Φυτοφαγία και… καλή καρδιά

xortofagia-vegan-salata
ΤΡΙΤΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη της διατροφής που βασίζεται σε φυσικές, φυτικές τροφές για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η αποχή από το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας είναι σχεδόν επιβεβλημένη αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το έχει κατηγοριοποιήσει στους καρκινογόνους παράγοντες. Από την άλλη, η στροφή στη φυτοφαγία, δηλαδή στη vegan διατροφή με έμφαση σε ολόκληρες φυσικές, φυτικές τροφές φαίνεται ότι μπορεί να έχει οφέλη στην ανθρώπινη υγεία και πιο συγκεκριμένω στην καρδιαγγειακή υγεία. Αυτό τουλάχιστον δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο in Nature Medicine, η οποία επιβεβαιώνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές βελτιώνει το μικροβίωμα του εντέρου, που σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου και τους καρδιομεταβολικούς δείκτες από 1098 συμμετέχοντες από την μελέτη Personalised Responses to Dietary Composition Trial (PREDICT 1). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει πολύ ισχυρή ευνοϊκή διασύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης plant-based τροφών με τα καλά βακτήρια του εντέρου, τα οποία σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, παχυσαρκία, αλλά και με καλύτερο μεταβολισμό και ανοχή στη γλυκόζη.

Οι επικεφαλής συστήνουν στους γιατρούς να εκτιμούν το μικροβίωμα του εντέρου ως βιοδείκτη για κίνδυνο ασθενειών και να κάνουν εξατομικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγείας τους.


Πηγή
Asnicar F, Berry SE, Valdes AM, et al. Microbiome connections with host metabolism and habitual diet from 1,098 deeply phenotyped individuals. Nat Med. Published online January 11, 2021. doi: 10.1038/s41591-020-01183-8.