6 αιθέριοι τρόποι για να ενισχύσετε τη διάθεση και το δέρμα σας

6-aitherioi-tropoi-gia-na-enisxusete-ti-diathesi-kai-to-derma-sas-aitherioi-tropoi-gia-na-enisxusete-ti-diathesi-kai-to-derma-sas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ποια είναι τα αρωματικά έλαια που εξασφαλίζουν πολύτιμη γαλήνη και ομορφιά, από μέσα προς τα έξω.

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, η αρωματοθεραπεία έχει αναδειχθεί σε πραγματική επιστήμη, με τα διαπιστωμένα οφέλη από τη χρήση αιθέριων ελαίων στην εναλλακτική ιατρική να έχουν οδηγήσει την βιομηχανία καλλυντικών να χρησιμοποιεί αυτά τα αγνά συμπυκνωμένα συστατικά σε κάθε σχεδόν φόρμουλα φροντίδας του προσώπου, των μαλλιών και του σώματος.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές εξέτασαν πως τα συστατικά των αιθέριων ελαίων δεν έχουν εφαρμογή μόνο στην κοσμετολογία. Ένα άρθρο στην επιστημονική επιθεώρηση Essential Oils and Natural Products τονίζει ότι η αρωματοθεραπεία επηρεάζει σημαντικά την ανοσοποιητική ικανότητα του οργανισμού απέναντι σε διαφορετικά είδη ιών, κυρίως της γρίπης. Το σημαντικότερο εύρημα των ερευνητών πάντως, αφορά στην διαπιστωμένη ψυχολογική τόνωση που προσφέρει η αρωματοθεραπεία. Μάλιστα, από όλα τα αιθέρια έλαια, έξι είναι εκείνα που έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να διεγείρουν την διάθεσή μας. «Είναι, κυρίως, εκείνα που μας φέρνουν στο νου ξεχασμένες παιδικές μνήμες και μια αίσθηση θαλπωρής, γαλήνης και ανεμελιάς», λέει η Jeannie Bourke, μια «γκουρού» της αρωματοθεραπείας με έδρα το Σίδνεϊ. 

-Η σύνδεση του ροδέλαιου με τις ευτυχισμένες παιδικές αναμνήσεις έχει αποδειχθεί επιστημονικά», λέει η Bourke. «Το ελαιώδες εκχύλισμα τριαντάφυλλου καταπραΰνει τα συναισθήματα του θυμού, του φόβου και του άγχους, ενώ παρέχει μια μοναδική αίσθηση απαλότητας στο δέρμα. Το ροδέλαιο επίσης εξαιρετικές ιδιότητες ενυδάτωσης, τόνωσης και σύσφιξης της επιδερμίδας, ενώ παράλληλα είναι επουλωτικό και αντιγηραντικό».

- Επιστροφή στο γαλήνιο παρελθόν προκαλούν και τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών, τα οποία φημίζονται για την άμεση ανακούφιση της ψυχικής κόπωσης και την ικανότητά τους να βοηθούν στη συγκέντρωση και στη λήψη σωστών αποφάσεων. Ταυτόχρονα, οι ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητές τους, είναι ιδανικές για την προστασία του δέρματος από λιπαρότητα και φλεγμονές «ωστόσο, λόγω της υψηλής συμπύκνωσής τους, είναι απαραίτητο να αραιώνονται πάντα σε με ένα έλαιο βάσης», τονίζει η ειδικός. 
 
- Το αιθέριο έλαιο γεράνι, από την αρχαιότητα συμβόλιζε τη θηλυκότητα, τη γυναικεία διαίσθηση και τον αισθησιασμό, με το άρωμά του να παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας, επαναφέροντας τη συναισθηματική ισορροπία και απομακρύνοντας την αρνητική ενέργεια και το στρες. «Η σύγχρονη κοσμετολογία κατάφερε να συνδυάσει το μύθο με την πραγματικότητα, οδηγώντας το γεράνι στην κορυφή της λίστας με τα πιο καταπραϋντικά αιθέρια έλαια για το ευαίσθητο δέρμα, αλλά καθιστώντας το και ιδανικό για την εξισορρόπηση της παραγωγής σμήγματος», λέει η Bourke.

- «Αν ψάχνετε ένα μόνο αιθέριο εκχύλισμα για την τόνωση της κυτταρικής δραστηριότητας του δέρματος, αυτό είναι το δεντρολίβανο», λέει η Bourke, προσθέτοντας: «Αλλά το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο είναι και αληθινό φάρμακο κατά της τριχόπτωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η αποτελεσματικότητά του είναι αντίστοιχη αυτής του minoxidil, μιας φαρμακευτικής ουσίας που χρησιμοποιείται ευρύτατα για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας».

- Νερολί ονομάζεται το αιθέριο έλαιο από τα άνθη της νεραντζιάς, με τις  φαρμακευτικές του ιδιότητες να είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Κατευνάζει τους μυϊκούς πόνους και τα ρευματικά, δημιουργεί διάθεση γαλήνης και προσφέρει σημαντικά οφέλη κατά της  συναισθηματικής εξάντλησης και της αϋπνίας. «Επιπλέον, το νερολί, με το υπέροχο, γλυκό, ελαφρά λουλουδάτο άρωμά του, είναι ιδανικό για ξηρές επιδερμίδες με τάσεις γήρανσης, αλλά και τις ραγάδες στο σώμα, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην αναζωογόνηση των κυττάρων και βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος», αναφέρει η ειδικός.

- Το γιασεμί θεωρείται ο «βασιλιάς» των αιθέριων ελαίων, και ίσως το πιο ιδανικό για να ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις. Tο μοναδικό άρωμα του γίνεται ισχυρότερο μετά τη δύση του ηλίου και τα άνθη του γιασεμιού συλλέγονται μόνο τη νύχτα. Είναι ένα από τα πιο ακριβά αιθέρια έλαια, καθώς για την παραγωγή μόνο λίγων σταγόνων χρειάζεται ένα τεράστιος αριθμός λουλουδιών. Στις ιδιότητές του, προσθέστε όλα όσα ευεργετικά προσφέρουν τα προηγούμενα πέντε αιθέρια έλαια και θα έχετε το ζητούμενο.

THE BEAUTY TEAM