Τα συμπληρώματα που καταπολεμούν το ξηρό δέρμα του χειμώνα

ta-sumpliromata-pou-katapolemoun-to-ksiro-derma-tou-xeimona
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Ποιες είναι οι βιταμίνες που μπορούν να κάνουν όλη τη δουλειά από μέσα, εκεί που οι κρέμες ενυδάτωσης δεν δείχνουν να δουλεύουν.

Σε κανέναν δεν αρέσει να έχει ένα ξηρό δέρμα σαν τη Σαχάρα, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος θυμίζουν Βόρειο Πόλο. Αλλά αυτό αποτελεί κοινό πρόβλημα για την πλειοψηφία των ατόμων με ευαίσθητη επιδερμίδα, κάθε χειμώνα. Η Dr. Rebecca Tung, διευθύντρια του τμήματος δερματολογίας στο Loyola University του Σικάγου, εξηγεί ότι τον χειμώνα, όπου ο αέρας είναι συνήθως ξηρός και η κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας συγκρατεί λιγότερο νερό, δημιουργείται πιο έντονη διαταραχή της ανταλλαγής θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου. Ταυτόχρονα μειώνεται ραγδαία η φυσιολογική έκκριση σμήγματος και έτσι αποδυναμώνεται το υδρολιπιδικό προστατευτικό φιλμ πάνω στην επιδερμίδα του προσώπου, με αποτέλεσμα να ξεφλουδίζει, να γίνεται ξηρή και τραχιά στην αφή. «Αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες με ευαίσθητη επιδερμίδα κάθε χειμώνα, δυστυχώς δεν λύνεται αποτελεσματικά με μια ρουτίνα ενυδάτωσης του προσώπου, όσο εντατική κι αν είναι, επειδή η πραγματική θεραπεία βρίσκεται πολύ βαθύτερα από το δέρμα -μέσα στον ίδιο τον οργανισμό. Γι’ αυτό και η λήψη των κατάλληλων βιταμινούχων συμπληρωμάτων αποτελεί την πρώτη κίνηση απαλλαγής σας από την ξηροδερμία του χειμώνα», λέει η Dr. Tung, και συμβουλεύει. 

- Η βιταμίνη C όχι μόνο θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα από τις ιώσεις της εποχής, αλλά θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε πιο υγιές δέρμα. Οι έρευνες διαπιστώνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος και να βοηθήσουν στην κατακράτηση νερού, αποτρέποντας έτσι την ενοχλητική ξηροδερμία. «Όσα άτομα κατανάλωναν ένα συμπλήρωμα 54 mg βιταμίνης C, ψευδαργύρου και θαλάσσιας πρωτεΐνης, αποδείχθηκε ότι βοήθησε στη σημαντική μείωση του τραχιού δέρματος», λέει η Dr. Tung. 

- Η βιταμίνη D, απ’ την άλλη, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που κάνει πολλά καλά για ολόκληρο το σώμα σας κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, συμπεριλαμβανομένου του βασικού ρόλου στην προστασία του φραγμού του δέρματος και στην ανάπτυξη των κυττάρων. Μελέτες διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της διαταραχής του δέρματος που προκαλούν ζητήματα όπως φαγούρα και ξηρότητα. «Ένα συμπλήρωμα που περιέχει 600 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ενυδάτωση του δέρματός σας», συμβουλεύει η Dr. Tung.

- Η βιταμίνη Ε, ως πανίσχυρο αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδη οφέλη, χρησιμοποιείται από την δερματολογία για πάνω από 50 χρόνια, αφού η πρόσληψή της από τον οργανισμό μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών, στην καταπολέμηση της ακμής, ακόμη και στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Η Dr. Tung τονίζει: «Η από του στόματος λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης Ε είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του εκζέματος, μιας κατάστασης του δέρματος που προκαλεί ξηρότητα, ερυθρότητα και κνησμό. Φυσικά, μπορείτε να έχετε τα ίδια οφέλη εάν καταναλώνετε τακτικά φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα και λαχανικά, σπανάκι, κόκκινες πιπεριές και αβοκάντο, αλλά συνδυαστικά με μια τέτοια διατροφή, το συμπλήρωμα πρέπει να είναι βασικός σας σύμμαχος». 

- «Το ιχθυέλαιο είναι γεμάτο με ωμέγα-3 και άλλα απαραίτητα λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην ενίσχυση της ενυδάτωσης του δέρματος και ενισχύουν το φυσικό φράγμα, προσφέροντας μια πρόσθετη προστασία από την απώλεια της φυσικής υγρασίας της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια του χειμώνα», λέει η Dr. Tung, προσθέτοντας: «Ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία της ψωρίασης, μιας χρόνιας φλεγμονώδους δερματικής νόσου, η οποία προκαλεί εστίες ξηρών και ερεθισμένων κηλίδων στο δέρμα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή λήψη ενός συμπληρώματος για μια περίοδο 6 εβδομάδων έως 6 μηνών βελτίωσε τα συμπτώματα». 

THE BEAUTY TEAM