Η οικογένεια του Roald Dahl απολογείται για τις ρατσιστικές απόψεις του συγγραφέα

roald-dahl
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

«Τα ακατανόητα σχόλια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον άνθρωπο που γνωρίζαμε και τις αξίες που βρίσκονται στην καρδιά των ιστοριών του».

Ο Roald Dahl έχει κατακτήσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο με τα βιβλία του όπως «Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», «Ματίλντα», «Ο ΜΦΓ: Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας» και «Ο Απίθανος Κoς. Φοξ», όμως κατά καιρούς είχε εκφράσει αμφιλεγόμενες απόψεις για τις οποίες η οικογένεια του απολογήθηκε μέσω ανακοίνωση της.

Στην ανακοίνωση η οικογένεια και η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δικαιώματα των χαρακτήρων και ιστοριών του «ζητά συγνώμη για το μεγάλο και κατανοητό πόνο που προκάλεσαν ορισμένα σχόλια του» Roald Dahl, ο οποίος πέθανε το 1990 στην ηλικία των 74 ετών.

ITV/REX/Shutterstock

Επτά χρόνια πριν το θάνατο του, ο συγγραφέας είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στο New Statesman πως «υπάρχει ένα χαρακτηριστικό στον εβραϊκό χαρακτήρα που προκαλεί εχθρότητα, ίσως είναι ένα είδος έλλειψης γενναιοδωρίας προς τους μη-Εβραίους» και συμπλήρωσε πως «ακόμα και ένας βρωμερός τύπος σαν τον Hitler δεν τα έβαλε μαζί τους χωρίς λόγο».

«Αυτά τα προκατειλημμένα σχόλια μας είναι ακατανόητα και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον άνθρωπο που γνωρίζαμε και στις αξίες που βρίσκονται στην καρδιά των ιστοριών του Roald Dahl, οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο σε πολλές γενιές νέων ανθρώπων» αναφέρει η οικογένεια.

Κλείνοντας την ανακοίνωση τους, η οικογένεια του βρετανού συγγραφέα εξέφρασε την ελπίδα πως «όπως κατάφερε στα καλύτερα του, έτσι ελπίζουμε και στα χειρότερα του ο Roald Dahl να μας υπενθυμίζει για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των λέξεων».