2 πράγματα που δεν πρέπει να απλώνετε στο δέρμα σας εν μέσω πανδημίας

2-pragmata-pou-den-prepei-na-aplonete-sto-derma-sas-en-meso-pandimias-pragmata-pou-den-prepei-na-aplonete-sto-derma-sas-en-meso-pandimias
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

SOS: Αυτές οι αλλαγές στη ρουτίνα ομορφιάς σας που πρέπει να συμβούν εδώ και τώρα!

Με το στρες να έχει κυριεύσει σώμα και μυαλό εξαιτίας του lockdown, δεν αρκεί μόνο να προσθέτετε ευεργετικά συστατικά στην επιδερμίδα σας για να αποκτήσετε ενυδάτωση, τόνωση και ευεξία στην όψη και τη διάθεσή σας, αλλά και να απαλλαγείτε από εκείνα που κάνουν ακριβώς το αντίθετο –και τα οποία, πιθανώς, δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν στα προϊόντα φροντίδας που χρησιμοποιείτε. Όπου δείτε συσκευασία που να αναγράφει συστατικά όπως SLS και αλκοόλη, μάθετε ότι υπονομεύετε την ασφάλεια του ευαίσθητου δέρματός σας.  

- Το SLS (Sodium Lauryl Sulfate, στα ελληνικά λαουροθειϊκό νάτριο) είναι ένα συνθετικό παράγωγο του πετρελαίου που δημιουργεί πλούσιο αφρό στα σαμπουάν και τα καθαριστικά προσώπου. Χάρη στο φθηνό κόστος παραγωγής του, το σύνολο της βιομηχανίας καλλυντικών το ενσωματώνει στα προϊόντα της, ώστε να δημιουργείται πλούσιος αφρός κατά την εφαρμογή (επίσης, είναι πολύ δραστικό καθαριστικό και αποτελεσματικό στην αφαίρεση λεκέδων από ρούχα και άλλες οικιακές επιφάνειες, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως στα απορρυπαντικά). Αλλά, το SLS θεωρείται ένοχο για ποικίλους δερματικούς ερεθισμούς. Αν υποφέρετε από πιτυρίδα, δερματίτιδες, στοματικά έλκη ή άλλες παθήσεις του δέρματος, πιθανότατα ευθύνεται στο λαουροθειϊκό νάτριο, αφού τα μόριά του μπορούν με ευκολία να εισχωρήσουν στις μεμβράνες των κυττάρων του δέρματος και με τη βοήθειά του να συμπαρασύρει και άλλες τοξικές χημικές ουσίες μέσα στο σώμα. To SLS έχει επίσης τη θλιβερή παρενέργεια της απογύμνωσης του δέρματος από τα πολύ απαραίτητα φυσικά έλαια, αφήνοντας το φράγμα υγρασίας ανοιχτό σε μολύνσεις και υπερδιέγερση παραγωγής σμήγματος. 

- Η αποφυγή μια τονωτικής λοσιόν που περιέχει οινόπνευμα είναι μια ακόμη σημαντική κίνηση. Η ύπαρξη ισοπροπυλικής, SD και βενζυλικής αλκοόλης στα προϊόντα τόνωσης της επιδερμίδας δίνει την εντύπωση ενός πιο δραστικού καθαρισμού, καθώς τα ψυκτικά τους αποτελέσματα διαφημίστηκαν στο εμπόριο ως απολυμαντική μέθοδος κατά των βακτηρίων του δέρματος. Σήμερα, κυκλοφορούν πολλά τόνερ που περιέχουν αλκοόλ, ειδικά σχεδιασμένα για λιπαρά, μεικτά και ακνεϊκά δέρματα, ενώ επίσης, υπάρχουν ειδικές φόρμουλες για όλους τους τύπους δέρματος ή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ή αντιγηραντική δράση. Όμως, η αλκοόλη μπορεί να σκοτώνει μικρόβια και βακτηρίδια, αλλά απ’ την άλλη, απογυμνώνει σφοδρά τον εξωτερικό φραγμό προστασίας του δέρματος, οδηγώντας το σε ξηρότητα, έντονη αίσθηση τραβήγματος και μεγέθυνση των ρυτίδων έκφρασης. Σε κάθε περίπτωση, επιλέξετε μια τονωτική λοσιόν με εναλλακτικές μορφές αλκοόλης όπως οι φαινόλες και άλλους φυτικούς αντιβακτηριδιακούς και αντισηπτικούς παράγοντες σαν την αλόη βέρα, το τεϊόδεντρο, την εχινάκεια και το ρόδι, που δεν διαταράσσουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του δέρματος.

THE BEAUTY TEAM