Tο εμβόλιο Covid και οι ενέσιμες θεραπείες αντιγήρανσης

mipos-to-embolio-covid-dimiourgei-parenergeies-stis-enesimes-therapeies-antigiransis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Ένα νέο επιστημονικό εύρημα μιλά για πιθανές επιπλοκές μεταξύ εμβολίου και Botox.

Σύμφωνα με πρόσφατα νέα, υπάρχουν ορισμένοι ψίθυροι για το κατά πόσον τα εμβόλια για πρόληψη κατά του κορωνοϊού μπορεί να έχουν παρενέργειες παρόμοιες με συμπτώματα αναφυλαξίας σε γυναίκες που έχουν ιστορικό ενέσιμων θεραπειών στο πρόσωπό τους. 
Η Dr. Rachel Zhang, ιατρός αξιωματούχος του FDA και υπεύθυνη ανάλυσης των εμβολίων της Moderna, αναφέρει: «Συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης στα μάγουλα και στα χείλη έχουν εμφανιστεί σε άτομα τα οποία είχαν υποβληθεί σε ενέσιμες θεραπείες με πληρωτικά υλικά δύο εβδομάδες έως και έξι μήνες πριν τον εμβολιασμό. Αλλά η πιο ανησυχητική περίπτωση αφορούσε μια γυναίκα, η οποία εμφάνισε ανομοιογενή οιδήματα στα χείλη της μόλις δυο μέρες μετά τον εμβολιασμό». 
Παρόμοιες παρενέργειες καταγράφει και για το εμβόλιο την Pfizer η έρευνα της Sarah Owermohle, ρεπόρτερ υγείας του αμερικανικού ειδησεογραφικού οργανισμού Politico. «Οι αντιγηραντικές θεραπείες Botox έχουν εγκριθεί πριν πολλά χρόνια από το FDA και έχουν αποδειχθεί ασφαλείς και αποτελεσματικές. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές σπάνιες στιγμές όπου τα άτομα αναπτύσσουν οίδημα ή φλεγμονώδη οζίδια, που φαίνεται να προκαλούνται από κάποιο είδος επενέργειας στο ανοσοποιητικό σύστημα, εξαιτίας μιας λοίμωξης, αλλά και μετά από τον εμβολιασμό», γράφει η Owermohle. 

Ο δερματολόγος Joel Cohen, ένας από τους έγκριτους εμπειρογνώμονες στις θεραπείες Botox διεθνώς, με πάνω από 260 δημοσιευμένα ακαδημαϊκά άρθρα σχετικά με το θέμα, λέει ότι αυτή η φαινομενική ανοσολογική αντίδραση έχει επίσης αναφερθεί μετά από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ή προχωρημένων παθήσεων των ούλων. Σύμφωνα με τον Dr. Cohen, αυτό οφείλεται στην λήψη ισχυρών αντιισταμινικών, στεροειδών και αντιβιοτικών φαρμάκων, ταυτόχρονα με μια ενέσιμη θεραπεία με πληρωτικά υλικά. «Και όσο αυτές οι αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό πρόληψης ενάντια στον Covid δεν έχουν ακόμη μελετηθεί ικανοποιητικά από τους ειδικούς, εντούτοις, η ωφέλεια του εμβολίου κατά του Covid υπερτερεί ενάντια στον μικρό κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης από το πληρωτικό υλικό για τις ρυτίδες», λέει.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Αμερικανικής Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής υποστηρίζει ότι η ανάγκη κάποιας γυναίκας να εφαρμόσει μια ενέσιμη θεραπεία με πληρωτικό υλικό για τις ρυτίδες της, δεν πρέπει να την εμποδίσει να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Εντούτοις, η Owermohle τονίζει: «Προς το παρόν, ο συνδυασμός Botox και εμβολίου Covid-19 είναι προτιμότερο να περνά από την επιστημονική έγκριση του δερματολόγου ή του πλαστικού χειρουργού, και μετά από πλήρη εξέταση του ιατρικού ιστορικού σας, όσον αφορά στη φαρμακευτική σας αγωγή και τα εμβόλια που έχουν αξιολογηθεί απαραίτητα για την προφύλαξή σας από κάθε ιό, που κυκλοφορεί εκεί έξω».

THE BEAUTY TEAM