Κρητικός ντάκος: τα οφέλη του και μια τέλεια συνταγή για να τον απολαύσετε

ntakos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Οι ειδικοί του diatrofi.gr μοιράζονται μαζί μας τα σημαντικά οφέλη από τα αγνά υλικά του κρητικού ντάκου και μας προτρέπουν να τον φτιάξουμε στο σπίτι με μια σούπερ συνταγή.

Αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής διατροφής και των μενού εστιατορίων, ο κρητικός ντάκος πρωταγωνιστεί σε πολλά τραπέζια και προγράμματα απώλειας βάρους. Αποτελείται από κρίθινο παξιμάδι, τριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο, ξινομυζήθρα και μυρωδικά. Αναλυτικά όλα τα παραπάνω προσφέρουν στον οργανισμό μας τα εξής:

Κρίθινο παξιμάδι
Μας παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6), φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά (πυρίτιο και χρώμιο), αμινοξέα, μαγνήσιο και φώσφορο. Επίσης, λόγω της μειωμένης περιεκτικότητάς του σε γλουτένη, πέπτεται ευκολότερα αλλά και λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος και την σταδιακή απελευθέρωση της γλυκόζης.  Όσο για τις θερμίδες, πρέπει να ξέρετε ότι ένα χορταστικό κρίθινο παξιμάδι περιέχει περίπου 350 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Ντομάτα
Mε το μεγαλύτερό της μέρος να αποτελείται από νερό, αποδίδει μόνο 18 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι τρόφιμο ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες C, A, B6 και φυλλικό οξύ, ενώ επίσης είναι σημαντική πηγή καλίου. Μην ξεχνάμε όμως ότι οι ντομάτες περιέχουν και το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που φαίνεται να δρα ενισχυτικά στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Φρέσκια ξινή μυζήθρα
Στην Κρήτη είναι εύκολο να την προμηθευτεί κάποιος. Μπορείτε, όμως, να την αντικαταστήσετε και με ανθότυρο. Κάποιοι χρησιμοποιούν φέτα για να δώσουν πιο έντονη γεύση στο πιάτο. Αν όμως προσέχετε την διατροφή σας ή πάσχετε από υπερχοληστεριναιμία, καλό είναι να την αποφύγετε.

Θυμηθείτε ότι τα τυριά με λίπος περισσότερο του 15%, ανεβάζουν όχι μόνο τις θερμίδες αλλά και την χοληστερίνη. Δοκιμάστε ένα ελαφρύ τυρί αν προσέχετε την διατροφή σας και έχετε στο νου σας ότι ακόμα και αυτό μπορεί να προσφέρει στο σώμα περίπου 180 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, καθώς και ασβέστιο, βιταμίνη D και αμινοξέα.

Ελαιόλαδο
Ποιος να συγκριθεί μαζί του; Με μέτρο, προσθέστε στο πιάτο σας, καθώς η θερμιδική του αξία ανέρχεται στις 9 θερμίδες ανά γραμμάριο! Σημειώστε όμως ότι η διατροφική του αξία, είναι ιδιαίτερα υψηλή καθώς περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε επιπλέον λαχανικά της επιλογής σας, φυσικό μεταλλικό αλάτι για να νοστιμίσετετο πιάτο, μυρωδικά φρέσκα ή ξερά.

Και αν βαριέστε να τρίβετε στην ντομάτα με τον παραδοσιακό τρόπο, ανακατέψτε τη με όλα τα συστατικά σε ένα πολυμίξερ κουζίνας και απλά «περιλούστε» τα παξιμάδια.

Για έναν εύκολο και γρήγορο ντάκο θα χρειαστείτε

  • 1 μεγάλο στρογγυλό κρίθινο παξιμάδι ή 2-3 μικρότερα
  • 2 μικρές ώριμες ντομάτες
  • 50 γραμμάρια τυρί της επιλογής σου
  • 1 κουταλάκι κάπαρη
  • Ρίγανη και πιπέρι
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 2-3 ελιές

Καλή απόλαυση!

www.diatrofi.gr