Πέθανε ο Christopher Plummer στην ηλικία των 91 ετών

christopher-plummer Ron Adar
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Ο βετεράνος ηθοποιός είχε διακριθεί για τις ερμηνείες του στα «Η μελωδία της ευτυχίας» «Οι πρωτάρηδες», «The Insider» και «Όλα τα λεφτά του κόσμου».

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Christopher Plummer, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός στον ρόλο του ως Georg von Trapp στο κλασικό μιούζικαλ «Η μελωδία της ευτυχίας», πέθανε το πρωί της περασμένης Παρασκευής, στην ηλικία των 91 ετών. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο σπουδαίος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στο Κονέκτικατ, με τη σύζυγο του Elaine Taylor στο πλευρό του.

«Ο Chris ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος που αγαπούσε βαθύτατα και σεβόταν το επάγγελμα του με σπουδαίους παραδοσιακούς τρόπους, αυτοσαρκαστικό χιούμορ και τη μουσική των λέξεων. Ήταν ένας εθνικός θησαυρός που λάτρευε τις καναδικές τους ρίζες. Μέσα από την τέχνη και τον ανθρωπισμό του, άγγιξε τις καρδιές όλων μας και η θρυλική ζωή του θα μνημονεύεται για γενιές. Θα είναι για πάντα μαζί μας» δήλωσε ο επί χρόνια φίλος και μάνατζερ του, Lou Pitt.

Shutterstock / Featureflash Photo Agency

Γεννημένος στο Τορόντο του Καναδά στις 13 Δεκεμβρίου του 1929, ο Plummer αποφάσισε να γίνει ηθοποιός όταν είδε την ερμηνεία του Laurence Olivier στον «Ερρίκο Ε» και έλαβε την πρώτη του μεγάλη ευκαιρία το 1946 στην ηλικία των 18 ετών. Εκείνη τη χρονιά τον ανακάλυψε ένας κριτικός θεάτρου σε μια παραγωγή του «Περηφάνια και Προκατάληψη» και ο ηθοποιός ερμήνευσε τον ρόλο του Οιδίποδα στη «Δαιμόνια μηχανή» του Jean Cocteau και η καριέρα του γρήγορα απογειώθηκε.

Τη δεκαετία του 1950 έπαιξε σε πολλές θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ το 1959 προτάθηκε για πρώτη φορά για Tony και Emmy, όμως η καριέρα του πραγματικά άλλα το 1965, όταν πρωταγωνίστησε στη «Μελωδία της ευτυχίας». Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος τον κατέστησε παγκόσμιο αστέρα, ο ίδιος δεν την εκτιμούσε ιδιαίτερα και αρνήθηκε να παρευρεθεί στο reunion του καστ για τα 40 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας, ενώ συχνά αναφερόταν σε αυτή με υποτιμητικούς όρους.

Με τα χρόνια όμως «μαλάκωσε» η στάση του, και ο Plummer συμμετείχε στους εορτασμούς για την 45η επέτειο της ταινίας με τα υπόλοιπα μέλη του καστ. Παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε πως είναι περήφανος για την κληρονομιά του κλασικού μιούζικαλ, ο ίδιος σχολίασε πως θεωρούσε τον χαρακτήρα του Von Trapp βαρετό. «Αν και δουλέψαμε σκληρά για να τον κάνουμε ενδιαφέρον, ήταν λίγο μάταιο. Και το αντικείμενο του θέματος δεν είναι δικό μου. Εννοώ, δεν μπορεί να αρέσει σε όλους ανθρώπους στον κόσμο» είχε δηλώσει στην Boston Globe το 2010.

Πέραν της «Μελωδίας της ευτυχίας», ο Plummer είχε εμφανιστεί σε ταινίες όπως το «The Insider», «12 πίθηκοι», «Βατερλό», «Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς», «Malcolm X», «Ένας υπέροχος άνθρωπος», «Το κορίτσι με το τατουάζ» και «Στα μαχαίρια», ενώ δάνεισε τη φωνή του σε animated παραγωγές όπως τα «Ψηλά στον ουρανό», «Ο μαγικός κόσμο του Koko Rock» και «American Story». Κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου και τελικά το 2011, έγινε ο γηραιότερος νικητής ενός χρυσού αγαλματιδίου, για την ερμηνεία του στο «Οι πρωτάρηδες».

Shutterstock / Jaguar PS

Τα τελευταία χρόνια διακρίθηκε για τον ρόλο του στο «Όλα τα λεφτά του κόσμου» του Ridley Scott, όπου αντικατέστησε τον Kevin Spacey. Η τελευταία εμφάνιση του στη μεγάλη οθόνη ήταν στο πολεμικό δράμα «The Last Full Measure» του Todd Robinson το 2019, ενώ την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στη βρετανοκαναδική δραματική σειρά «Departure». Πριν το θάνατο του είχε ξεκινήσει να εργάζεται πάνω στην animated περιπέτεια «Heroes of the Golden Masks».