Πόσο κωμωδία τελικά ήταν η «Κυρία Ντάουτφαϊρ» με τον Robin Williams;

mrs-doubtfire
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Οι κομμένες σκηνές της κλασικής ταινίας του Chris Columbus δείχνουν ότι δεν απέχει πολύ από ένα συνταρακτικό οικογενειακό δράμα.

Ο αξέχαστος Robin Williams μπορεί να έκανε τα πρώτα του βήματα ως stand-up κωμικός, όμως γρήγορα ξεδίπλωσε το κωμικό και δραματικό ταλέντο του σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές. Ορισμένες φορές όμως τα όρια μεταξύ κωμωδίας και δράματος δεν είναι τόσο ευδιάκριτα, όπως άλλωστε συνηγορούν δύο κομμένες σκηνές από το «Η κα Ντάουτφαϊρ» που σκηνοθέτησε ο Chris Columbus το 1993.

Στην ταινία ο Williams παίζει τον ρόλο ενός ηθοποιού ο οποίος παίρνει διαζύγιο από τη σύζυγο (την οποία ενσαρκώνει η Sally Field) και για να μπορέσει να συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στα παιδιά του μεταμφιέζεται σε μια νταντά από τη Σκοτία. Στην συνέχεια η ταινία παρουσιάζει τις ανέμελες περιπέτειες του, καθώς έρχεται πιο κοντά στα παιδιά του και αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος του ως πατέρας δεν αλλάζει, παρά τις νέες συνθήκες.

Σε μια από τις σπαρακτικές σκηνές που πιθανότατα θα άλλαζαν δραματικά τον τόνο της κλασικής κωμωδίας που έχει μεταφερθεί και στο σανίδι, η Lydia, κόρη της οικογένειας (Lisa Jakub) συμμετέχει σε έναν διαγωνισμό ορθογραφίας, όταν χάνει την προσοχή της λόγω των γονιών της καβγαδίζουν. Η περίλυπη κόρη στην συνέχεια αναρωτιέται γιατί οι γονείς της δεν μπορούν απλά να «υποκριθούν» ότι αγαπούν ο ένας τον άλλον.

Σε μια δεύτερη σκηνή, η οποία είναι εξίσου συνταρακτική και θα ταίριαζε περισσότερο σε ένα οικογενειακό δράμα, ο πατέρας επισκέπτεται το σπίτι και γρήγορα αρχίζει να τσακώνεται με την μητέρα των παιδιών του, καθώς αυτά ακούν σιωπηλά από ένα διπλανό δωμάτιο. Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πως αυτή η σκηνή θα μπορούσε να συνυπάρξει με τον πιο ανάλαφρο τόνο της ταινίας, όπως κυκλοφόρησε στις αίθουσες.