Πώς να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας κατά τη διάρκεια έξαρσης μιας γρίπης

diatrofi-bitamini-c
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Μαζί με την πανδημία του κορωνοϊού, κυκλοφορούν και διάφοροι ιοί και μικρόβια που μπορούν να μας αρρωστήσουν, κάτι που μπορεί να μας αποδυναμώσει ώστε να «κολλήσουμε» πιο εύκολα και τον SARS-CoV-2.

Η διατροφή και η σωστή πρόσληψη βιταμινών είναι σημαντική για την υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυτό το γνωρίζουμε καλά. Ειδικά όταν η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες βιταμίνες είναι απαραίτητες για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό.

Δυο από τις πιο βασικές βιταμίνες που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας και δρουν ενάντια στα εποχικά κρυολογήματα είναι οι βιταμίνες C και D. Ο οργανισμός μας ωστόσο δεν έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει τις απαραίτητες ποσότητες αυτών των βιταμινών, οπότε είναι αναγκαίο να τον τροφοδοτούμαστε τακτικά με αυτές. Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών και γενικά μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί τον κυριότερο και σημαντικότερο παράγοντα πρόσληψης βιταμινών, αλλά πολλές φορές δεν είναι αρκετή για να κάνει το ανοσοποιητικό μας αρκετά δυνατό ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια εποχική γρίπη. Έτσι, μερικές φορές χρειάζεται να λάβουμε τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών μέσω κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής.

Όσον αφορά την Βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστή και με τον επιστημονικό όρο «ασκορβικό οξύ» (L-Ascorbic acid), αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αφού λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού, του νευρικού συστήματος και στην προστασία των κυττάρων μας από το οξειδωτικό στρες.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αντοχή έναντι ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ μια υψηλότερη παροχή ενισχύει διάφορες παραμέτρους του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες έδειξαν πως το ασκορβικό οξύ κινητοποιεί και διεγείρει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, ενώ συμμετέχει και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, συμμετέχει στην παραγωγή αντισωμάτων, βοηθώντας τον οργανισμό να αναρρώσει γρηγορότερα από ιώσεις, γρίπη, λοιμώξεις ή κρυολογήματα. Μάλιστα, αρκετές έρευνες δείχνουν πως η λήψη 1-3gr βιταμίνης C την ημέρα φαίνεται να μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 1-1,5 ημέρα [1].

Η ημερήσια προτεινόμενη πρόσληψη Βιταμίνης C είναι τουλάχιστον 80mg/μέρα, που μπορεί να ανέβει και έως τα 500-1000 mg ανά ημέρα σε περιόδους έλλειψης βιταμινών ή έξαρσης της γρίπης.

Μια άλλη εξίσου σημαντική βιταμίνη και μεγάλος σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι η Βιταμίνη D. Οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως «η βιταμίνη του ήλιου» και αυτό γιατί παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας, με την έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο σύγχρονος όμως τρόπος ζωής που μας επιβάλλει να περνάμε τη μέρα μας μέσα σε κλειστούς χώρους, συμβάλλει ριζικά στην έλλειψη αυτής της βιταμίνης. Παράλληλα, με την πάροδο των ετών, η δυνατότητα του οργανισμού να παράγει εύκολα και γρήγορα βιταμίνη D συνεχώς μειώνεται. Στην Ελλάδα μάλιστα θα περίμενε κανείς πως δεν θα είχαμε σε καμία περίπτωση πρόβλημα πρόσληψης Βιταμίνης D, όμως σύμφωνα με ευρήματα ποικίλων μελετών που πραγματοποιήθηκαν στην χώρα μας, η αλήθεια απέχει κατά πολύ.

Σχετική μελέτη στο JAMA Networks αναφέρει ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να νοσήσουμε από ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη. Επίσης, η Βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνα για την εξουδετέρωση παθογόνων μικροβίων και ιών[2],[3].

Η ημερήσια προτεινόμενη πρόσληψη Βιταμίνης D είναι 1500-2000 IU.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μια καλή ιδέα είναι να έχουμε μια εξωτερική πηγή βιταμινών, ειδικότερα αυτό το διάστημα που ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει να βγει έξω. Με οδηγό την πρόληψη, την τήρηση των απαραίτητων κανόνων υγιεινής και την επαρκή πρόσληψη βιταμινών, ο ανθρώπινος οργανισμός θα φανεί δυνατός απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις μέρες μας.

Πηγές

1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1001/vitamin-c-ascorbic-acid   

2. Association Between Serum 25-Hydroxyvitamin D Level and Upper Respiratory Tract Infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Adit A. Ginde, MD, MPH; Jonathan M. Mansbach, MD; Carlos A. Camargo Jr, MD, DrPH. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/414815 

3. Vitamin D Status and Mortality: A Systematic Review of Observational Studies. Alicia K Heath et. al. International Journal of Environmental Research and Public Health. Review 2019. https://www.mdpi.com/1660-4601/16/3/383