«Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον Billie Holiday»: Τι πραγματικά συνέβη

the-united-states-vs-billie-holiday
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Το «The United States vs. Billie Holiday» αφηγείται τη μουσική καριέρα της θρυλικής Billie Holiday και του κλασσικού «Strange Fruite» και αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την πολυτάραχη ζωή της.

Με πρωταγωνίστρια την Andra Day, στον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο, και υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Lee Daniels, η ταινία που προβάλλεται στην πλατφόρμα Hulu, ρίχνει φως σε διάφορες πτυχές της ζωής της όπως η σχέση της τραγουδίστριας με το FBI, η σύνδεσή της με το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων, η μάχη της με τα ναρκωτικά και οι περίπλοκες ρομαντικές της σχέσεις.

Κεντρικό σημείο της ταινίας αποτελεί το τραγούδι «Strange Fruit», το οποίο συνδέθηκε με το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα. Υπό την οπτική της ταινίας ο αντίκτυπος, αυτού του κατά τ’ άλλα συναισθηματικού τραγουδιού, ήταν τέτοιος που την έκανε στόχο στα μάτια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του FBI, καθώς αποτέλεσε πηγή διαμαρτυρίας κατά του «λιντσαρίσματος» των περιθωριοποιημένων ομάδων της εποχής.

Οι «Ηνωμένες Πολιτείες vs. Billie Holiday» απεικονίζουν τις προσπάθειες σύλληψης της Holiday από το FBI με αφορμή την εξάρτηση της από ναρκωτικές ουσίες όπως η ηρωίνη και τη σύνδεση της τραγουδίστριας με τον μουσικό ακτιβισμό της εποχής.

Επιπλέον, η ταινία αναφέρεται και στη σχέση της Holiday με τον ηθοποιό Talluhah Bankhead αλλά και με τον έγχρωμο αστυνομικό Jimmy Fletcher ο οποίος αρχικά είχε αναλάβει την παρακολούθηση και σύλληψή της. Ωστόσο, σύμφωνα με την ταινία, κατέληξαν εραστές.

Η Billie Holiday ύστερα από καταχρήσεις όπως αλκοόλ και ναρκωτικέ ουσίες κατέρρευσε, νοσηλεύτηκε το 1959 και απεβίωσε στις 17 Ιουλίου του ίδιου έτους από κίρρωση του ήπατος σε ηλικία 44 ετών.