Όσα πρέπει να ξέρετε για τη Chloe Zhao, σκηνοθέτη της ταινίας «Nomadland»

nomadland
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Δεν είναι μυστικό ότι το «Nomadland» είναι από τις πιο αγαπημένες ταινίες της σεζόν και των βραβείων του 2021.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Frances McDormand, με το όνομα Fern ως μια γυναίκα που χάνει τα πάντα και ξαναχτίζει τη ζωή της ως σύγχρονη Αμερικανή νομάδας που ταξιδέψει στην Αμερικανική Δύση.  Η 63χρονη McDormand, δεν είναι νέα ηθοποιός στο Χόλιγουντ καθώς είναι κάτοχος δύο Όσκαρ και δύο Emmy και βρίσκεται στη βιομηχανία εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.

Τον σημαντικότερο ρόλο όμως στην ταινία τον διαδραματίζει η σκηνοθέτης Chloé Zhao. Η 38χρονη Κινέζα σκηνοθέτης έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με το «Songs My Brother Taught Me» στο Sundance Film Festival το 2015.

Η Zhao δήλωσε ότι με το «Nomadland» , θέλει να επισημάνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μια χώρα τόσο πλούσια όσο η Αμερική δεν πρέπει να βλέπουν τη νομαδική ζωή ως τη μόνη τους επιλογή. Πιστεύει ότι η νομαδική ζωή πρέπει να είναι αποτέλεσμα επιλογής και όχι προσωπικού εξαναγκασμού.

Γεννημένη στο Πεκίνο, ήταν ένα επαναστατικό παιδί και όχι πολύ καλή μαθήτρια. Τελειώνοντας το λύκειο στο Λος Άντζελες, μετακόμισε ανατολικά πραγματοποιώντας σπουδές στην πολιτική επιστήμη στο Mount Holyoke. 

Σύμφωνα με το βιογραφικό της, η Zhao εγγράφηκε στο πρόγραμμα ταινιών Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νέα Υόρκη το 2010. Εκεί, έκανε την ταινία μικρού μήκους «Daughter», η οποία κέρδισε βραβείο στο Best Live Action Short στο Διεθνές ShortFest του Παλμ Σπρινγκς 2010 και το Ειδικό Βραβείο Κριτών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Cinequest 2010. 

 Ως φοιτήτρια που έκανε τη διατριβή της, η Zhao έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με το «Songs My Brothers Taught Me», ένα δράμα που πραγματεύεται τη ζωή Αμερικανών ιθαγενών που γυρίστηκε από τον συνάδελφο και συνεργάτη της, Joshua James Richards. Το «Songs My Brothers Taught Me» έδωσε στην Zhao υποψηφιότητα για το Best First Feature στο Independent Spirit Awards.

Η Zhao έχει αναλάβει την σκηνοθετική επιμέλεια και της επερχόμενης ταινίας «Eternals», η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο και βασίζεται στην κωμική σειρά Marvel με το ίδιο όνομα.