Όλα όσα ΔΕΝ πρέπει να χάσετε αν βρεθείτε στον Καναδά

ola-osa-den-prepei-na-xasete-an-bretheite-ston-kanada

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Αυτό που κάνει τον Καναδά να ξεχωρίζει, δεν είναι μόνο τα φυσικά τοπία του, για τα οποία απλά στάθηκε μια τυχερή χώρα, αλλά και ο τρόπος που η πολιτεία και οι πολίτες του προστάτευσαν και προστατεύουν τη φυσική ομορφιά. Η καναδική παιδεία είναι αυτό που θα κάνει τη χώρα μοναδική και όχι μόνο τα δάση και οι λίμνες της.

Ο Καναδάς είναι μια χώρα που κατατάσσεται ενδέκατη στη λίστα των χωρών με τον καλύτερο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης και θεωρείται μια από τις πλουσιότερες του κόσμου. Επιπλέον, κατέχει υψηλή θέση παγκοσμίως, στους τομείς της εκπαίδευσης, της κυβερνητικής διαφάνειας, των πολιτικών ελευθεριών, της εν γένει ποιότητας ζωής και της οικονομικής ελευθερίας.

Η ιστορία του τον κατατάσσει σε μια από τις πιο ειρηνικές χώρες του κόσμου, ενώ οι μετανάστες και η συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι σε αυτούς, κάνει τον Καναδά ένα από τα πιο πολυπολιτισμικά μέρη της Γης.

Η χώρα δε φημίζεται συνεπώς για τις αποικιοκρατικές κατακτήσεις της, ούτε για την πολεμοχαρή ιστορία της. Έχει σημαντικό φυσικό πλούτο, που εκτείνεται από την άγρια ζωή, πανίδα και χλωρίδα και θαυμαστά φυσικά τοπία, μέχρι και το βόρειο σέλας που ξεπερνάει την επίγεια ομορφιά.

Αυτό που κάνει όμως τον Καναδά να ξεχωρίζει, δεν είναι όμως μόνο τα φυσικά τοπία, για τα οποία απλά στάθηκε μια τυχερή χώρα, αλλά ο τρόπος που η πολιτεία και οι πολίτες του προστάτευσαν και προστατεύουν τη φυσική ομορφιά. Η καναδική παιδεία είναι αυτό που θα κάνει τη χώρα μοναδική και όχι μόνο τα δάση και οι λίμνες της.

Και αν ωστόσο και μετά από όλα αυτά, δεν καταλήξετε φυσιολάτρες, τότε τουλάχιστον θα θαυμάσετε τις αξιόλογες πόλεις του, αν με κάποιο τρόπο σας φέρει η μοίρα σας, στην άλλη άκρη του κόσμου...

Βραχώδη Όρη

Η επιβλητική οροσειρά που έχει μήκος 4.800 χιλιομέτρων και εκτείνεται από τον Καναδά μέχρι και το Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Καναδά και όχι μόνο. Σε όποιο σημείο της έκτασής του (Αμερικανικής ή Καναδικής επικράτειας) και να βρεθείτε, μη χάσετε την ευκαιρία να το επισκεφτείτε. Η φυσική ποικιλομορφία της οροσειράς, τα διαφορετικά υψόμετρα, τα δάση, η τούνδρα, τα ποτάμια, τα φαράγγια και τα πολλά είδη της άγριας πανίδας που κατοικούν στα Όρη, έχουν οδηγήσει στη δημιουργία πολλών φυσικών πάρκων στις εκτάσεις της, ενώ η αυξημένη τουριστική κίνηση έχει οδηγήσει την ανάπτυξη μιας πλήρους βιομηχανίας, ικανής να ανταπεξέλθει στα εκατομμύρια των τουριστών που αποζητούν την ηρεμία της φύσης στα Βραχώδη Όρη.

