Με τι ταιριάζει η σοκολάτα;

sokolata-frouta
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Μιας και η γιορτή των ερωτευμένων θα σας βρει στο σπίτι φέτος, απολαύστε τη με τον πιο γευστικό τρόπο, κρατώντας ως πρωταγωνίστρια τη σοκολάτα και συνδυάζοντάς την με γεύσεις που της ταιριάζουν.

Ξέρετε ήδη ότι η σοκολάτα με φράουλες είναι ο απόλυτος συνδυασμός, αλλά οι φράουλες αυτή την εποχή βρίσκονται ακόμη στο χώμα. Τι κάνουμε λοιπόν; Ξεφεύγουμε από τα τετριμμένα και πειραματιζόμαστε με νέους συνδυασμούς που την αναδεικνύουν.

Φρούτα
Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο πιο πικρή είναι η γεύση της. Κι όσο πιο πικρή είναι, τόσο περισσότερο χρειάζεται να εξισορροπηθεί με κάτι γλυκό. Γι’ αυτό η μαύρη σοκολάτα ταιριάζει ιδανικά με φρούτα όπως μπανάνα, αχλάδι, μάνγκο, πέρα από τις φράουλες. Η λευκή σοκολάτα, επειδή είναι πιο γλυκιά, ταιριάζει καλύτερα με φρούτα που έχουν υψηλότερη οξύτητα, όπως τα μούρα και τα εσπεριδοειδή ή το passion fruit.

Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί ταιριάζουν γενικότερα στη σοκολάτα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις οι γεύσεις αναδεικνύονται καλύτερα. Τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα πεκάν ταιριάζουν ιδανικά με τη μαύρη σοκολάτα, ενώ με τη σοκολάτα γάλακτος ταιριάζουν καλύτερα τα καρύδια. Με τη λευκή σοκολάτα, φαίνεται να ταιριάζουν περισσότερο τα μακαντέμια, καθώς έχουν πιο ήπια γεύση και ενισχύουν την πλούσια υφή της λευκής σοκολάτας. Όλα είναι θέμα ισορροπίας!

Τυριά
Με μια πρώτη ματιά πολλοί δεν βρίσκουν αυτό τον συνδυασμό ταιριαστό. Στην πραγματικότητα, όμως, κάποια τυριά και σοκολάτες συμπληρώνουν ιδανικά το ένα το άλλο. Γενικότερα, τα πιο ελαφριά και κρεμώδη τυριά ταιριάζουν καλύτερα με ελαφριές και πιο κρεμώδεις σοκολάτες. Συνδυάζοντας μια σοκολάτα γάλακτος με λίγο Gruyère, για παράδειγμα, θα δώσει έμφαση στη γλυκύτητα της σοκολάτας και στην αίσθηση ξηρού καρπού που έχει το τυρί. Ένα πιο όξινο τυρί, όπως το blue cheese ή το κατσικίσιο, θα ταιριάξει καλύτερα με μαύρη σοκολάτα.

Γλυκιά γέμιση
Αν πρόκειται να προστεθεί στη σοκολάτα μια γλυκιά γεύση όπως μέλι ή καραμέλα, τότε καλύτερα η βάση να είναι πικρή σοκολάτα, για περισσότερη ισορροπία. Η αλήθεια είναι βέβαια πως και η σοκολάτα γάλακτος ταιριάζει καλά με την καραμέλα, αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά γλυκό και πλούσιο.

Φιστικοβούτυρο
Όταν τα έλαια του φιστικοβούτυρου συνδυαστούν με το βούτυρο κακάο της σοκολάτας, τότε μειώνεται ο βαθμός στον οποίο λιώνει η σοκολάτα. Αυτό σημαίνει ότι θα λιώσει πιο γρήγορα μέσα στο στόμα και θα απελευθερώσει γεύση και άρωμα σοκολάτας και φιστικιού στους γευστικούς κάλυκες. Γι’ αυτό το συνδυασμό, προτιμήστε άγλυκο φιστικοβούτυρο αν το συνδυάσετε με σοκολάτα γάλακτος και γλυκό αν το ταιριάξετε με μαύρη σοκολάτα.

Καφές
Ίσως ένας από τους πιο προφανείς συνδυασμούς, ο καφές ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα. Οι πιο σκούρες σοκολάτες ταιριάζουν με πιο σκούρες ποικιλίες με δυνατό roast, ενώ η σοκολάτες γάλακτος συνδυάζονται καλύτερα με μέτριο roast, όπως κολομβιανό καφέ ή καφέ Κένυας. Καφές light roast, όπως από Κόστα Ρίκα και Υεμένη, ταιριάζει καλύτερα με λευκή σοκολάτα.

Κρασί
Ο απόλυτα ρομαντικός συνδυασμός, το κρασί και η σοκολάτα, ταιριάζει δυο έντονες γεύσεις γι’ αυτό πρέπει να γίνει σωστά. Η σοκολάτα γάλακτος ταιριάζει καλύτερα με επιδόρπιους οίνους, όπως Madeira, Vintage Port ή ένα γλυκό σέρι.