Ποιο makeup δεν χρειάζεται το λιπαρό σας δέρμα

poio-makeup-den-xreiazetai-to-liparo-sas-derma
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Μια δερματολόγος αναλύει τους κινδύνους που επιφυλάσσει το ακατάλληλο μακιγιάζ για την όψη και την υγεία της λιπαρής επιδερμίδας σας.

Oι κανόνες του μακιγιάζ μπορεί να είναι εξαιρετικά συγκεχυμένοι τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της εφαρμογής της μάσκας, αλλά υπάρχουν μερικές βασικές οδηγίες και θεμελιώδη κριτήρια που πρέπει να τηρείτε, εάν έχετε έναν συγκεκριμένο τύπο δέρματος: λιπαρό. Πέραν από θέμα αισθητικής (βλέπε, έντονη γυαλάδα), υπάρχουν και ζητήματα υγείας της επιδερμίδας, σύμφωνα με την Dr. Batul Patel, μια από τις πιο γνωστές δερματολόγους στη Βομβάη. 
«Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, κρατήστε όσο πιο ελαφρύ μπορείτε το μακιγιάζ σας», λέει η Dr. Patel στη Vogue India, εξηγώντας: «Το θέμα είναι ότι εάν έχετε λιπαρό δέρμα είναι πιθανότερο να είστε πιο επιρρεπείς σε ξεσπάσματα ακμής, οπότε δεν χρειάζεστε βαριά προϊόντα μακιγιάζ που φράζουν τους πόρους σας. Θα πρέπει να αναζητάτε προϊόντα όσο το δυνατόν πιο ελαφριά και να ενυδατώνετε διπλά το δέρμα σας αντί να καλύπτετε υπερβολικά με βάσεις μακιγιάζ. Ακόμη και σε μια πολύ λιπαρή επιδερμίδα, το makeup μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Η εμμονή σας σε makeup που δημιουργούν εφέ “μάσκας”, εγκλωβίζουν ακόμη περισσότερο τους πόρους. Ακόμη και η πιο ματ υφή μιας βάσης μακιγιάζ, αν χρησιμοποιείται ως τέχνασμα ολικού καμουφλάζ (ρυτίδων, ακμής ή  ουλών), δεν επιτρέπει στην επιδερμίδα σας να αναπνέει φυσιολογικά».

Ένα άλλο ζήτημα που επισημαίνει η Dr. Patel έχει να κάνει με το primer. «To primer είναι ιδανικό για να βοηθήσει το μακιγιάζ σας να διαρκέσει περισσότερο, να προετοιμάσει το δέρμα και ουσιαστικά να προσφέρει έναν καθαρό καμβά για να δουλέψετε. Ωστόσο, εάν έχετε λιπαρό δέρμα, υπάρχει ένα είδος primer που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε, αν και μπορεί να ακούγεται ωραίο», λέει η δερματολόγος, εξηγώντας: «Εάν δείτε ένα primer που υπόσχεται ότι ενυδατώνει, αποφύγετε το. Αντ’ αυτού, βρείτε ένα που φημίζεται για τα φυσικά μαλακτικά συστατικά του, καθώς αυτό θα κάνει τη δουλειά χωρίς να οδηγήσει το δέρμα σας να παράγει περισσότερο λάδι, βοηθώντας το μακιγιάζ σας να παραμείνει για περισσότερο χρόνο αναλλοίωτο». 
Η Dr. Patel, προσθέτει: «Οποιοδήποτε προϊόν μακιγιάζ με σιλικόνες είναι απαράδεκτο για το λιπαρό δέρμα. Οι σιλικόνες είναι πολύ συχνές στα περισσότερα προϊόντα makeup -και ιδίως στα primers-, προκειμένου να γεμίσουν τις λεπτές γραμμές και τους πόρους και να κάνουν το μακιγιάζ σας περισσότερο καλυπτικό και ομοιόμορφο με μεγάλη διάρκεια. Δυστυχώς, αυτές οι σιλικόνες μπορούν επίσης να κάνουν το λιπαρό δέρμα πιο επιρρεπές σε ερεθισμούς και ξεσπάσματα», τονίζει η δερματολόγος. 

Τέλος, αποφύγετε κάθε προϊόν μακιγιάζ που διαφημίζεται ότι χαρίζει λαμπερό φινίρισμα. «Ακριβώς επειδή έχετε λιπαρό δέρμα, η επιλογή πιο ανάλαφρων ματ υφών θα κάνει απλά λιγότερο λιπαρό το δέρμα, τόσο στην εμφάνιση όσο και στην αίσθηση που θα νιώθετε». Ως γενική συμβουλή, η Dr. Patel συστήνει, αντί για foundations ή άλλα προϊόντα μακιγιάζ, να επιλέγετε μόνο μια ενυδατική με χρώμα. «Οι κρέμες BB είναι η πιο ασφαλής επιλογή για το λιπαρό δέρμα σας, και η καλύτερη απάντηση στο βαρύ makeup μακιγιάζ που κάνει το δέρμα σας να δείχνει βαρύ και κουρασμένο. Οι ενυδατικές κρέμες με χρώμα καλύπτουν τις φυσικές ατέλειες και χαρίζουν φυσική όψη στην λιπαρή επιδερμίδα, δημιουργώντας ένα πολύ διακριτικό αποτέλεσμα». 

THE BEAUTY TEAM