Καταρράκτες του Νιαγάρα

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα, μπορεί μεν ως προς το μεγαλύτερο μέρος τους να βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος, αλλά η πρόσβαση σε αυτούς γίνεται από την καναδική μεριά, γι’ αυτό και λογίζονται καναδικό αξιοθέατο. Τα 168.000.000 λίτρα νερού που πέφτουν από το βράχο των 50 μέτρων ανά λεπτό, τις καλές περιόδους, καθιστούν τους καταρράκτες τους πιο εντυπωσιακούς στη Βόρεια Αμερική και τους πιο διάσημους σε όλο τον κόσμο, ενώ προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες. Πολλοί μάλιστα, έρχονται στους καταρράκτες για να παντρευτούν καθώς θεωρείται και ένα από τα ρομαντικότερα σημεία του κόσμου, για να επισημοποιήσει κάποιος το δεσμό του. Σε βαθμό που συναγωνίζονται σε δημοτικότητα γαμήλιων όρκων το Λας Βέγκας.

Εθνικό πάρκο Banff και πόλη Banff

Στα Βραχώδη Όρη του Καναδά, βρίσκεται το παλαιότερο Εθνικό Πάρκο της χώρας με έτος ιδρύσεως το 1885. Σε αυτό και στα υπόλοιπα τέσσερα εθνικά πάρκα της περιοχής, συρρέουν εκατομμύρια τουριστών που κατασκηνώνουν, οργανώνουν πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, ψαρεύουν ή απλά ξεκουράζονται απολαμβάνοντας τη φύση. Τα πάρκα παρέχουν παροχές για διαμονή και εστίαση στους επισκέπτες.

Μέσα στο εθνικό πάρκο Banff βρίσκεται και η πολύ όμορφη ομώνυμη πόλη, η οποία –δυστυχώς- τον περισσότερο καιρό κατακλύζεται από τουρίστες. Καλό είναι λοιπόν, να την επισκεφτείτε off-season, που και σε αυτές τις περιόδους υπάρχουν πράγματα να δει και να κάνει κάποιος. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την άγρια ζωή της περιοχής και να παρατηρήσετε από μακριά αρκούδες, άλκες, ελάφια και κατσίκες. Τέλος, μην παραβλέψετε να βουτήξετε στις υπαίθριες θερμές πηγές της περιοχής.

CN Tower, Τορόντο

Με ύψος 553 μέτρα, ο πύργος τηλεπικοινωνιών στο Τορόντο, είναι ο υψηλότερος στον κόσμο και ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα της πόλης. Αυτό που προσελκύει τους τουρίστες είναι η ευκαιρία να δουν την πόλη από ψηλά και δεν δείχνει να τους πτοεί η υψηλή τιμή του εισιτηρίου.

Αν πραγματικά θέλετε να εκμεταλλευτείτε αυτό το πανύψηλο οικοδόμημα με την εκπληκτική θέα και το γυάλινο ασανσέρ που σε οδηγεί στην ταράτσα, δοκιμάστε επίσης να δειπνήσετε στο πολύ καλό του εστιατόριο, για να φάτε βλέποντας το Τορόντο από ψηλά.

Ο Κόλπος Fundy

Ο κόλπος Fundy, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της ηπείρου μεταξύ του New Brunswick και της Νέας Σκωτίας, ανανεώνει δυο φορές τη μέρα τα περίπου 100 δισεκατομμύρια τόνους νερού του, δημιουργώντας έτσι μια από τις υψηλότερες παλίρροιες του κόσμου, τα κύματα της οποίας ενίοτε φτάνουν και τα 16 μέτρα. Η δύναμη της παλίρροιας φέρνει στην επιφάνεια, θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στον πάτο της θάλασσας, με αποτέλεσμα να προσελκύεται στον κόλπο, πληθώρα ετερόκλητων ζώων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την «υγιεινή τροφή του ωκεανού».

Τα παλιρροϊκά κύματα, έχουν καταφέρει επίσης με τα χρόνια, να διαβρώσουν τους ηφαιστειογενείς βράχους της ακτής, με αποτέλεσμα να έχει αποκαλυφθεί πληθώρα από απολιθώματα και χνάρια ζωής στην περιοχή, εκατομμύρια χρόνια πριν.

