8 facts που δεν γνωρίζατε για τον καφέ

kafes
ΤΡΙΤΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Για τους περισσότερους είναι η καλύτερη παρέα το πρωί, αλλά και στις μοναχικές στιγμές της καραντίνας. Γεμίζουμε, λοιπόν, μια κούπα ζεστό καφέ και τον μαθαίνουμε ακόμα καλύτερα.

Δεν λεγόταν πάντοτε καφές
Η αγγλική λέξη “coffee” μπήκε στην αγγλική γλώσσα κάποια στιγμή τον 16ο αιώνα, ως δάνειο από την ιταλική λέξη “caffe”, που προέρχεται από τη δανέζικη λέξη “koffie”, η οποία προήλθε από την οθωμανική-τούρκικη “kahve”, που έχει ρίζες στην αραβική “qahwah”. Ο δρόμος ήταν μακρύς...

Οι καρποί του καφέ είναι στην πραγματικότητα σπόροι κερασιού
Ο καφές προέρχεται από ένα θαμνώδες φυτό στο οποίο φυτρώνουν κεράσια. Μόλις ωριμάσουν, συλλέγονται, υπόκεινται σε επεξεργασία και αποξηραίνονται. Κάθε κεράσει περιέχει δυο ή τρεις σπόρους, τους οποίος οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ως κόκκους καφέ. Το αρχικό φρούτο είναι πάντως βρώσιμο και η γεύση του εξαρτάται από την περιοχή της καλλιέργειας, το κλίμα και άλλους παράγοντες, ενώ γενικά έχουν γεύση γλυκιά σαν μέλι.

Ο γαλλικός καφές έχει περισσότερη καφεΐνη από τον εσπρέσο ανά μερίδα
Συχνά ο κόσμος παραγγέλνει εσπρέσο πιστεύοντας ότι θα πάρει περισσότερη ενέργεια από την καφεΐνη του, λόγω του ότι είναι μια πιο συμπυκνωμένη μορφή καφέ. Σύμφωνα με το USDA, όμως, μια μερίδα εσπρέσο έχει μόνο 64mg καφεΐνης, ενώ ο γαλλικός έχει 95mg καφεΐνης σε μια κούπα.

Light roast σημαίνει περισσότερη καφεΐνη
Αυτό ισχύει σαν γενικός κανόνας, που σημαίνει ότι ένας ελαφρά καβουρδισμένος καφές έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να σας ξυπνήσει –ή να σας κρατήσει ξύπνιους.

Υπάρχει υπερβολική δόση
Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο να καταναλώσει κάποιος τόσο καφέ ώστε να απειληθεί η ζωή του, ωστόσο μπορεί να συμβεί. Σύμφωνα με ιατρική ανασκόπηση του 2018, οι περισσότεροι θάνατοι ήταν ατυχήματα και ο ένοχος ήταν κάποια φάρμακα που δίνονταν χωρίς συνταγή στα φαρμακεία κι όχι τα ροφήματα. Ο FDA πάντως συστήνει η μέγιστη κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 400mg καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή περίπου 4 φλιτζάνια καφέ φίλτρου. Μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες, αύξηση των καρδιακών παλμών, τρέμουλο μυών, ναυτία και δυσφορία. Πιο σοβαρές παρενέργειες περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις και παραισθήσεις και μπορεί να συμβούν αν κάποιος καταναλώσει 1200mg καφεΐνης την ημέρα.

Πόσο καφέ έπινε ο Βολταίρος, ο Μπαχ και ο Ρούσβελτ;
Ο συγγραφέας, φιλόσοφος και ιστορικός François-Marie Arouet, γνωστός ως Βολταίρος, λέγεται ότι έπινε 40-50 φλιτζάνια ενός μείγματος καφέ και σοκολάτας την ημέρα. Αν και ξεπερνούσε κατά πολύ το όριο, έζησε μια μακρά ζωή και πέθανε στα 83 του. Παρομοίως, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Θίοντορ Ρούσβελτ έπινε ένα… γαλόνι καφέ την ημέρα και πέθανε στα 60 όταν ένας θρόμβος ταξίδεψε από το πόδι του στους πνεύμονες. Όσο για τον Μπετόβεν, παρ’ όλο που δεν ξέρουμε πόσα φλιτζάνια έπινε την ημέρα, μετρούσε ακριβώς 60 κόκκους σε κάθε μερίδα.

Ξοδεύουμε πολλά χρήματα για καφέ
Ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει περίπου 1100 δολάρια τον χρόνο για καφέ σύμφωνα με μελέτη του 2016 από την εφαρμογή επενδύσεων Acorn. Ένα 34%, μάλιστα, ξοδεύει περισσότερα για καφέ παρά για επενδύσεις, ενώ το The Daily Meal βρήκε ότι ξοδεύονται 4,63 δολάρια για καφέ καθημερινά.

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ
Αυτό ίσως να το γνωρίζετε ήδη, αφού η Βραζιλία έχει τον τίτλο για περισσότερα από 150 χρόνια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα είναι υπεύθυνη για το 1/3 της παραγωγής καφέ παγκοσμίως, με το Βιετνάμ να είναι υπεύθυνο για το μισό αυτής της ποσότητας και να ακολουθούν η Κολομβία και η Ινδονησία.