Η τέλεια ρουτίνα ομορφιάς του πιο πιστού σας φίλου

i-teleia-routina-omorfias-tou-pio-pistou-sas-filou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Πώς διατηρήσετε τη γούνα, το δέρμα, τα νύχια, τα δόντια και τη μυρωδιά του σκύλου σας στην καλύτερή τους φόρμα.

Έχετε δει ποτέ το σκυλί σας να τρίβεται στο πάτωμα, να γλείφει το τρίχωμά του ή να μασάει τα νύχια του; Αυτοί είναι οι τρόποι που γνωρίζει για να διατηρείται καθαρό. Μερικές φορές όμως, θα χρειαστεί λίγη βοήθεια από εσάς για να νιώθει, να δείχνει και να ...μυρίζει καλύτερα. O Simon Lissa, επαγγελματίας pet groomer, και μέλος της ASPCA (ο μεγαλύτερος αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην πρόληψη κατά της σκληρότητας στα ζώα), έχει τις κατάλληλες οδηγίες.

- Το μπάνιο του σκύλου σας δεν αφορά στην επιθυμία σας να το βλέπετε όμορφο και κομψό, αλλά στην ανάγκη του ίδιου του σκύλου για καλύτερη υγιεινή και προφύλαξη από μικρόβια, μύκητες και ρύπους. Ο Lissa συνιστά να κάνετε μπάνιο το σκύλο σας τουλάχιστον μία φορά κάθε δυο μήνες εάν είναι μικρόσωμο -και «του καναπέ»-, ή συχνότερα εάν είναι από τα σκυλιά που περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. «Και πάντα, με ένα κατάλληλο σαμπουάν που δεν επηρεάζει το pH του δέρματός του», τονίζει ο ειδικός, προσθέτοντας: «Το ίδιο ισχύει και με το τακτικό, σχεδόν καθημερινό χτένισμα με βούρτσα. Είναι μια κίνηση “μασάζ” που θα βοηθήσει να διατηρηθεί η τρίχα του κατοικίδιου σας σε καλή κατάσταση αφαιρώντας τη βρωμιά, απλώνοντας τα πολύτιμα φυσικά έλαια σε ολόκληρο το τρίχωμά του, αποτρέποντας τους κόμπους και διατηρώντας το δέρμα του καθαρό και χωρίς ερεθισμούς».

- Παρόλο που η απομάκρυνση της πολύ πυκνής «γούνας» θεωρείται απαραίτητη για κάποια είδη σκυλιών (ώστε να μην υποφέρουν από τη ζέστη σε μια χώρα με μεγάλη περίοδο περιβαλλοντικής θερμότητας όπως η Ελλάδα), το κούρεμα του τριχώματος ή το τριμάρισμα των κατεστραμμένων τριχών, εξαρτάται από την ράτσα τους. «Η ποσότητα και η πυκνότητα τριχώματος που αναπτύσσουν μερικά σκυλιά το χειμώνα είναι για την φυσική προστασία τους από το κρύο. Γι’ αυτό και από την άνοιξη και μετά, τα περιττό τρίχωμα αποβάλλεται μόνο του», λέει ο Lissa. «Πάντως, όσα σκυλιά διατηρούνται μονίμως σε εσωτερικούς χώρους τείνουν να ρυθμίζουν μόνα τους την υπερβολική “γούνα” τους ομοιόμορφα όλο το χρόνο. Φροντίστε καλύτερα να μιλήσετε με έναν επαγγελματία για να δείτε εάν και πότε χρειάζεται πραγματικά κομμωτήριο το αγαπημένο σας κατοικίδιο».

- Το δέρμα του σκύλου σας αποτελεί ένδειξη της συνολικής υγείας του, επομένως είναι σημαντικό να το διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση. Όταν εμφανιστεί κάποιος ερεθισμός στο δέρμα, το σκυλί σας μπορεί να ανταποκριθεί με υπερβολικό ξύσιμο, μάσημα ή και γλείψιμο. «Ένα ευρύ φάσμα αιτιών,  συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών παρασίτων, των λοιμώξεων, των αλλεργιών, κάποιων μεταβολικών προβλημάτων ή ακόμη και του πιθανού στρες, είναι τα βασικά αίτια. Εδώ, μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να δώσει τις λύσεις για την κατάλληλη αγωγή φροντίδας», τονίζει ο Lissa. 

- Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας μαζί με μια υγιεινή διατροφή και πολλά παιχνίδια μασήματος, συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας του στόματος, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού του. «Τα βακτήρια και οι ακατάλληλες τροφές μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση πλάκας στα δόντια ενός σκύλου. Και όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, αυτό μπορεί να δημιουργήσει πέτρα, προκαλώντας δυνητικά ουλίτιδα και απώλεια δοντιών, ακόμη και σε ηλικίες μικρότερες των τεσσάρων ετών». 

- Μια ολοκληρωμένη ρουτίνα φροντίδας του κατοικίδιού σας είναι η περιποίηση των νυχιών του. Κατά κανόνα, τα νύχια ενός σκύλου πρέπει να κόβονται όταν βλέπετε ότι γλιστρά κατά το βάδισμα στο πάτωμα. «Για σκύλους που ζουν μέσα στην άνεση του καναπέ, αυτό μπορεί να σημαίνει εβδομαδιαίο πεντικιούρ, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα τετράποδα, τα οποία είναι από τη φύση τους ζωηρά και παιχνιδιάρικα και βρίσκονται καθημερινά σε εξωτερικούς χώρους, τρέχοντας ή σκάβοντας. Σε αυτή την περίπτωση, η λείανση των νυχιών τους επιτυγχάνεται από την φυσιολογική τριβή».

- Θέλετε περισσότερη πολυτέλεια για τον αγαπημένο σας φίλο; Στα pet shops ή στην διαδικτυακή αγορά, θα βρείτε κολόνιες ειδικά σχεδιασμένες για σκύλους, που χαρίζουν φρέσκια και έντονη ευχάριστη μυρωδιά -τη λατρεύει και ο ίδιος-, δεν περιέχουν αλκοόλ, έχουν ουδέτερο pH και δεν προκαλούν ερεθισμούς ή αλλεργίες. Ψεκάστε τον μετά από κάθε λούσιμο σε εντελώς στεγνό τρίχωμα, και απολαύστε μαζί του τη μαγεία της ...αρωματοθεραπείας. 

 THE BEAUTY TEAM