Τι σημαίνει ο ιδρώτας στον ύπνο;

gunaika-krebati-upnos
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2021

Αν δεν οφείλεται σε αλλαγή θερμοκρασίας και παραπανίσια ρούχα που μπορεί να φοράτε, τότε η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να έχει άλλες αιτίες.

Ο ιδρώτας στον ύπνο είναι κάτι συχνό σε περιόδους καύσωνα και αυξημένης ζέστης ή σε κάθε αλλαγή εποχής, μέχρι να προσαρμοστούμε καταλλήλως σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλάζοντας ρούχα και παπλώματα. Τι μπορεί να σημαίνει, όμως, όταν μας συμβαίνει επίμονα, χωρίς να συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι;

Η πιο πιθανή απάντηση είναι οι εξάψεις και μάλιστα η πιο συνηθισμένη αιτία που οι γυναίκες κάτω των 45 αντιμετωπίζουν εξάψεις είναι το στρες. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης μπορεί να αποτελούν την αιτία των νυχτερινών εφιδρώσεων. Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η άσκηση ή ο διαλογισμός, μπορούν να βοηθήσουν.

Αν δεν δείτε αποτέλεσμα, επισκεφτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλα αίτια όπως προβλήματα θυρεοειδούς ή διακυμάνσεις των επιπέδων των ορμονών μετά από εγκυμοσύνη.

Αν οι εξάψεις συνεχίζονται για δύο ή παραπάνω εβδομάδες, έχετε εναλλαγές στη διάθεση, αισθάνεστε πόνο κατά τη συνουσία που προέρχεται από την ξηρότητα του κόλπου και προβλήματα αϋπνίας, ενδέχεται να περνάτε στην προεμμηνόπαυση. Αν και συνήθως οι γυναίκες περνάνε αυτή την μεταβατική περίοδο διάρκειας 2 – 10 χρόνων στην ηλικία των 40 ή 50, αρκετές φορές είναι πιθανό να συμβεί και νωρίτερα. Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος μπορεί με αντισυλληπτικά χάπια να σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα.