H Alyssa Milano μοιράζεται την εμπειρία μαζικής τριχόπτωσης λόγω Covid-19

h-ithopoios-alyssa-milano-moirazetai-tin-dramatiki-empeiria-mazikis-trixoptosis-eksaitias-tou-covid-19
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

«Με ένα βούρτσισμα χάνω τούφες ολόκληρες. Φορέστε την καταραμένη μάσκα!».

Τον περασμένο Αύγουστο, η Αμερικανίδα ηθοποιός, παραγωγός, σχεδιάστρια ρούχων και συγγραφέας Alyssa Milano, βγήκε θετική στο τεστ αντισωμάτων Covid-19. Μετά από τρεις και πλέον μήνες ταλαιπωρίας και φόβου για τη ζωή της, με συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, σωματική εξάντληση, δύσπνοια, προβλήματα μνήμης και πολλά άλλα, η 48χρονη Milano κέρδισε τη μάχη με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, ήρθε αντιμέτωπη με μια καταστρεπτική παρενέργεια που επέφερε η νόσος: μαζική απώλεια μαλλιών.
Αυτό το πρόβλημα ώθησε την ηθοποιό να μοιραστεί ένα βίντεο στο Instagram για να επισημάνει τη σοβαρότητα των επιπλοκών που μπορεί να δημιουργήσει ο κορωνοϊός, ακόμη και αφού έχει νικηθεί. 
«Σκέφτηκα ότι οφείλω να σας δείξω τι κάνει ο Covid-19 στα μαλλιά μου. Παρακαλώ πάρτε το πολύ στα σοβαρά», έγραψε ο Milano στη λεζάντα, καθώς τούφες μαλλιών έπεφταν από το κεφάλι της τη στιγμή που τα βούρτσιζε. «Ένα βούρτσισμα, και όλα τα μαλλιά μου φεύγουν. Φορέστε μια καταραμένη μάσκα!»

Σύμφωνα με μια έρευνα της Survivor Corps, μιας ομάδας υποστήριξης του Facebook για άτομα που είχαν προσβληθεί από τον Covid-19, η τριχόπτωση είναι από τα 50 πιο κοινά προβλήματα που αναφέρθηκαν όχι μόνο από ασθενείς που επιβίωσαν, αλλά και από όσους περνούσαν το αρχικό στάδιο συμπτωμάτων ή ήταν και εντελώς ασυμπτωματικοί. 

Η καθηγήτρια δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα Dr. Natalie Lambert, εξηγεί: «Κατά τη διάρκεια παρατεταμένου στρες επιταχύνεται η φάση τελογένεσης στο τριχωτό της κεφαλής, μια διαδικασία η οποία ενώ σε φυσιολογικές καταστάσεις οδηγεί σε απώλεια μερικών τριχών -οι οποίες κατά κανόνα αναγεννούνται-, εδώ, όχι μόνο επισπεύδεται η φάση της τελογένεσης σαν λειτουργία, αλλά πολλαπλασιάζεται και ο κύκλος ζωής περισσότερων τριχών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. 
«Η φάση του telogen effluvium μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες, αλλά τα καλά νέα είναι πως αυτές οι τρίχες είναι δυνατόν να ξαναφυτρώσουν φυσιολογικά. Πάντως, ανάλογα με το πόσο άρρωστοι ήσασταν και κατά πόσο προσβλήθηκε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μπορεί να χρειαστούν περισσότεροι από έξι μήνες για να αρχίσει η ανάκαμψη», λέει η Dr. Lambert, η οποία συμβουλεύει: «Μόλις αρχίζετε να αντιμετωπίζετε υπερβολική απώλεια μαλλιών -ακόμη και εάν δεν εμφανίσετε συμπτώματα από τον κορονοϊό-, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ενημερώσετε αμέσως τον δερματολόγο σας. Θα έχετε μια πιο επιτυχημένη έκβαση εάν αναζητήσετε θεραπεία νωρίτερα και όχι αργότερα. Σε αντίθετη περίπτωση, και εάν η τριχόπτωσή σας είναι σοβαρή, μπορεί να καταστεί μόνιμη».

THE BEAUTY TEAM