Ποιος είναι ο hair stylist που άλλαξε όλο τον κόσμο με μια ψαλιδιά

poios-einai-o-hair-stylist-pou-allakse-olo-ton-kosmo-me-mia-psalidia-hair-stylist-pou-allakse-olo-ton-kosmo-me-mia-psalidia
ΤΡΙΤΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Η μεγάλη ιστορία πίσω από τον θρυλικό Vidal Sassoon και το «αποδομημένο» καρέ του, που δοξάζεται εδώ και 60 χρόνια.

Ένας ήταν ο κομμωτής που έμεινε στην Ιστορία χάρη σε μια εμπνευσμένη ...ψαλιδιά: ο Βρετανός Vidal Sassoon. Χάρη στο πιο επαναστατικό κούρεμα που έγινε ποτέ -το bob cut-, όχι μόνο λατρεύεται από εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο εδώ και 60 χρόνια, αλλά ήταν και ο μόνος hair stylist ο οποίος τιμήθηκε με τον βασιλικό τίτλο του διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη βασίλισσα Ελισάβετ, λόγω των σημαντικών συνεισφορών του στην κοινωνία, το 2009. Τρία χρόνια μετά απεβίωσε χάνοντας τη μάχη με την λευχαιμία σε ηλικία 84 ετών.

Πότε και πώς ξεκίνησαν όλα: Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ‘50, όπου μέσα από τα χέρια του -και τα ψαλίδια του- το κλασικό καρέ απέκτησε ένα ρηξικέλευθο γεωμετρικό σχήμα και μια αρχιτεκτονική φόρμα που έπαιρνε έμπνευση από το καλλιτεχνικό κίνημα Bauhaus, το οποίο άνθισε στο Μεσοπόλεμο. Το στυλ που δημιούργησε ο Sassoon ήταν πρωτόγνωρα εφικτό και βολικό για κάθε γυναίκα, η οποία δεν χρειαζόταν πλέον να σπαταλά ώρες σε ένα κομμωτήριο για να χτίσει τις γνωστές πομπώδεις κομμώσεις της εποχής με έμφαση στις ατελείωτες μπούκλες, τους δύσχρηστους κότσους και τους τόνους λακ. Και γι’ αυτό το λόγο το bob cut του Vidal Sassoon (ο οποίος ονομάστηκε και ως «Coco Chanel του hair styling»), αγκαλιάστηκε από  το δεύτερο κύμα του φεμινιστικού κινήματος με τον πιο εμβληματικό τρόπο. 

«Αν ήθελα να γίνω ένας σπουδαίος κομμωτής, έπρεπε να αλλάξω τα πράγματα από τη ρίζα τους»: Στο ντοκιμαντέρ «Vidal Sassoon: The Movie» (2010) ο ίδιος ο κομμωτής αναφέρει ότι από τη στιγμή που αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο του σαλόνι στο Λονδίνο το 1954, θέλησε να αψηφήσει όλες τις συμβατικές τάσεις και να ξεκινήσει μια πορεία που θα άλλαζε τον κόσμο. O Sassoon έλεγε στο βιογραφικό φιλμ: « Για μένα το κούρεμα σήμαινε μια προσεγμένη γεωμετρία πάνω σε ένα αποδομημένο αρχιτεκτονικό μοτίβο, όπου οι γωνίες και η άνιση κοπή των μαλλιών ταίριαζε ιδανικά με το σχήμα του προσώπου και τη δομή των οστών, μεταμορφώνοντας τη γυναικεία εικόνα όσο ποτέ άλλοτε». 

Το αμβλύ κομμένο καρέ που σχεδίασε ο Sassoon ήταν το πρώτο σκαλοπάτι προς τη δόξα: Οι γεωμετρικές ψαλιδιές υπό διάφορες γωνίες και φόρμες ήταν σε πλήρη αντίθεση με οποιοδήποτε τυπικό χτένισμα της εποχής, απαιτούσε ελάχιστη συντήρηση και επιπλέον σήμαινε μια πλήρη αλλαγή στάσης απέναντι στη γυναικεία μόδα. Μα, πάνω απ’ όλα, το «Bauhaus haircut» του Vidal Sassoon αποτέλεσε σήμα-καταταθέν για τη χειραφέτηση της γυναίκας έως και το τρίτο κύμα του φεμινισμού, στη δεκαετία του ’90.

Το διαχρονικό σημάδι που άφησε η ψαλιδιά του: Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ’60, ‘70 και ’80, το επαναστατικό στυλ bob cut άνθισε σε διάφορα παρόμοια χτενίσματα –φτάνοντας μέχρι και το πολύ τολμηρό pixie cut- με τις δημιουργίες του Sassoon να πρωταγωνιστούν στα εξώφυλλα όλων των περιοδικών μόδας στον κόσμο, σε ταινίες blockbuster, και φυσικά, στα κεφάλια διασημοτήτων της εποχής όπως οι Peggy Moffitt, Mia Farrow, Sharon Tate, Nancy Kwan κλπ. Ωστόσο, 93 χρόνια μετά τη γέννησή του (Ιανουάριος 1928) και 9 χρόνια μετά το θάνατό του (Μάιος 2012), το bob cut του Vidal Sassoon εξακολουθεί να λατρεύεται από σύγχρονες celebrities όπως οι Cate Blanchett, Kaia Gerber, Rosamund Pike, Charlize Theron, Saoirse Ronan μέχρι την Kylie Jenner. 

Ο Vidal Sassoon κουρεύει τη Mia Farrow με το φημισμένο bob cut για τις ανάγκες της ταινίας Το Μωρό της Ρόζμαρι (1968). 

Η Linda Evangelista στα χέρια του Vidal Sassoon λίγο πριν τη φωτογράφηση για εξώφυλλο της Vogue (1989). 

 THE BEAUTY TEAM