Τι καλό κάνει το ξινόγαλο στην ερεθισμένη επιδερμίδα

ti-kalo-kanei-to-ksinogalo-stin-erethismeni-epidermida
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Οι ειδικοί λένε ότι βοηθά στη μείωση του φαινομένου maskne και στα άλλα δερματικά προβλήματα που προκαλεί η μάσκα.

Εάν κάποιος σας έλεγε ότι η εφαρμογή ξινόγαλου στο δέρμα είναι η καλύτερη θεραπεία που θα μπορούσε να σας απαλλάξει από τις κηλίδες, να μειώσει τις λεπτές γραμμές, να επουλώσει τους ερεθισμούς και να νικήσει την ακμή, μπορεί και να ...ξινίζατε τα μούτρα σας. Αλλά έρχεται η επιστήμη της κοσμετολογίας να το επιβεβαιώσει. 
Ο Dr. Raymond Schep, επί χρόνια επικεφαλής χημικός πολυεθνικών εταιρειών καλλυντικών και φαρμάκων, και μέλος του οργανισμού CA Association of Toxicologists με έδρα την Καλιφόρνια, αναφέρει: «Το γαλακτικό οξύ, ένα από τα πιο κοινά άλφα υδροξυοξέα -το οποίο θεωρείται ως το πιο ήπιο συστατικό για απολέπιση της επιδερμίδας και βελτίωση του τόνου και της υφής της- βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο ξινόγαλα. Επίσης, όλες οι έρευνες αναδεικνύουν και τις δραστικές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του γαλακτικού οξέος του ξινόγαλου, καθιστώντας το ιδανικό για δερματικές λοιμώξεις και ερεθισμούς. Σε μια εποχή που το φαινόμενο maskne, δηλαδή η δημιουργία ακμής εξαιτίας της συστηματικής χρήσης μάσκας είναι το Νο1 δερματικό πρόβλημα, φαίνεται ότι το γαλακτικό οξύ που περιέχει το ξινόγαλα αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία».

Εάν αναρωτιέστε σε τι διαφέρει το γαλακτικό οξύ από άλλα οξέα, όπως για παράδειγμα, το γλυκολικό οξύ, ο Dr. Schep δίνει την απάντηση: «Τα μόρια του γαλακτικού οξέος είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερα, έτσι δεν μπορούν να διεισδύσουν τόσο βαθιά –αντ’ αυτού, η δράση τους περιορίζεται αποκλειστικά στην επιφάνεια της επιδερμίδας, και αυτό είναι καλό για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα ή υποφέρουν από έντονους ερεθισμούς εξαιτίας της χρήσης μάσκας. Για παρόμοιο λόγο, και σε αντίθεση με το σαλικυλικό οξύ και όλα τα άλλα οξέα φρούτων AHA και BHA, το γαλακτικό οξύ του ξινόγαλου δεν διαταράσσει το προστατευτικό φραγμό του δέρματος. Οπότε όλοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν άφοβα». 

H Paige Padgett, μια celebrity beauty coach και συγγραφέας του best seller βιβλίου Green Beauty Rules, δίνει την ιδανική αυτοσχέδια συνταγή φροντίδας της επιδερμίδας με βάση το ξινόγαλα: «Δεν είναι τυχαίο πως η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε ξινισμένο γάλα γαϊδούρας για να κρατάει το δέρμα της απαλό και φωτεινό. Για παρόμοια αποτελέσματα, βράστε δυο καρότα -ή επιλέξτε μια ώριμη μπανάνα-, και λιώστε καλά στο μπλέντερ. Αδειάστε τον πολτό σε ένα μπολάκι και προσθέστε ξινόγαλο, τόσο ώστε να μην γίνει πολύ ρευστό το μείγμα. Ανακατέψτε καλά και απλώστε σε όλο το πρόσωπο για 20 λεπτά. Μετά, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Οι κερατολυτικές ιδιότητες του ξινόγαλου μαλακώνουν την κεράτινη στιβάδα και διαλύουν ήπια τη μάζα των νεκρών κυττάρων, βοηθώντας την άμεση καταπράυνση της ερεθισμένης επιδερμίδας και φωτίζοντας με φυσική λάμψη το πρόσωπο».

THE BEAUTY TEAM