Οι άπειροι τρόποι που η νιασιναμίδη ωφελεί το δέρμα σας

oi-apeiroi-tropoi-pou-i-niasinamidi-ofelei-to-derma-sas-niasinamidi-ofelei-to-derma-sas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Μάθετε τα πάντα για τη βιταμίνη της ομορφιάς που τα κάνει όλα!

Πολλά από τα λεγόμενα «θαυματουργά» συστατικά φροντίδας του δέρματος, συχνά παρουσιάζουν αρκετά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, τα ρετινοειδή κατηγορούνται για την επιθετική απολέπιση και την ερυθρότητα, ενώ το γλυκολικό οξύ δημιουργεί έντονο τσούξιμο και αίσθηση καύσου σε πολλές επιδερμίδες. Ωστόσο, η νιασιναμίδη ωφελεί το δέρμα χωρίς κανένα μειονέκτημα, ακόμη και μετά από υπερβολική χρήση. 

«Η νιασιναμίδη είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη της ομάδας Β -Β3-, που βοηθά στη βελτίωση της ερυθρότητας, καταπραΰνει το φλεγμονώδες δέρμα και μειώνει την υπερχρωματισμό», λέει η Dr. Shari Marchbein, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να στοχεύσει λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ακμή, μέλασμα και ερυθρότητα με μία κίνηση -και χωρίς καμία ειδική οδηγία ασφαλείας για υπερχρήση». 

Τόσο καλό για να είναι αληθινό; «Ναι», τονίζει η Dr. Marchbein. «Κλινικές μελέτες πάνω σε κοινά συστατικά για τη φροντίδα του δέρματος, διαπιστώνουν ότι από όλα όσα αξιολογήθηκαν, μόνο η νιασιναμίδη έδειξε να πληροί όλα τα πρότυπα ασφαλείας μετά την διείσδυση στο δέρμα και την επίδραση στους μηχανισμούς λειτουργίας των κυττάρων. Όχι μόνο αυτό, αλλά είναι επίσης ασφαλές για ευαίσθητο ή ακόμη και επιρρεπές στην ροδόχρου ακμή δέρμα», λέει ο Marchbein. 
Η δερματολόγος συνιστά τη χρήση του μία ή δύο φορές την ημέρα, αρκεί να λάβετε υπόψη ότι «...η νιασιναμίδη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της τοπικής χρήσης βιταμίνης C, οπότε θα πρέπει είτε να χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας είτε να διαχωρίζονται κατά περίπου 20 λεπτά».

Τι ακριβώς κάνει η νιασιναμίδη στο δέρμα σας; «Είναι ένα πανίσχυρο αντιγηραντικό συστατικό, και αυτό μάλλον τα λέει όλα», λέει η Dr. Marchbein, και εξηγεί: «Όντας δραστικό αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το κυτταρικό DNA και την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ πέρα από αυτό, η νιασιναμίδη μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη όταν συνδυάζεται με ένα αντηλιακό –χωρίς να προσμετράται το γεγονός ότι η ίδια η βιταμίνη B3 μπορεί στην πραγματικότητα να να υπερασπιστεί το δέρμα σας από ακτίνες UV». Πάντως, μολονότι η νιασιναμίδη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γήρανσης του δέρματος  (και του καρκίνου) που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, δεν θα πρέπει να χρησιμεύσει ως το μοναδικό προϊόν φροντίδας του δέρματος ενάντια στον  ήλιο. «Φροντίστε να συνδυάσετε την νιασιναμίδη με αντηλιακό ευρέος φάσματος, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη θωράκιση του δέρματός σας».

THE BEAUTY TEAM