Ένα επίκαιρο αφιέρωμα στο «blue eyeliner obsession» της Νταϊάνα

ena-epikairo-afieroma-sto-blue-eyeliner-obsession-tis-ntaiana
ΤΡΙΤΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

«Μου αρέσει να είμαι ελεύθερο πνεύμα -και να το δείχνω», είπε κάποτε η πριγκίπισσα με τα πιο μπλε μάτια, φωτογραφιζόμενη για την Vogue.

Η νέα σεζόν της σειράς The Crown, που προβάλλεται στο Netflix, αποκαλύπτει ακόμη περισσότερες ίντριγκες γύρω από τους τρόπους με τους οποίους τα βρετανικά ανάκτορα επέβαλαν τους κώδικες αυτο-έκφρασης στις κοινωνικές εμφανίσεις της πριγκίπισσας Νταϊάνα, τόσο όσον αφορούσε στις ενδυματολογικές της επιλογές, όσο και στο μακιγιάζ ή την κόμμωσή της. 
Παρ’ όλες τις «βασιλικές διαταγές», στις οποίες υπέκυπτε στωικά η Lady D, ένα πράγμα ήταν αδύνατο να «κρύψει» από την κοινή θέα: τα καταγάλανα μάτια της –«...τα τόσο ηλεκτρισμένα, και τόσο σαγηνευτικά, όσο και ταυτόχρονα αθώα και αξιαγάπητα», όπως λέει η Mary Greenwell, επί χρόνια προσωπική makeup artist της Νταϊάνα. 

Την δεκαετία του ’80, το πιο trendy μακιγιάζ ματιών ήταν το μπλε-ελεκτρίκ, που λίγο έως πολύ είχε επιρροές από το punk-rock κίνημα (και την post-hippie εποχή), το οποίο είχε ταράξει συθέμελα τον βρετανικό πουριτανισμό. Η Νταϊάνα, αν και ποτέ δεν ήταν οπαδός του punk, είχε από έμφυτο το μικρόβιο της -διακριτικής- αποστασιοποίησης από τα βασιλικά «καθωσπρέπει». Κάθε φορά που εμφανιζόταν σε κοινή θέα, οι «επαναστατικές» αλλαγές στην κόμμωση, στα φορέματα και στα ταγιέρ που επέλεγε (με έμφαση στη Chanel, τον Stephen Jones και τον Bruce Oldfield), ήταν λιγότερο επιφανείς από το μακιγιάζ των μπλε ματιών της, το οποίο ήταν στην πραγματικότητα τελείως μινιμαλιστικό σε σχέση με την δεδομένη τάση. 
Για την θρυλική φωτογράφισή της στη Vogue το 1991, η Mary Greenwell την έπεισε να εμφανιστεί με εντελώς ουδέτερες αποχρώσεις ματιών. «Εκείνη την εποχή, κάθε μοντέλο σε εξώφυλλα γυναικείων περιοδικών μόδας επικεντρωνόταν στο βαρύ και πλούσιο μπλε-ελεκτρίκ μακιγιάζ των βλεφάρων, αλλά για την πριγκίπισσα με τα πιο γαλανά μάτια στον κόσμο, επέλεξα ένα ουδέτερο ρεπερτόριο, με μόνη πινελιά, ένα ανοιχτό μπλε eyeliner». 

«Και ως δια μαγείας, τα γαλανά της μάτια έγιναν πιο λαμπερά και φωτεινά από ποτέ, οδηγώντας εκείνες τις φωτογραφίες της Νταϊάνα στο πάνθεον της νεότητας και της ομορφιάς» λέει η Greenwell. 
Τούτου λεχθέντος, το μπλε eyeliner έχει σίγουρα τη θέση του σε κάθε μακιγιάζ ματιών. «Ακόμη και αυτή τη στιγμή, 30 χρόνια μετά από εκείνη τη φωτογράφιση της Νταϊάνα, το μπλε eyeliner, ανεξάρτητα από το πόσο φωτεινή ή σκούρα είναι η απόχρωσή του, θα αναδείξει την φρεσκάδα και την ζωντάνια του βλέμματος και της όψης σας ολόκληρης. Είναι το διαχρονικό μυστικό για την πιο όμορφη απλότητα», συμβουλεύει η θρυλική makeup artist.

THE BEAUTY TEAM