Ο τρομακτικός αντίκτυπος της χρήσης μάσκας προσώπου στη στοματική υγεία

o-tromaktikos-antiktupos-tis-xrisis-maskas-prosopou-stin-stomatiki-ugeia
ΤΡΙΤΗ, 11 ΜΑΙΟΥ 2021

Βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας για να προλάβετε πολύ σοβαρές ασθένειες -και όχι μόνο στα δόντια και τα ούλα-, λένε οι γιατροί.

Τον τελευταίο χρόνο οι οδοντίατροι βλέπουν μια διαρκή αυξητική τάση οδοντικών προβλημάτων λόγω της χρήσης μάσκας προσώπου. Σύμφωνα με τον καθηγητή περιοδοντολογίας στο NYU College of Dentistry, Dr. Rob Ramondi, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στη New York Post, περίπου το 50% των ασθενών του επηρεάζονται πλέον πολύ αρνητικά εξαιτίας της συχνής χρήσης μάσκας. «Τα άτομα που είχαν υγιή δόντια και ούλα παρουσιάζουν τώρα νέα οδοντικά προβλήματα, τα οποία δεν οφείλονται σε ανθυγιεινές πρακτικές, αλλά στη χρήση μάσκας», λέει ο Dr. Ramondi, εξηγώντας: «Η μάσκα έχει αυξήσει την ξηρότητα στο στόμα, βοηθώντας έτσι τα βακτήρια και τους ιούς να εξαπλωθούν. Το σάλιο, το οποίο χρησιμεύει ως προστατευτικό φράγμα και έχει αντιμικροβιακά συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των βακτηρίων, δεν εκκρίνεται με τους σωστούς ρυθμούς όταν το στόμα παραμένει εγκλωβισμένο για πολλές ώρες της  ημέρας μέσα σε μια μάσκα. Επίσης, η ανεπαρκής παραγωγή σάλιου λόγω της έντονης ξηρότητας, αφήνει το ολόκληρο το ανοσοποιητικό αθωράκιστο εξαιτίας της υπολειτουργίας του συστήματος του βλεννογόνου». 

Σύμφωνα με τον Dr. Ramondi, το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, ο καθαρισμός των ούλων με νήμα και ο συστηματικός στοματικός έλεγχος από τον οδοντίατρό σας, μπορεί να θωρακίσει την υγεία σας από πολλές ύπουλες και εξαιρετικά επικίνδυνες παθήσεις, εκτός της στοματικής σας υγείας. 

«Σύμφωνα με έρευνα του American Journal of Medicine, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που ενδεχομένως έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν κάποιο καρδιολογικό νόσημα, μειώνουν σοβαρά τις πιθανότητες αυτές, αν ακολουθούν ένα τακτικό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής», λέει ο Dr. Ramondi, συμβουλεύοντας: «Το καθημερινό βούρτσισμα συμβάλει στην ενδυνάμωση των ούλων και στην αποφυγή της φθοράς τους, αποφεύγοντας τις φλεγμονές, οι οποίες προκαλούν τη δημιουργία χημικών ουσιών στο ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας έτσι στη συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων στις αρτηρίες και ευνοώντας παράλληλα τις συνθήκες για καρδιακά νοσήματα».

Μελέτη που δημοσίευσε το ακαδημαϊκό περιοδικό Journal of Periodontology έδειξε ότι οι στοματικές φλεγμονές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Και οι δύο ασθένειες προκαλούνται όταν βακτηρίδια από το άνω μέρος του λαιμού εισχωρούν στην κατώτερη αναπνευστική οδό. Αν ωστόσο η στοματική περιοχή παραμείνει καθαρή, αυτό εμποδίζει σημαντικά την εισχώρηση των βακτηριδίων.

«Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί ακόμη να δημιουργήσει προβλήματα και στη σεξουαλική σας ζωή», τονίζει ο Dr. Ramondi, εξηγώντας: «Εκτός από το γεγονός της μόνιμα δυσάρεστης αναπνοής, η οποία οδηγεί πολλές ερωτικές σχέσεις σε δυσφορία ή ακόμη και χωρισμό, υπάρχει ένας ακόμα λόγος να βουρτσίζετε συχνότερα τα δόντια σας: μελέτες αναφέρουν ότι οι χρόνιες ασθένειες των ούλων είναι ελαφρώς πιο συχνές στους άνδρες που παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία (σε μέτριο ως σοβαρό βαθμό) σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έχουν στυτική δυσλειτουργία».
 
Αν και είναι προφανές ότι το συχνό και μεθοδικό βούρτσισμα εμποδίζει την ουλίτιδα, την τερηδόνα και άλλες στοματικές ασθένειες, ο Dr. Ramondi συμβουλεύει: «Προκειμένου να αποφύγετε δυσάρεστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη ύπουλη ασθένεια, όσο είστε αναγκασμένοι να φοράτε μάσκα προστασίας από τον Covid-19, φροντίστε να βουρτσίζετε 3 φορές τη μέρα τα δόντια σας και να επισκέπτεστε κάθε 4 έως 6 μήνες τον οδοντίατρό σας για καθαρισμό και πλήρη κλινικό έλεγχο». 

THE BEAUTY TEAM