Στο σφυρί ο δίσκος που υπέγραψε ο John Lennon για τον Mark David Chapman

John-lennon-yoko-ono-double-fantasy-autograph
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ο πρώην frontman των Beatles είχε δώσει το αυτόγραφο λίγες ώρες πριν τη δολοφονία του το 1980.

Το άλμπουμ που υπέγραψε ο John Lennon για τον δολοφόνο του, Mark David Chapman, βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 23 Νοεμβρίου από την Goldin Auctions. Πρόκειται για ένα αντίτυπο του «Double Fantasy» των Lennon και Yoko Ono και η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 400.000 δολάρια.

Σύμφωνα με την καταχώρηση του οίκου δημοπρασιών, στο εξώφυλλο υπάρχει η υπογραφή του Lennon και η χρονιά 1980 πάνω στο λαιμό της Ono, αλλά και διάφορα σημάδια της αστυνομίας, καθώς το άλμπουμ είχε κατασχεθεί κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Πέραν της σημαντικής χρηματικής αξίας, το άλμπουμ έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία, καθώς αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της μουσικής. Το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου 1980, ο Chapman προσέγγισε τον πρώην frontman των Beatles έξω από το διαμέρισμα του στη Νέα Υόρκη, ζητώντας ένα αυτόγραφο.

Αφού υπέγραψε το αντίτυπο του «Double Fantasy» που μόλις είχε κυκλοφορήσει, ο Lennon και η Ono πήγαν στο στούντιο. Όταν όμως επέστρεψαν στο διαμέρισμα τους πέντε ώρες αργότερα, ο Chapman πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ τον Lennon. Τον περασμένο Αύγουστο τα αμερικάνικα δικαστήρια απέρριψαν το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε ο δολοφόνος για 11η φορά.

Goldin Auctions

Από το 2000, όταν και εξέτισε 20 χρόνια της ποινής του, ο Chapman έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης, όμως όλα έχουν απορριφθεί με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τεράστιες ανησυχίες και φόβο στην οικογένεια του θύματος, ενώ ενδέχεται κάποιος να αναζητήσει εκδίκηση από τον Chapman.

Το ραδιόφωνο του BBC πρόσφατα είχε ένα αφιέρωμα για τα 80 χρόνια από την γέννηση του Lennon, στην οποία ο Sean Lennon μίλησε με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους του πατέρα του. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Paul McCartney, ο οποίος τόνισε πόσο σημαντικό για αυτόν ήταν το γεγονός ότι μπόρεσε να τα ξαναβρεί με τον Lennon πριν τον θάνατο του.

Alamy/Shutterstock

«Πάντα λέω στον κόσμο, ότι ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα για μένα μετά από όλες τις αηδίες με τους Beatles και όλους τους τσακωμούς για τις επιχειρηματικές διαφορές, μετά από όλα αυτά είναι τόσο χαρούμενος που μπόρεσα να τα ξαναβρώ με τον πατέρα σου. Πραγματικά θα μου είχε σπάσει την καρδιά εάν δεν είχαμε ξανασμίξει. Ήταν τόσο όμορφα όταν το κάναμε και μου δίνει κουράγιο που το ξέρω» δήλωσε συγκινημένος ο McCartney στον Sean Lennon.