Πέθανε ο παραγωγός Phil Spector, ο εμπνευστής του «wall of sound»

phil-spector Jae C. Hong
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Ο εμβληματικός μουσικός παραγωγός είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της ηθοποιού Lana Clarkson.

Ένας από τους σπουδαιότερους παραγωγούς, ο Phil Spector, πέθανε το περασμένο Σάββατο στην ηλικία των 81 ετών. Σύμφωνα με το TMZ, ο θάνατος του Spector αποδίδεται σε επιπλοκές από τον κορωνοϊό. Παρά τα σκάνδαλα, ο Spector θεωρείται ένας από τους πιο εμβληματικούς παραγωγούς στην ιστορία της μουσικής και έγινε συνώνυμος με την έντονη ορχηστρική αισθητική που δημιούργησε, το λεγόμενο «wall of sound».

Για να μπορέσει να δημιουργήσει τον πρωτοποριακό ήχο, ο Spector συχνά έβαζε μεγάλες ομάδες μουσικών να ηχογραφούν δύο ή και τρεις φορές την ίδια μουσική, τα οποία μετά έπαιζε ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό όταν ο παραγωγός άρχισε να ενσωματώνει παραδοσιακά ορχηστρικά όργανα στις ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες, για έναν πιο γεμάτο και πλούσιο ήχο.

AP

Το 1961, στην ηλικία των 22 ετών, ο Spector συνίδρυσε τον Phillies Records, μέσω της οποίας άρχισε να δημιουργεί τον μοναδικό ήχο του, με επιτυχίες όπως τα «He’s A Rebel» των Blossoms, το «Be My Baby» των Ronettes και τα «You’ve Lost That Lovin’ Feelin’» και «Unchained Melody» των Righteous Brothers. Το 1966 υπέγραψε συμβόλαιο με τους Ike και Tina Turner όμως απογοητεύτηκε που δεν κατάφερε να σημειώσουν την ίδια επιτυχία και ο Spector αποσύρθηκε από τη βιομηχανία της μουσικής.

Το 1969 όμως ο μάνατζερ των Beatles, Allen Klein, του ζήτησε να αναλάβει την παραγωγή του «Instant Karma» του John Lennon και μετά την τεράστια επιτυχία του single, του ζητήθηκε να εργαστεί πάνω στο «Let It Be». Ο παραγωγός αποφάσισε να αφήσει εκτός άλμπουμ το «Don’t Let Me Down» για το «Across The Universe» και ενσωμάτωσε χορωδιακά και ορχηστρικά overdubs σε τέσσερα τραγούδια.

Οι αλλαγές εξόργισαν τον Paul McCartney, όμως οι Lennon και George Harrison τις ενέκριναν και το άλμπουμ έκανε θραύση. Στη συνέχεια ο Spector συνεργάστηκε με τον Lennon στα «Plastic Ono Band» και «Power to the People» και με τον Harrison στο «All Things Must Pass» και το «The Concert for Bangladesh».

AP / Nick Ut

Ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα το 1974 παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή και έκανε ένα διάλειμμα τριών περίπου ετών, μέχρι να αναρρώσει από τα τραύματα του. Επέστρεψε το 1977 με το «Death of a Ladies’ Man» του Leonard Cohen, αλλά και με τους θρυλικούς Ramones στον πέμπτο δίσκο με τίτλο «End of the Century». Η συνεργασία του με το punk συγκρότημα ήταν κάθε άλλο παρά ομαλή και σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφόρησαν, ο Spector φέρεται να απείλησε τους Ramones με πιστόλι όταν προσπάθησαν να φύγουν από το στούντιο.

Τις επόμενες δύο δεκαετίες οι δραστηριότητες του Spector μειώθηκαν δραματικά κυρίως του άστατου χαρακτήρα και των δημιουργικών διαφορών του με πολλούς καλλιτέχνες, όπως τη Celine Dion, με την οποία συνεργάστηκε στο «Falling into You» το 1996.

To 2003 ο Spector συνελήφθη και κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της ηθοποιού Lana Clarkson, η οποία βρέθηκε νεκρή στην έπαυλη του. Ο παραγωγός αρχικά φέρεται να δήλωσε στην άμεση δράση πως την πυροβόλησε, όμως στη δίκη που ακολούθησε ισχυρίστηκε πως η Clarkson αυτοκτόνησε κατά λάθος. Τελικά ο Spector καταδικάστηκε σε 19 χρόνια για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού.