Τι είναι η «φυσική» οδοντόκρεμα και γιατί πρέπει να τη χρησιμοποιείτε;

ti-einai-i-fusiki-odontokrema-kai-giati-prepei-na-ti-xrisimopoieite-fusiki-odontokrema-kai-giati-prepei-na-ti-xrisimopoieite
ΤΡΙΤΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Ένας οδοντίατρος μοιράζεται τη γνώση του σχετικά με την ασφαλή υγιεινή της στοματικής μας κοιλότητας.

Αν προσπαθείτε να είστε πιο συνειδητοποιημένες με το τι ακριβώς τρώτε, αλλά και τι απλώνετε στο σώμα σας κάθε μέρα, πιθανότατα είστε από τις γυναίκες που επιλέγουν μόνο φυσικά -και ακόμη καλύτερα, βιολογικά- προϊόντα. Μήπως όμως έχετε βγάλει από αυτό το κάδρο, την στοματική σας υγιεινή;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι οδοντίατροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούμε για να προστατεύσουμε τα δόντια μας μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει κακό στην υγεία μας.
«Το λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS) βρίσκεται στο 85% των κοινών οδοντόπαστων που κυκλοφορούν στην αγορά. Και ο λόγος ύπαρξής του είναι επειδή βοηθά το υλικό να απλώνεται πιο εύκολα», λέει ο Dr. Lawrence Fung, χειρουργός οδοντίατρος και ιδρυτής της Silicon Beach Dental στην Καλιφόρνια. 
«Ωστόσο, το SLS διανοίγει τα κενά μεταξύ των βλεννωδών κυττάρων της στοματικής κοιλότητας, με αποτέλεσμα να εισχωρούν στον οργανισμό τοξίνες και καρκινογόνες ουσίες», προσθέτει ο Dr. Fung. 

Πριν από ένα περίπου χρόνο, πολλές εταιρείες παραγωγής προϊόντων στοματικής φροντίδας απομάκρυναν από τη διεθνή αγορά όσες οδοντόκρεμες περιείχαν τρικλοζάνη, ένα συστατικό που θεωρείται ότι προλαμβάνει τις παθήσεις των ούλων. «Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όντως η τρικλοζάνη είναι ασφαλής προς χρήση σε μικρές ποσότητες, αλλά επακόλουθες έρευνες κατέδειξαν ότι αυτή η χημική ουσία μπορεί να επηρεάσει την ορμονική λειτουργία και να έχει πιθανώς καρκινογόνο δράση», τονίζει ο Dr. Fung, προσθέτοντας: «Ακόμη και τα υπεροξείδια, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως ως λευκαντικό μέσο στις οδοντόκρεμες, σταδιακά έχουν τοξική και ερεθιστική δράση για τους μαλακούς ιστούς, φθείροντας τις βλεννώδεις μεμβράνες της στοματικής κοιλότητας και προκαλώντας βλάβες στα επιφανειακά κύτταρα των ούλων».

Αν ψάχνετε για μια απολύτως ασφαλή οδοντόκρεμα, ο Dr. Fung συστήνει να αποφεύγετε όσες φόρμουλες έχουν τεχνητές γεύσεις, συντηρητικά ή δραστικά συστατικά με βάση τα χημικά. 
«Μια οδοντόκρεμα με φυσικά συστατικά, πιθανώς να μην απλώνεται τόσο εύκολα όσο οι χημικές φόρμουλες, αλλά μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας, να ενισχύσει το σμάλτο, να φρεσκάρει την αναπνοή και να καταπολεμήσει τις ασθένειες των ούλων χωρίς την παραμικρή ύπαρξη χημικών ουσιών στη σύνθεσή της». 
Ορισμένα συστατικά που προτείνει ο Dr. Fung για μια ασφαλή επιλογή φυσικής οδοντόκρεμας, είναι το εκχύλισμα φύλλων ξυλιτόλης ή στέβιας (ως γλυκαντικό μέσο, που επιπλέον θωρακίζει τη στοματική κοιλότητα), λάδι καρύδας (για καταπραϋντικό αποτέλεσμα και έλεγχο της ευαισθησίας των δοντιών) και έλαια μέντας (για άρωμα). 

THE BEAUTY TEAM