Η ιστορία πίσω από 15 τραγούδια των U2

i-istoria-piso-apo-15-tragoudia-ton-u2

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ποια ιστορία ή ποιο μήνυμα -θρησκευτικό ή κοινωνικό- κρύβεται πίσω από τα 15 παρακάτω, γνωστά κομμάτια των Ιρλανδών rockers U2;

Οι Ιρλανδοί rockers U2, ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του πλανήτη, έχουν γράψει τραγούδια για την αγάπη, τα κοινωνικά προβλήματα, τη θρησκεία, τις βίαιες εξεγέρσεις της πατρίδας τους, πάντα με το δικό τους χαρακτηριστικό τρόπο. Πίσω από κάθε τραγούδι τους, κρύβονται μηνύματα, διφορούμενα νοήματα και πολλές ερμηνείες, μιας και ο Bono είχε πάντα το ταλέντο να γράφει στίχους που ο καθένας μπορούσε να καταλάβει διαφορετικά και να αγαπήσει για διαφορετικούς λόγους.

I will follow

Στο album «Boy», περιλαμβανόταν αυτό το κομμάτι, με τη βαριά κιθάρα του Edge και τα ρυθμικά drums του Larry Mullen. Οι στίχοι μιλάνε για την άνευ όρων αγάπη ανάμεσα σε μια μητέρα (ή τον Θεό) και ένα παιδί, που παρά τα λάθη του, η μητέρα συνεχίζει να το αγαπάει.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Out οf Control

Στο ίδιο album, περιλαμβανόταν και αυτό το κομμάτι που ήταν και το πρώτο τους που ακούστηκε στα ραδιόφωνα. Ο Bono το έγραψε το βράδυ που έκλεινε τα 18 του χρόνια και αναφέρεται στη συνειδητοποίηση ή την οργή όσων αισθάνονται ότι δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής του.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Gloria

Στο δεύτερο album των U2 με τον τίτλο «October», το συγκεκριμένο τραγούδι μιλάει για τη θρησκεία και την πνευματικότητα, θέματα που απασχόλησαν αρκετά τον Bono.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Sunday Bloody Sunday

Από τα πιο γνωστά τους κομμάτια, ένα τραγούδι-διαμαρτυρία για τα αιματηρά γεγονότα της Ιρλανδίας, έγινε ένα από τα πιο σημαντικά αντιπολεμικά τραγούδια και συνοδεύεται από τα βαριά, σχεδόν στρατιωτικά drums και τη δυνατή κιθάρα.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

New Year’s Day

Εμπνευσμένο από το solidarity movement στην Πολωνία, ήταν το πρώτο τραγούδι των U2, που παίχτηκε στο MTV και τους ονόμασε «Συγκρότημα των 80s».

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Pride (In The Name Of Love)

Ένα ακόμη κλασικό κομμάτι των U2, μιλάει για τον Χριστό και τη δολοφονία του Martin Luther King Jr και χαρακτηρίζεται από την άκρως παθιασμένη ερμηνεία του Bono, που φωνάζει τους στίχους μέσα από τη ψυχή του.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Bad

Στο «Unforgettable Fire» υπήρχε και αυτό το κομμάτι, που μπορεί να μην κυκλοφόρησε ποτέ ως single, αλλά είναι ανάμεσα στα αγαπημένα των fans. Οι στίχοι έχουν διφορούμενο νόημα, αλλά ο Bono υποστηρίζει ότι μιλάει για τον εθισμό στην ηρωίνη, που είχε εξαπλωθεί στο Δουβλίνο τη δεκαετία του ’80 σαν μάστιγα.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

With Or Without You

Από το «Joshua Tree», το τραγούδι αυτό ήταν το πρώτο Νο 1 των U2 στις Η.Π.Α. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό το τραγούδι μιλάει για τον Χριστό και άλλοι για μια σχέση που έχει τελειώσει.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

I Still Haven't Found What I'm Looking For

Ένα gospel τραγούδι, για την πνευματική αναζήτηση, που ποτέ δεν τελειώνει.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Where The Streets Have No Name

Οι στίχοι του είναι εμπνευσμένοι από ένα ταξίδι που έκανε ο Bono μαζί με τη γυναίκα του στην Αιθιοπία, στο οποίο έκαναν εθελοντική εργασία σε ένα καταφύγιο προσφύγων.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Desire

Μια σατιρική άποψη του Bono, πάνω στους Ευαγγελιστές κήρυκες, τους πολιτικούς και τη γιάπικη κουλτούρα της Αμερικής του ’80.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Mysterious Ways

Ένα πιο χορευτικό κομμάτι από τα συνηθισμένα, με funk ρυθμούς. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι στίχοι έχουν ένα πνευματικό περιεχόμενο, με αναφορές στον Ιωάννη τον Βαπτιστή, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αναφέρονται στη σεξουαλική επιθυμία.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

One

Ένα από τα πιο δυνατά τους τραγούδια, που έχει συγκινήσει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με φήμες, οι εντάσεις που υπήρχαν ανάμεσα στα μέλη του συγκροτήματος μετά την κυκλοφορία του «Achtung Baby», τους έφερε ένα βήμα πριν τη διάλυση. Το «One» ήταν το τραγούδι που τους έσωσε και τους έφερε ξανά μαζί. Οι στίχοι μπορούν και πάλι να ερμηνευτούν ποικιλοτρόπως και οι ερμηνείες είναι πολλές. Άλλοι υποστηρίζουν ότι μιλά για έναν ομοφυλόφιλο γιο που λέει την αλήθεια στους γονείς του και δημιουργεί μια σχέση στην οποία και οι δύο πλευρές έχουν πληγωθεί υπερβολικά, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μέσα από το κομμάτι εμφανίζεται η ταραχώδης σχέση του Bono με τον πατέρα του.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Beautiful Day

Στο album «All That You Can’t Leave Behind», οι U2 άλλαξαν για άλλη μια φορά τον ήχο τους, επιστρέφοντας στις rock ρίζες τους. To «Beautiful Day» είναι ένα τραγούδι-υπενθύμιση για το ότι όσο άσχημα και να πηγαίνουν τα πράγματα, πρέπει πάντα να είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε.

Ακούστε το τραγούδι εδώ