Colin Greenwood: «Το Brexit είναι μια τραγωδία ανεκπλήρωτων ονείρων»

mikrofono-skini-mic-stage-mousiki-sunaulia Gabriel Borghi
ΤΡΙΤΗ, 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Ο μπασίστας των Radiohead τονίζει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης με την ΕΕ για τις περιοδείες και τον πολιτισμό.

Οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού έχουν δημιουργήσει προσδοκίες για μια επιστροφή στην κανονικότητα τους επόμενους μήνες και ήδη έχουν αρχίσει να προγραμματίζονται οι συναυλίες και τα φεστιβάλ που τόσο έλειψαν την περασμένη χρονιά. Παρά τη σχετική αισιοδοξία όσον αφορά την πανδημία, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και αναβρασμός για τις επιπτώσεις του Brexit στις δυνατότητες καλλιτεχνών να κάνουν ζωντανές εμφανίσεις στην Ευρώπη.

Σε άρθρο του για τον Guardian, ο Colin Greenwood των Radiohead εξέφρασε την άποψη πως η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει «τραγικές» συνέπειες στη μουσική βιομηχανία της χώρας του, ενώ παράλληλα έκανε έκκληση για μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων για τους καλλιτέχνες.

Camera​Press/Redux / Steve Double

«Είναι ώρα για τη βρετανική κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι δεν έκανε αρκετά για τις δημιουργικές βιομηχανίες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και να κοιτάξει να επαναδιαπραγματευτεί τις προβλέψεις για περιοδείες στην Ευρώπη» δήλωσε ο μπασίστας. Σύμφωνα με πολλά ρεπορτάζ, η Βρετανία απέρριψε πρόταση της ΕΕ για εξαίρεση των καλλιτεχνών από την υποχρέωση έκδοσης βίζας, στα πλαίσια «επανάκτησης ελέγχου» των βρετανικών συνόρων.

Όπως εξηγεί ο Greenwood, οι πρώτες περιοδείες των Radiohead στην Ευρώπη «μέσα σε ένα σαραβαλιασμένο παλιό λεωφορείο που μύριζε ντίζελ και είχε άσχημες γκρίζες κουρτίνες» υπήρξαν καταλυτικές στη μετέπειτα πορεία του συγκροτήματος, ενώ παράλληλα εκθείασε τις φιλίες και σχέσεις που ανέπτυξαν.

Shutterstock / DW Photos

Εφόσον δεν προκύψει μια νέα συμφωνία, το κόστος μιας περιοδείας στην Ευρώπη θα γίνει δυσθεώρητο για ανερχόμενους καλλιτέχνες. Παράλληλα όμως, θα αποτρέψει Ευρωπαίους καλλιτέχνες από το να σπουδάσουν ή να εργαστούν στη Βρετανία, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «μια τραγωδία ανεκπλήρωτων ονείρων».

«Η μουσική της χώρας μου είναι σπουδαία επειδή περιφρονεί τα σύνορα και τα όρια· είναι μια σπουδαία πηγή πατριωτισμού, μια δύναμη αυτοπεποίθησης, χαράς και κοινού πάθους. Είμαι περήφανος για τη χώρα μου και όλη τη μουσική που έχει μοιραστεί με τον κόσμο και είμαι σίγουρος ότι όλες οι ηλικίες και γενιές στη Μεγάλη Βρετανία νιώθουν αυτή την περηφάνια. Είναι το ακριβώς αντίθετο του πολιτιστικά κενού εθνικισμού που είναι το Brexit και όλοι θα υστερήσουμε με την υποβάθμιση της» δήλωσε ο Greenwood.