Παρατήρηση πολικής αρκούδας

Στο Churchill της βόρειας Manitoba, στις όχθες του Κόλπου Hudson, το μεγαλείο της φύσης έχει πολλές μορφές και γι’ αυτό το Churchill κάθε χρόνο γεμίζει από πλήθος τουριστών. Οι πολικές αρκούδες που κάθε φθινόπωρο μετακινούνται από την ενδοχώρα προς τις ακτές, έχουν στιγματίσει την πόλη που έχει ονομαστεί η «πρωτεύουσα των πολικών αρκούδων του κόσμου». Ο οικοτουρισμός της περιοχής όμως δεν τελειώνει εκεί, καθώς, εκτός από τις μεταναστευτικές συνήθειες της πολικής αρκούδας, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει φάλαινες Beluga, που τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αποζητούν τα ζεστά νερά του ποταμού, ενώ τους μήνες Μάιο με Αύγουστο έχει την ευκαιρία να γίνει ένας από τους χιλιάδες παρατηρητές πουλιών. Τέλος, το Churchill είναι ένα από τα πολλά σημεία του βόρειου μέρους της χώρας, από τα οποία είναι ορατό, αν το επιτρέπει ο καιρός, το εκπληκτικό Βόρειο Σέλας.

Νήσος του Πρίγκιπα Εδουάρδου

Το νησί του Πρίγκιπα Εδουάρδου, βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια του Halifax και 600 χιλιόμετρα ανατολικά του Quebec. Η οικονομία του βασίζεται στην αγροτική καλλιέργεια, γι’ αυτό και η περιοχή είναι περισσότερο διάσημη για τα πράσινα βοσκοτόπια της και την εξαγωγή πατάτας. Ένα παρατσούκλι, μάλιστα, της επαρχίας της νήσου είναι «ο Κήπος του Κόλπου».

Τέλος, το πράσινο των λιβαδιών συνοδεύεται σε πολλά σημεία του νησιού από τους κόκκινους παραθαλάσσιους βράχους, ενώ το νησί είναι τέτοιου μεγέθους, που μπορεί να το γυρίσει κάποιος μέσα σε μια μέρα.

Η πόλη του Κεμπέκ

Το Κεμπέκ, είναι χτισμένο επάνω σε έναν απόκρημνο βράχο στο σημείο όπου ο ποταμός του Αγίου Λαυρεντίου ανοίγει προς τις εκβολές του ή στενεύει προς την κατεύθυνση των Μεγάλων Λιμνών από όπου πηγάζει. Είναι η μοναδική πόλη του Καναδά, όπου επίσημη γλώσσα είναι τα γαλλικά και δεν είναι το μόνο στο οποίο διαφέρει από την υπόλοιπη χώρα. Η πολιτιστική ταυτότητα του Κεμπέκ είναι μοναδική σε όλο τον Καναδά, ενώ η Παλιά Πόλη είναι περιτριγυρισμένη από οχυρωματικό τείχος που παλιά προστάτευε την πόλη από τους Βρετανούς και μάλιστα βρίσκεται ακόμη σε άριστη κατάσταση. Για το λόγο αυτό, το 1985 η UNESCO ανακήρυξε την Πόλη του Κεμπέκ «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Οττάβα (πρωτεύουσα)

Η πρωτεύουσα της χώρας και τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, είναι «must» για όσους θέλουν να γνωρίσουν «συμπυκνωμένη» την καναδική κουλτούρα και πολιτισμό. Όπως σε κάθε πρωτεύουσα του κόσμου, μπορείτε να επισκεφτείτε μουσεία και να παρακολουθήσετε την αλλαγή της φρουράς έξω από το Κοινοβούλιο. Επειδή όμως αναφερόμαστε σε μια από τις πιο φυσιολατρικές χώρες του κόσμου, αξίζει να το εκμεταλλευτείτε και να απολαύσετε τη βόλτα πεζή, είτε με ποδήλατο στα αναρίθμητα πάρκα της πόλης, ακόμα και το χειμώνα.

Το χειμώνα, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει παγοδρομίες στην διώρυγα Ριντώ, που γίνεται το μεγαλύτερο «φυσικό» παγοδρόμιο με μήκος 7,8 χιλιομέτρων, ενώ κάθε Μάιο, γίνεται στην πόλη το Φεστιβάλ της Τουλίπας, με χιλιάδες λουλούδια που στέλνει η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους Καναδούς που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Ολλανδίας από τους Ναζί.