5 πράγματα που δεν ξέρατε για το σκόρδο

skordo
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Μαθαίνουμε 5 χρήσιμες πληροφορίες για το τόσο δύσοσμο, αλλά ταυτόχρονα απολαυστικό σκόρδο.

Ο καλύτερος τρόπος να πάρετε όλα τα οφέλη του σκόρδου είναι να το κόψετε και να το αφήσετε για περίπου 10-15 λεπτά, ώστε να απελευθερωθεί η αλισίνη του, προτού έρθει σε επαφή με τη θερμότητα.

Η αλισίνη του έχει ισχυρές αντιμικροβιακές, αντιιικές, αντικυκητιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Nutrition and Cancer, όταν προέρχεται από φρέσκο σκόρδο μπορεί να πολεμήσει ακόμη και τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.

Μπορεί να καταπολεμήσει τα σπυριά, αν κόψετε μια σκελίδα σκόρδο και την τοποθετήσετε απευθείας πάνω τους. Οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες θα το καταπολεμήσουν γρηγορότερα από το συνηθισμένο.

Το μεγαλύτερο «φταίξιμο» για την άσχημη μυρωδιά που αφήνει το σκόρδο στην αναπνοή μας, οφείλεται στις θειούχες ενώσεις του, οι οποίες «εισβάλλουν» στο στόμα μας μετά την κατανάλωσή του.Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η κακή αναπνοή δεν φεύγει με ένα απλό πλύσιμο των δοντιών. Ο λόγος είναι ότι κάποιες από αυτές τις θειούχες ενώσεις μεταβολίζονται και περνούν στο αίμα, ενώ στη συνέχεια αποβάλλονται από τους πόρους και περνούν στον αέρα που γεμίζει τους πνεύμονές μας, κάνοντας την ανάσα μας να μυρίζει ακόμη και μετά το βούρτσισμα.

Μπορείτε να φτιάξετε χυμό σκόρδου μόνοι σας με διάφορους τρόπους, αποκομίζοντας τα οφέλη του. Δοκιμάστε να ξεφλουδίσετε μερικές σκελίδες μέτριου μεγέθους και να τις χτυπήσετε στο μούλτι. Πάρτε το παχύρρευστο μείγμα και βάλτε το σε ένα σουρωτήρι, πιέζοντας με μια σπάτουλα μέχρι να πάρετε το εκχύλισμά του. Μπορείτε είτε να καταναλώσετε μερικά κουταλάκια του γλυκού σκέτα ή να το προσθέσετε σε άλλους χυμούς και smoothies ή ακόμη και στο νερό. Για να μειώσετε την άσχημη οσμή, δοκιμάστε να πιείτε στη συνέχεια ένα ποτήρι γάλα.