Η Ιταλία γιορτάζει την 70η επέτειο από την πρώτη επίδειξη μόδας στον κόσμο

i-italia-giortazei-tin-70i-epeteio-apo-tin-proti-epideiksi-modas-ston-kosmo
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Πώς, γιατί και από ποιον δημιουργήθηκε ο θεσμός των Fashion Weeks που ξέρουμε στις μέρες μας.

Αυτό τον μήνα πριν από 70 χρόνια, η πρώτη ιταλική επίδειξη μόδας παρουσιάστηκε επί μια συνεχόμενη εβδομάδα στη Φλωρεντία -στη Villa Torrigiani- με τον Giovanni Battista Giorgini, να ανοίγει το δρόμο σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Week Fashion Show.
Σήμερα, οι λάτρεις της μόδας δεν μπορούν παρά να υποκλιθούν στον θεσμό που δημιούργησε ο δαιμόνιος Ιταλός καλλιτέχνης, επιχειρηματίας και λάτρης της μόδας Giovanni Battista Giorgini (με το παρατσούκλι «Bista»), ο οποίος οδήγησε μια έως τότε επίδειξη κολεξιόν σε κλειστό κύκλο, να ξεπεράσει τα στενά όριά της και να μετατραπεί σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση, που θα έφερνε την υψηλή ραπτική ενώπιον ενός ευρύτερου κοινού. 

Ήταν άνοιξη του 1951. Ο «Bista», αντιλαμβανόμενος την τεράστια επιχειρηματική πρόκληση της εποχής, αναλαμβάνει το ρίσκο να χρηματοδοτήσει μια πανάκριβη πασαρέλα, μοναδική στο είδος της, με σκοπό να προωθήσει το σύνολο των Ιταλών σχεδιαστών υψηλής ραπτικής μέσα από ένα σόου που θα προσέλκυε τον παγκόσμιο Τύπο, τους αγοραστές, τους ειδικούς στη βιομηχανία μόδας, αλλά και ένα ευρύτερο κοινό από εκείνο ενός τυπικού show room για λίγους και εκλεκτούς της εποχής. 
«Η ευρεία κατανάλωση είναι εκείνη που φέρνει το ζεστό χρήμα στα ταμεία, οδηγώντας κάθε ποιοτική μικρή βιοτεχνία να μετατραπεί σε ακμάζουσα βιομηχανία», έλεγε ο Giovanni Battista Giorgini. Μια νοοτροπία, η οποία οδήγησε την Ιταλία να μεγαλουργήσει μέσα από τη μόδα μετά τον καταστροφικό πόλεμο, και να καταστήσει την χώρα του σε πρώτη δύναμη στον σχεδιασμό και την παραγωγή ρούχων «από λίγους και εκλεκτούς, προς όφελος των πολλών», όπως συνήθιζε να λέει ο Bista. 

Επτά δεκαετίες μετά, το όραμά του έχει αποκτήσει σάρκα και οστά. Τα Fashion Weeks σε κάθε μητρόπολη της μόδας έχουν ανακηρυχθεί σε μια μεγάλη παγκόσμια γιορτή. Και, μολονότι οι σύγχρονες επιδείξεις έχουν μετουσιωθεί σε υπέρλαμπρα σόου, κανείς δεν μπορεί παρά να υποκλιθεί στην πρώτη «λαϊκή» πασαρέλα στην Ιστορία, που οργάνωσε ο Giorgini στη Villa Torrigiani, με τη συμμετοχή 18 καλλονών της εποχής, που φορούσαν τα ρούχα των 10 καλύτερων «νέων» Ιταλών δημιουργών -ανάμεσά τους οι Valentino, Roberto Cavalli, Gianni Versace, Elsa Schiaparelli, Ottavio και Rosita Missoni.

THE BEAUTY TEAM