Γιατί αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πλαστικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της καραντίνας

giati-auksithikan-katakorufa-oi-plastikes-epembaseis-kata-ti-diarkeia-tis-karantinas
ΤΡΙΤΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Οι ειδικοί μιλούν για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, το οποίο αποκαλούν «ετοιμασία για κοινωνικοποίηση» μετά την λήξη της πανδημίας.

Ενώ το σύνολο των υπηρεσιών ομορφιάς σε όλο τον κόσμο επιβραδύνθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς εξαιτίας του lockdown,  οι πλαστικοί χειρουργοί κάνουν λόγο για εκτόξευση του κύκλου εργασιών τους.  Η Dr. Tiffany McCormack, μια από τις πιο γνωστές πλαστικές χειρουργούς στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, ομολογεί στο περιοδικό New Beauty ότι είχε ένα «τρελά γεμάτο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του Covid. Όχι μόνο οι επισκέψεις για θεραπείες επιβραδύνθηκαν, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν κατακόρυφα». Η Dr. McCormack δίνει την δική της εξήγηση: «Πιστεύω ότι επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να δαπανήσουν χρήματα για ταξίδια και διασκέδαση, επένδυσαν στην αντιγηραντική φροντίδα του δέρματός τους, το οποίο ταλαιπωρήθηκε σφοδρά από το στρες της καραντίνας. Ήταν κάτι σαν ένα είδος προσωπικής ευχαρίστησης, την οποία δεν μπορούσαν να προσλάβουν από πουθενά αλλού». 

Ο Dr. Daniel Hatef, πλαστικός χειρουργός με έδρα το Νάσβιλ του Τενεσί, είδε επίσης αξιοσημείωτη άνοδο στις επεμβάσεις ομορφιάς, δίνοντας τον δικό του σοβαρό λόγο, που δικαιολογεί την αύξηση της πελατείας του: «Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η δημιουργία και η κυκλοφορία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, οι περισσότεροι ασθενείς ήθελαν να δείχνουν έτοιμοι μόλις λήξουν οι απαγορεύσεις μετακινήσεων και ελευθερωθεί πλήρως η εργασία, η διασκέδαση και οι συναθροίσεις. «Έχω πολλούς πελάτες που εργάζονται στη μουσική βιομηχανία. Και με δεδομένο το άνοιγμα του επαγγέλματος από το επόμενο φθινόπωρο, επιθυμούν μια ανανέωση της όψης τους ώστε να επιστρέψουν στις εμφανίσεις τους με την καλύτερη δυνατή εικόνα του εαυτού τους», λέει ο Dr. Hatef. 

Όπως αναφέρουν και οι δυο πλαστικοί χειρουργοί, το αξιοσημείωτο είναι πως ενώ παλαιότερα οι άνθρωποι προσέρχονταν στα ιατρεία για μια βλεφαροπλαστική ή μια γέμιση των χειλιών τους, την προηγούμενη χρονιά παρατηρήθηκε αύξηση στις λεγόμενες «combo» πλαστικές επεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν βελτίωση του περιγράμματος του προσώπου, ανόρθωση ζυγωματικών και εξαφάνιση των ρυτίδων έκφρασης με μια ποικιλία τεχνικών και ενέσιμων υλικών. 
«Πριν από δυο ή τρία χρόνια, εάν μια γυναίκα μου ζητούσε βλεφαροπλαστική συνδυαστικά με μεταμόσχευση λίπους σε διάφορα σημεία του προσώπου, θα της έλεγα ότι αυτή είναι μια πολύ επιθετική επέμβαση για την εικόνα της, και πιθανώς να την έπειθα να μειώσει τις προσδοκίες της. Αλλά τελευταία, η επιρροή των social media δεν έχει αφήσει περιθώρια για μετριοπαθείς προσεγγίσεις από τις πελάτισσές μου», αναφέρει η Dr. McCormack, τονίζοντας: «Δεν εκπλήσσομαι που κάτι γίνεται πιο δημοφιλές, αλλά για το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν γίνει εξαιρετικά “επιθετικές” με την βελτίωση της εικόνα τους –η οποία καμιά φορά είναι και εντελώς μεταμορφωτική». 

Ο Dr. Hatef προσθέτει και το εξής: «Φαίνεται, ότι κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, οι γυναίκες ένιωσαν την ανάγκη να αναζητήσουν μεγαλύτερες και πιο πολυεπίπεδες πλαστικές επεμβάσεις, αφού ανακάλυπταν μέρα με τη μέρα ότι όχι μόνο το πρόσωπό τους, αλλά και η κοιλιά όπως και οι γλουτοί τους αποθήκευαν μαζικά λίπος εξαιτίας της υπερκατανάλωσης τροφών συνδυαστικά με την έλλειψη επισκέψεων στο γυμναστήριο. Γι’ αυτό και είδαμε ένα κύμα λιποαναρροφήσεων να πλημμυρίζει τα ιατρεία των πλαστικών χειρουργών το τελευταίο διάστημα». 

Ένας ακόμη πλαστικός χειρουργός, ο Dr. Sanjay Grover, με έδρα την Καλιφόρνια, αναφέρει ότι οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα μετά την καραντίνα και την πανδημία γενικότερα, γεγονός που τροφοδοτεί την αύξηση των χειρουργικών επεμβάσεων αναζωογόνησης προσώπου, καθώς και τις διαδικασίες περιγράμματος του σώματος. «Φαίνεται ότι ο κυριότερος κινητήριος παράγοντας για μια τέτοια αύξηση των επεμβάσεων έχει να κάνει με την ανάγκη όλων για αίσθηση αυξημένης αυτοπεποίθησης μετά από μήνες επικοινωνίας με τον έξω κόσμο μέσω του Zoom. Και είναι βέβαιο ότι η ψυχολογία της εικόνας του εαυτού τους διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο όταν βρεθούν ξανά πρόσωπο με πρόσωπο στην ελεύθερη κοινωνία».     

THE BEAUTY TEAM