Πώς πρέπει να ανακυκλώνετε σωστά τα καλλυντικά σας

pos-prepei-na-anakuklonete-sosta-ta-kalluntika-sas
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να χαρίζετε στο περιβάλλον τον σεβασμό που του αξίζει -και όχι μόνο στο δέρμα σας.

Όλοι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό όταν πρόκειται να ανακυκλώσουμε τα οικιακά μας σκουπίδια, αλλά τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε με όλα εκείνα τα μπουκαλάκια, τα βάζα και τις συσκευασίες μακιγιάζ, αρωμάτων, σπρέι και σαμπουάν. Διαβάστε παρακάτω τι μπορεί να ανακυκλωθεί (και πώς να γίνει σωστά) και τι όχι, από έναν ειδικό.
Ο Tom Szaky, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της TerraCycle, μιας εταιρείας που αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη στη συλλογή και επαναχρησιμοποίηση σύνθετων ροών αποβλήτων, λέει ότι η μεταβολή στη στάση του κόσμου όσον αφορά τόσο στη περιβαλλοντική βιωσιμότητα όσο και στη μείωση της χρήσης πλαστικών γίνεται κάθε μέρα και πιο εμφανής. «Αλλά ενώ είναι αρκετά απλό για να κατανοήσει κανείς τι μπορεί να ανακυκλώσει από τα απορρίμματα της κουζίνας του, οι γραμμές είναι λίγο πιο θολές όσον αφορά στις συσκευασίες καλλυντικών», τονίζει ο Szaky, και εξηγεί τον σωστό τρόπο. 

Μπουκάλια σαμπουάν και κοντίσιονερ: Τα μπουκάλια αυτών των προϊόντων είναι κατά βάση πλαστικά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι 100% ανακυκλώσιμα υλικά –μπορείτε να το διαπιστώσετε σίγουρα εάν ψάξετε στην ετικέτα για το τριγωνικό σύμβολο ανακύκλωσης που πρέπει οπωσδήποτε να εμφανίζεται. Βεβαιωθείτε όμως ότι το μπουκάλι είναι εντελώς άδειο από υπολείμματα προϊόντος, και ότι το έχετε πλύνει καλά πριν το βάλετε στον κάδο ανακύκλωσης.

Αποσμητικά δοχεία και άλλα αερολύματα: Εάν το αποσμητικό, το σπρέι μαλλιών ή το ξηρό σαμπουάν είναι μέσα σε χαλύβδινη ή αλουμινένια συσκευασία, θεωρούνται ανακυκλώσιμα. Βεβαιωθείτε ότι το κουτί είναι εντελώς άδειο και αποσυνδέστε τυχόν αφαιρούμενα μέρη πλαστικού. 

Μπουκάλια foundation: Παρόλο που πολλά δοχεία makeup είναι κατασκευασμένα από γυαλί ή ανακυκλώσιμο πλαστικό, οι αντλίες που βρίσκονται μέσα στο προϊόν είναι κατασκευασμένες από μη ανακυκλώσιμο υλικό. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε βγάλει την αντλία, ώστε η υπόλοιπη ανακύκλωση να μείνει ανεπηρέαστη.

Παλέτες μακιγιάζ: Το πρόβλημα με αυτές τις συσκευασίες είναι ότι συχνά περιέχουν καθρέφτες και μαγνητάκια, τα οποία δεν είναι ανακυκλώσιμα υλικά. Αλλά ακόμη και η εξωτερική συσκευασία ίσως να μην ανακυκλώνεται επίσης, γι’ αυτό ελέγξτε την ετικέτα στην παλέτα του μακιγιάζ σας πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση. 

Μάσκαρα: Συνήθως, τα σωληνάρια της μάσκαρα κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά, άρα να μπορούν να απορριφθούν στον κανονικό κάδο ανακύκλωσης. Βεβαιωθείτε ότι πρώτα έχετε πλύνει και στεγνώσει καλά το σωληνάριο με ζεστό σαπουνόνερο, και αφαιρέστε οπωσδήποτε τα ραβδάκια της εφαρμογής –στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι από ανακυκλώσιμο υλικό.  «Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί και φορείς που ασχολούνται με την προστασία των άγριων ζώων, οι οποίοι δέχονται μεταχειρισμένα ραβδιά μάσκαρα και τα μετατρέπουν σε βούρτσες για να διατηρήσουν καθαρή τη γούνα μικρών πτηνών», λέει ο Szaky.

Μαντιλάκια ντεμακιγιάζ: Εκτός εάν επισημαίνονται στη συσκευασία τους ως «βιοαποικοδομήσιμα», όλα τα υπόλοιπα μαντηλάκια καθαρισμού προσώπου και ντεμακιγιάζ δεν είναι πολύ φιλικά προς το περιβάλλον. Μην ξεχνάτε ότι ακόμη και τα βιοαποικοδομήσιμα αντικείμενα δεν μπαίνουν στον απλό κλάδο ανακύκλωσης. Υπάρχουν εταιρείες που ασχολούνται με την 
εναλλακτική διαχείριση τέτοιων ανακυκλώσιμων υλικών, και που παραλαμβάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα εν λόγω απορρίμματα από το σπίτι σας. 

Βερνίκια νυχιών: Λόγω των επικίνδυνων τοξικών συνθέσεων που βρίσκονται σ’ αυτά τα προϊόντα, τα γυάλινα -συνήθως- μπουκάλια δεν μπορούν να ξεπλυθούν καλά και συνεπώς δεν συστήνονται για ανακύκλωση. Απευθυνθείτε και πάλι στις εξειδικευμένες εταιρείες αποκομιδής. 

Πινέλα μακιγιάζ: Όλες οι βούρτσες μακιγιάζ είναι κατασκευασμένες από μικροσκοπικές και εξαιρετικά λεπτές τρίχες -νάιλον, πλαστικές ή ζωικής προέλευσης-, που σημαίνει ότι δεν είναι προς το παρόν ανακυκλώσιμες. Απορρίψτε τα στον κανονικό κάδο και βεβαιωθείτε ότι τα καθαρίζετε συχνά ώστε να παρατείνετε όσο περισσότερο γίνεται τη διάρκεια ζωής τους.

Και ο Szaky συμπληρώνει: «Ελέγχετε πάντα τις συσκευασίες των καλλυντικών σας για τα σχετικά σύμβολα ανακύκλωσης. Εάν έχει τα διάσημα τρία βέλη που σχηματίζουν ένα νοητό τρίγωνο (γνωστό και ως Mobius Loop), μπορεί με ασφάλεια να μεταφερθεί στον κάδο ανακύκλωσης. Εάν η ετικέτα εμφανίζει δύο βέλη σε κύκλο, τότε η συσκευασία δεν είναι απαραίτητα ανακυκλώσιμη. 

THE BEAUTY TEAM