«Ανοιχτός» ο Christopher Nolan στη δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών που βασίζονται στις ταινίες του

christopher-nolan Denis Makarenko
ΤΡΙΤΗ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

«Δεν θα το έκανα απερίσκεπτα αλλά είναι οπωσδήποτε κάτι που με ενδιαφέρει, είναι ένας απίστευτος κόσμος» σχολίασε ο σκηνοθέτης.

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών έχει «ωριμάσει» σε βαθμό που πλέον η ενασχόληση με αυτά δε θεωρείται αποκλειστικά παιδική συνήθεια, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τα κόμικς. Από τις πρώτες «πειραματικές» απόπειρες μεταφοράς των ψηφιακών χαρακτήρων στη μεγάλη οθόνη (και το αντίθετο) έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες και πλέον οι «αποστάσεις» μεταξύ των δύο μέσων δεν είναι τόσο μεγάλες, όπως μαρτυρά η επιτυχία του «The Witcher».

Αναπόφευκτα λοιπόν η προοπτική της δημιουργίας ενός βιντεοπαιχνιδιού που βασίζεται σε μια ταινία έχει γίνει πιο ρεαλιστική από ποτέ, ειδικά για κινηματογραφιστές που θέλουν να αναπτύξουν κατά έναν πιο διαδραστικό τρόπο τις θεματικές των έργων τους. Ένας από αυτούς είναι και ο Christopher Nolan, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του με τον Geoff Keighley ρωτήθηκε ευθέως εάν θα τον ενδιέφερε να δημιουργήσει βιντεοπαιχνίδια βασισμένα στις ταινίες του.

Ο Nolan απάντησε συγκρίνοντας τη δημιουργική διαδικασία μιας ταινίας και ενός βιντεοπαιχνιδιού εκτιμώντας πως αν και τα δύο «είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα και [απαιτούν] πάρα πολύ χρόνο», θεωρεί ότι ανάπτυξη ενός βιντεοπαιχνιδιού τείνει να είναι αρκετά πιο περίπλοκη και χρονοβόρα.

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και στην περίπτωση βιντεοπαιχνιδιών βασισμένα σε ταινίες (τα οποία πλην ελαχίστων περιπτώσεων τείνουν να είναι χαμηλής ποιότητας «αρπαχτές»), λέγοντας πως «δε θέλεις απλά να κάνεις ένα licensed παιχνίδι, δε θέλεις απλά να το συνδέσεις με κάτι και να χρησιμοποιήσει το brand που έχει εδραιώσει η ταινία. Με τον ίδιο τρόπο που δε θέλεις, όταν ο κόσμος κάνει κινηματογραφικές μεταφορές βιντεοπαιχνιδιών, δε θέλεις απλά να εμπνευστείς από το brand. Θέλεις να είναι κάτι υπέροχο από μόνο του».

Epic Games

Το Fortnite της Epic Games είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια που είναι διαθέσιμο σε όλες τις πλατφόρμες και έχει κατακτήσει gamers όλων των ηλικιών.

Στη συνέχεια ο Nolan τόνισε πως η μεταφορά των ταινιών του σε βιντεοπαιχνίδια είναι κάτι που τον ενδιαφέρει, όμως απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν σχεδιάζει κάτι τέτοιο. «Νομίζω ότι έχω αφιερώσει όλο μου το χρόνο και την ενέργεια στον κινηματογράφο και βλέποντας πόσο δύσκολο είναι αυτά, δεν είναι κάτι που θα έκανα απερίσκεπτα, αλλά είναι οπωσδήποτε κάτι που με ενδιαφέρει, είναι ένας απίστευτος κόσμος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Nolan αποκάλυψε πως είχε ξεκινήσει η μεταφορά του «Inception» και η ανάπτυξη του βιντεοπαιχνιδιού είχε προχωρήσει αρκετά, όμως τελικά το σχέδια εγκαταλείφθηκε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επί του παρόντος ο σκηνοθέτης δεν έχει βάλει την υπογραφή του σε κάποιο βιντεοπαιχνίδι, όμως το περασμένο καλοκαίρι συνεργάστηκε με την Epic Games για να παρουσιάσει στο Fortnite ορισμένες ταινίες του, αλλά και ένα τρέιλερ του «Tenet».