Μακιγιάζ στην καραντίνα, εκπέμπει SOS!

makigiaz-stin-karantina-ekpempei-sos
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Όποια γυναίκα έχει στην κατοχή της ένα σωληνάριο μάσκαρας, κραγιόν ή concealer πάνω από έξι μήνες στα ράφια της, ας διαβάσει καλά αυτό το άρθρο.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι το 90% των προϊόντων makeup, τα οποία είτε έχουν ξεμείνει από καιρό, είτε τα είχατε προμηθευτεί με το σωρό από το πρώτο ξέσπασμα της καραντίνας, είναι γεμάτα «θανατηφόρα» βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των E-coli και σταφυλόκοκκου. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Aston στο Μπέρμιγχαμ, αναφέρουν πως η έκθεση σε αυτά τα ανεπιθύμητα μικρόβια (τα οποία ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα, όπως είναι οι περισσότερες φόρμουλες προϊόντων μακιγιάζ), μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά μολύνσεων του δέρματος έως και δηλητηρίαση αίματος -στη χειρότερη περίπτωση. Και όταν σκεφτείτε πού ακριβώς εφαρμόζετε αυτά τα προϊόντα (επιδερμίδα, χείλη, μάτια) είναι εύκολο να συμπεράνετε γιατί είναι επικίνδυνο να τα κρατάτε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στα υγρά ντουλάπια του μπάνιου σας, χωρίς μάλιστα να έχετε ελέγξει την ημερομηνία λήξης τους.

Ο Dr. Peter Lambert, καθηγητής μικροβιακής βιοχημείας στο πανεπιστήμιο του Aston, και υπεύθυνος της μελέτης, λέει: «Όπως κάθε τι που παρασκευάζει ο άνθρωπος και το οποίο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία συντήρησης, έτσι και τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξης -κι ας μην είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία να αναγράφεται στις συσκευασία τους. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να παρατηρείτε σχολαστικά ένα προϊόν που απλώνετε στην επιδερμίδα, τα μάτια και τα χείλη σας. Αν εμφανίζει αλλοίωση χρώματος, διαχωρισμό των συστατικών του, αλλαγή μυρωδιάς ή μείωση της καλής αίσθησης κατά την εφαρμογή, πρέπει να το πετάξετε στα σκουπίδια. Πέραν της βέβαιης απώλειας αποτελέσματος, υπάρχει και κίνδυνος για την υγεία της επιδερμίδας σας».

Συνυπογράφοντας την βρετανική επιστημονική αναφορά, η Dr. Amreen Bashir, ειδικός στην βιοϊατρική έρευνα κυττάρων και ιστών, λέει: «Γενικά μιλώντας, όποιο καλλυντικό προϊόν απορροφάται βαθύτερα στο δέρμα χρειάζεται περισσότερη προσοχή, και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων είναι οι κρέμες προσώπου και τα serums. Αν στο βαζάκι σας δεν υπάρχει αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης, προτείνω να τη χρησιμοποιήσετε έως 8 μήνες. Όσον αφορά στα foundation, τα concealer ή τις ενυδατικές με χρώμα, εφόσον δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης στη συσκευασία τους, καλό θα ήταν να μην ξεπεράσετε τη χρήση τους για πάνω από ένα χρόνο». 
Οι πούδρες και τα ρουζ είναι πιο ανθεκτικά, ωστόσο έχει παρατηρηθεί αλλοίωση της σύνθεσής τους μεταξύ 12 και 18 μηνών, όπως και των κραγιόν, με εξαίρεση τις υγρές φόρμουλες ή τα lip gloss, επειδή είναι πιο ευαίσθητες συνθέσεις στην ανάπτυξη βακτηρίων, με την υφή τους να αρχίζει να φθίνει από τους 6 έως 8 μήνες και μετά. «Το ίδιο σχεδόν ισχύει και με τις σκιές ματιών σε μορφή σκόνης συγκριτικά με εκείνες τις υγρές και κρεμώδεις σκιές» λέει η Dr. Bashir, τονίζοντας: «Από όλα τα προϊόντα μακιγιάζ, εκείνα που τελικά είναι τα πιο ευάλωτα στο χρόνο -και ίσως εξαιρετικά επικίνδυνα για χρήση μετά από την ημερομηνία λήξης τους- είναι όσα εφαρμόζονται πολύ κοντά στα μάτια. Η μάσκαρα, για παράδειγμα, είναι από τα καλλυντικά με τη μικρότερη διάρκεια ζωής, καθώς μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια έως και 6 μήνες από το άνοιγμα της. Στο ίδιο χρονικό όριο θέλει αλλαγή και το eyeliner, ενώ  πρέπει να αντικαθιστάτε τα μολύβια ματιών μετά από χρήση 9 έως 10 μηνών».

THE BEAUTY TEAM