Οι φακές είναι ένα ακόμη υπερόπλο κατά του (εορταστικού) στρες

fakes-xristougenna
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Επειδή δεν ζούμε και στην πιο χαλαρή φάση της ζωής μας εν μέσω πανδημίας και οι γιορτές ενδεχομένως να μην είναι και από τις πιο ευχάριστες, χρειαζόμαστε ό,τι έχουμε στη διάθεσή μας για να νικήσουμε το στρες.

Ετοιμάζετε γιορτινό τραπέζι; Πιέζεστε να τελειώσετε τη δουλειά για να πάρετε μερικές ημέρες άδεια; Σας έχει στρεσάρει η πανδημία και οι οικογενειακές υποχρεώσεις; Σε κάθε περίπτωση, το διάστημα αυτό είναι αρκετά στρεσογόνο για πολλούς. Προτού, όμως, το ρίξετε στο… φαγητό για να ηρεμήσετε, κάντε τη σωστή επιλογή και φάτε φακές!

Μπορεί να μην είναι το απόλυτο εορταστικό έδεσμα, αλλά περιέχει χολίνη, μια θρεπτική ουσία  που κατατάσσεται στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, τα άτομα που σημείωναν τα υψηλότερα επίπεδα χολίνης, είχαν κατά 33% μικρότερη πιθανότητα να αισθανθούν άγχος και στρες.

Διαφορετική έρευνα συμπληρώνει ότι η χολίνη αυξάνει την παραγωγή των χημικών του εγκεφάλου που ελέγχουν τη διάθεση. Με 425 mg του θρεπτικού αυτού συστατικού την ημέρα -τα οποία μπορείτε να λάβετε επίσης από φασόλια, αυγά, κουνουπίδι και καρύδια- και με την προσθήκη αντι-στρες συνθηκών στην καθημερινότητά σας, πιθανόν να έρθουν ημέρες ηρεμίας φέτος τις γιορτές.