Έτσι θα αποκτήσετε απόλυτη ευεξία το 2021 και όλα τα χρόνια μετά

etsi-tha-apoktisete-apoluti-eueksia-to-2021-kai-ola-ta-xronia-meta-kai-ola-ta-xronia-meta
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Πώς η παγκόσμια πανδημία επαναπροσδιορίζει τις ψυχικές και σωματικές ανάγκες για τον καθένα από εμάς, από σήμερα μέχρι το άμεσο μέλλον.

Από την ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών εφαρμογών για ομορφιά, γυμναστική και δίαιτα στο σπίτι, έως τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που παρείχαν παρηγοριά εν μέσω Covid-19, το μέλλον πιο προσιτών και χωρίς αποκλεισμούς εργαλείων ευεξίας φαίνεται λαμπρότερο για το 2021 –αλλά και για τις νέες χρονιές που θα έρθουν. Να, τι λένε οι ειδικοί. 

Η ξεκούραση ως μέσο ζωτικής αυτο-φροντίδας 
«Το σώμα μας λειτουργεί σωστά όταν νιώθει ασφαλές. Αλλά στη νέα κατάσταση έντονης και διαρκούς ανασφάλειας που δημιούργησε η πανδημία, το σώμα καταρρέει, συμπαρασύροντας εγκέφαλο και συναισθήματα», τονίζει η Latham Thomas, life coach, συγγραφέας και ιδρύτρια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ευεξίας Mama Glow. «Ο μόνος δρόμος για να προχωρήσετε και να παραμείνετε δυνατοί είναι να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να εξοικειωθείτε με τις ευπάθειές σας. Και για να γίνει αυτό πράξη, πρέπει να βρίσκετε τρόπους να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε», λέει η Thomas, συμβουλεύοντας: «Για δυο ώρες κάθε απόγευμα κλείνετε κινητά, υπολογιστές και τηλεοράσεις, αφιερώνοντας χρόνο πλήρους ανάπαυσης για το σώμα και τον εγκέφαλό σας, συνδυαστικά με μερικές απλές ρουτίνες διαλογισμού». 

Οι συνεδρίες ψυχικής υγείας γίνονται ψηφιακές 
Η θλίψη και το άγχος που προκλήθηκε από την πανδημία και την καραντίνα, οδήγησε πολλούς ειδικούς να αναπτύξουν διαδικτυακές μορφές συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας, διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή στην ασφάλεια του σπιτιού σας, μέσα από live συνεδρίες. «Η τηλε-υγεία είναι ένα ακόμη πρωτόγνωρο “καθεστώς” που έφερε η πανδημία, παράλληλα με την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση», λέει ο Light Watkins, ψυχοθεραπευτής και ειδικός διαλογισμού, ο οποίος χρησιμοποιεί εδώ και μερικούς μήνες τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ως εργαλείο άμεσης επαφής με τους ασθενείς του. «Ο γενικός στόχος είναι να συνδεθείς, να ακουστείς, να ακούσεις και να πράξεις. Αλλά το πιο σπουδαίο πράγμα για όλες τις διαφορετικές πλατφόρμες ψυχικής υγείας που υπάρχουν σήμερα, είναι ότι διαρκώς επεκτείνονται και εξειδικεύονται με βάση τις προσωποποιημένες ανάγκες κάθε ασθενή».  

Η γυμναστική στο σπίτι ήρθε για να μείνει
Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι τα γυμναστήρια κλείνουν, δημιουργήθηκε μια κατακλυσμιαία ανάγκη για άσκηση στο σπίτι, ακόμη και από άτομα που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν επισκεφθεί γυμναστήριο. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η σωματική άσκηση έγινε πιο απαραίτητη από ποτέ για να διατηρηθεί όχι μόνο το σώμα υγιές, αλλά κυρίως ο εγκέφαλος. «Μια απλή προπόνηση έχει τη δύναμη να διώξει τη σωματική ένταση, ενώ προσφέρει επίσης ψυχική ανάταση, χάρη στη μείωση των ορμονών του στρες και στη διέγερση της παραγωγής ενδορφινών, των φυσικών παυσίπονων του σώματος», λέει η Taryn Toomey, μια δημοφιλής personal trainer της Νέας Υόρκης, η οποία ήταν η πρώτη που ανέπτυξε ηλεκτρονική πλατφόρμα διαδραστικής προπόνησης, που περιλαμβάνει προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης, αερόβιας άσκησης και γιόγκα για κάθε ηλικία, φύλο και σωματότυπο. Και αυτή η τάση φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στο 2021, επειδή «...δεν περιορίζεται σε ένα απλό μάθημα γυμναστικής, αλλά προσθέτει ένα πλήθος online εφαρμογών που βοηθούν τους χρήστες να αλληλοεπιδρούν με άλλα μέλη, βοηθώντας τους να αισθανθούν περισσότερο οικεία από ό,τι μέσα σε μια τάξη γυμναστηρίου», τονίζει η Toomey. 

Η εξισορρόπηση των ορμονών για περισσότερη ομορφιά, αντιγήρανση και ευεξία
«Οι ορμόνες μοιάζουν σαν μια μουσική συμφωνία, που όμως πολλές φορές παίζεται από μια ασυγχρόνιστη και ξεκούρδιστη ορχήστρα», λέει η Eden Fromberg, μια Νεοϋορκέζα γυναικολόγος με ειδίκευση στην ολιστική προσέγγιση υγείας, και εξηγεί: «Όταν κάποιες ορμόνες παίζουν πολύ δυνατά ή μαλακά, πολύ γρήγορα ή αργά, και δεν συντονίζονται με τις άλλες, ο ήχος που παράγεται μπορεί να βλάψει το σύνολο του οργανισμού, σωματικά και συναισθηματικά. Και στα νέα δεδομένα που όρισε ο Covid-19, πρέπει να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά για να διατηρήσουμε τα πράγματα σε ισορροπία, εξαιτίας του υπερβολικού στρες και της έκθεσης σε ενδοκρινικούς διαταράκτες». 
Τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της ομορφιάς, παρατηρείται μια ραγδαία ανάπτυξη στη δημιουργία προϊόντων φροντίδας της επιδερμίδας, προσαρμοσμένων στους ορμονικούς κύκλους κάθε γυναίκας, με ακόμη πιο μεγάλη έμφαση σε εκείνες που περνούν το κατώφλι της εφηβείας, αλλά και σε όσες βιώνουν την εμμηνόπαυση. Υπήρξε επίσης μια ταχέως αναπτυσσόμενη εισροή συμπληρωμάτων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για τη φυσική εξισορρόπηση των ορμονών, μέσα από συνθέσεις που περιέχουν εκχυλίσματα λυγαριάς, βιταμίνες C και E, μαγνήσιο και ιώδιο. «Όλα αυτά τα καινοτόμα σκευάσματα κατευνάζουν τις ατίθασες ορμόνες και αφυπνίζουν τις πιο αναισθητοποιημένες απ’ αυτές, οδηγώντας την “ορχήστρα” να παράγει μια αρμονική συμφωνία, με γνώμονα την ομορφιά, την αντιγήρανση και την γενικότερη καλή υγεία», λέει η Fromberg. 

THE BEAUTY TEAM