Τι πραγματικά συμβαίνει όταν πέφτουν οι βλεφαρίδες σας

ti-pragmatika-sumbainei-otan-peftoun-oi-blefarides-sas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Οι επιστημονικές συμβουλές για τη μάσκαρα και τις ορμόνες, συν μια αυτοσχέδια κούρα που προλαμβάνει και θεραπεύει το πρόβλημα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από το να αφαιρείτε το μακιγιάζ των ματιών σας και να βλέπετε πολλές βλεφαρίδες να αποκολλώνται με μια κίνηση. Σύμφωνα με τους δερματολόγους της Mayo Clinic, οι βλεφαρίδες σας μπορεί να γίνουν πολύ εύθραυστες εξαιτίας της συχνής χρήσης μακιγιάζ, αλλά εάν παρατηρείτε μεγαλύτερη απώλεια βλεφαρίδων από το συνηθισμένο, μπορεί να οδηγήσει σε άλλο ζήτημα.  
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι κάθε άνθρωπος χάνει φυσιολογικά τέσσερις βλεφαρίδες την ημέρα κατά μέσο όρο, ωστόσο, μεγαλύτερη «τριχόπτωση» κατά μήκος των βλεφαρίδων σας, σημαίνει ότι σε πρώτη φάση οφείλετε να επανεξετάστε την εμμονική σχέση που έχετε με τη χρήση μάσκαρα. «Πολλές από τις χημικές ουσίες που περιέχουν τα προϊόντα μακιγιάζ των ματιών και των βλεφαρίδων, προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις με συμπτώματα φαγούρας, οιδήματος και έντονης δακρύρροιας, γεγονός που οδηγεί σε εξασθένιση της υγείας των λεπτών και ευαίσθητων τριχών στην περιοχή», λένε οι δερματολόγοι της Mayo Clinic, συμβουλεύοντας: «Σταματήσετε τη χρήση μάσκαρα εάν παρατηρήσετε αυτά τα ζητήματα, χαρίζοντας στις βλεφαρίδες σας ένα διάλειμμα από το μακιγιάζ για μερικές ημέρες. Δείξτε επίσης περισσότερη επιμέλεια στον καθαρισμό του πινέλου που χρησιμοποιείτε, επειδή η συσσώρευση βακτηριδίων σ’ αυτό ακριβώς το αξεσουάρ μακιγιάζ είναι η μεγαλύτερη που παρατηρείται από κάθε άλλο πινέλο πούδρας ή σφουγγαράκι foundation». 

Όμως, η ανησυχία για την απώλεια των βλεφαρίδων σας μπορεί να χρειάζεται κάτι παραπάνω από αποφυγή της μάσκαρα ή τον επιμελή καθαρισμό του πινέλου. «Σε πολλές περιπτώσεις έντονης πτώσης τριχών από τις βλεφαρίδες, ο ένοχος κρύβεται μέσα στο σώμα σας», λένε οι ειδικοί. «Τριχόπτωση βλεφαρίδων αντιμετωπίζουν γυναίκες με γενικότερη δυσλειτουργία των ορμονών τους, με κυριότερο πρόβλημα τις παθήσεις του θυρεοειδούς. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός περιλαμβάνουν στα κλινικά συμπτώματά τους αραίωση των βλεφαρίδων, όπου συνδυαστικά με την συστηματική χρήση μάσκαρα, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια χειρότερη νόσο: την βλεφαρίτιδα».

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα βακτήρια που ζουν και υπάρχουν φυσιολογικά στην επιφάνεια του δέρματος όπως και γύρω από τα μάτια, πολλές φορές έχουν την τάση να αναπτύσσονται στη βάση των βλεφαρίδων. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο ερεθισμός που σχετίζεται με την υπερλειτουργία των παρακείμενων σμηγματογόνων αδένων, προκαλεί απολέπιση που μοιάζει με πιτυρίδα και σχηματισμό σωματιδίων κατά μήκος των βλεφαρίδων και της άκρης του βλεφάρου, όπως και επίπονα φλεγμονώδη εξογκώματα εντός των βλεφάρων. Και όσο αυτά τα συμπτώματα δεν σας οδηγήσουν έγκαιρα σε έναν δερματολόγο για μια πρώτη διάγνωση και ήπιες μεθόδους μείωσης του φαινομένου, το επόμενο στάδιο θα είναι η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο χειρουργό οφθαλμίατρο, ο οποίος θα σας χορηγήσει μια σειρά φαρμακευτικών θεραπειών με αντιβιοτικά και στεροειδή.

Οι δερματολόγοι της Mayo Clinic, συμβουλεύουν: «Μόλις παρατηρήσετε μεγάλη απώλεια βλεφαρίδων, εφαρμόστε στα μάτια σας μια κομπρέσα με χλιαρό χαμομήλι επί τρία λεπτά -έως και τρεις φορές την ημέρα. Αυτή η κίνηση, εκτός του ότι βοηθά στην υγροποίηση των λιπαρών εκκρίσεων από τους σμηγματογόνους αδένες των βλεφάρων, απομακρύνει το ρίσκο ανάπτυξης χαλάζιου. Επιπλέον, κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε κάντε ένα απαλό μασάζ με ένα βαμβάκι που θα έχετε εμποτίσει σε καστορέλαιο. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το ρικινελαϊκό οξύ που περιέχει το καστορέλαιο, βοηθά στην υγεία και στην μεγαλύτερη πυκνότητα των βλεφαρίδων, προάγοντας τη βαθιά ενυδάτωση και τη θρέψη των βλεφαρίδων». 

THE BEAUTY TEAM