Πέθανε ο Dave Prowse, ο Darth Vader της original τριλογίας «Star Wars»

star-wars
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ο Βρετανός ηθοποιός είχε αποκαλύψει ότι επέλεξε τον ρόλο του Darth Vader επειδή «όλοι θυμούνται τον κακό».

Ο Dave Prowse, ο οποίος ενσάρκωσε τον εμβληματικό Darth Vader στις τρεις πρώτες ταινίες «Star Wars», πέθανε στην ηλικία των 85 ετών. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο ηθοποιός πέθανε στο Λονδίνο μετά από μια σύντομη ασθένεια, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες.

O Βρετανός ηθοποιός γεννήθηκε στο Μπρίστολ το 1935 και άρχισε να ασχολείται με το bodybuilding και την άρση βαρών από μικρή ηλικία. Έχοντας κερδίσει πρωταθλήματα άρσης βαρών στη χώρα του, μεταπήδησε στον χώρο του κινηματογράφου, ως εκπαιδευτής και ειδικός φυσικής κατάστασης.

AP / Lynsey Addario

Αναμφίβολα ο σπουδαιότερος ρόλος του ήταν του Darth Vader, στην πρώτη τριλογία «Star Wars». Ο George Lucas ξεχώρισε τον Prowse στο «Κουρδιστό πορτοκάλι» του Stanley Kubrick, όταν αναζητούσε ηθοποιούς για τους ρόλους του Chewbacca και του Darth Vader. O Prowse, εν τέλει, έκανε οντισιόν για τον ρόλο του Vader, επειδή όπως εξήγησε αργότερα «όλοι θυμούνται τον κακό».

Ο Prowse τελικά επιλέχθηκε για τον ρόλο, όμως κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο σκηνοθέτης αποφάσισε πως ήθελε μια «πιο σκοτεινή φωνή» για τον Darth Vader και έτσι στράφηκε στον James Earl Jones. Οι σχέσεις του Prowse με τον Lucas δεν ήταν οι καλύτερες, σε βαθμό μάλιστα που το 2010 απαγορεύτηκε στον ηθοποιό να εμφανίζεται στις επίσημες εκδηλώσεις «Star Wars».

Το φινάλε της original τριλογίας, το «Επεισόδιο 6: Η επιστροφή των Τζεντάι», είναι ενδεικτικό, αφού ο σκηνοθέτης επέλεξε έναν άλλον ηθοποιό – τον Sebastian Shaw – για τη σκηνή στο τέλος της ταινίας, όπου ο χαρακτήρας εμφανίζεται ως φάντασμα χωρίς την μάσκα του. Αργότερα ο Lucas θα αντικαθιστούσε και τον Shaw με τον Hayden Christensen που ενσάρκωσε τον χαρακτήρα σε νεότερη ηλικία.

Πέραν των ταινιών «Star Wars», ο Prowse ενσάρκωσε το Τέρας του Φρανκενστάιν σε τρεις διαφορετικές ταινίες, ενώ βοήθησε στην εκπαίδευση του Christopher Reeve για το «Σούπερμαν» του 1978. Στη Μεγάλη Βρετανία ο Prowse είχε υποδυθεί τον Green Cross Code Man, έναν χαρακτήρα που δημιουργήθηκε για την προώθηση της οδικής ασφάλειας. Για τον ρόλο αυτό μάλιστα απέκτησε τον τίτλο του MBE από την Βασίλισσα Ελισάβετ το 2000.