Πώς η vegan διατροφή σχετίζεται με πιο λαμπερό δέρμα

gunaika-derma-lampsi-esperidoeidi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΜΑΙΟΥ 2021

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας δείχνει τον τρόπο να αποκτήσουμε λάμψη, μέσω του τι βάζουμε στο πιάτο μας.

 Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατήρησα στον εαυτό μου όταν έκανα τη μετάβαση στη χορτοφαγία και στη συνέχεια σε ισορροπημένη vegan διατροφή με περιορισμό των επεξεργασμένων τροφών, εκτός από το αίσθημα περισσότερης ενέργειας, ήταν και μια παραπάνω φρεσκάδα στο δέρμα μου. Σαν αυτές τις φορές που είτε είσαι πολύ χαρούμενος, είτε έχεις κοιμηθεί καλά και την άλλη μέρα όλοι σου λένε ότι λάμπεις. Κι όπως και να το κάνουμε, μαζί με το όφελος για τον πλανήτη και τα ζώα, το γερό ανοσοποιητικό, την καλή υγεία, την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου και την απώλεια βάρους που μας χαρίζει η φυτοφαγία, λίγη περισσότερη λάμψη στο δέρμα είναι πάντα ευπρόσδεκτη! Τι ακριβώς συμβαίνει και επιδρά με αυτό τον τρόπο η vegan διατροφή στο δέρμα και την ομορφιά μας;

Καταρχάς, πρέπει να τονίσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Σύμφωνα με έρευνες, ο χειρότερος εχθρός του δέρματος και πυροδότης της ακμής και των ρυτίδων είναι τα γαλακτοκομικά. Σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, τα γαλακτοκομικά και οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη θεωρούνται πρωταρχική αιτία ακμής και ο λόγος είναι ότι το αγελαδινό γάλα περιέχει τον ινσουλινόμορφο αυξητικό παράγοντα IGF-1, ο οποίος φαίνεται να πυροδοτεί την ακμή. Πέραν αυτού, όμως, η δυσανεξία στη λακτόζη που όσο μεγαλώνουμε γίνεται και πιο συνηθισμένο φαινόμενο, μπορεί επίσης να παίξει το ρόλο της σε περιπτώσεις ακμής. Και στην περίπτωση των ρυτίδων, όμως, τα γαλακτοκομικά είναι ένοχοι, αφού συνδέονται με αύξησή τους στο δέρμα. Έχοντας αυτό υπ’ όψιν, καταλαβαίνουμε ότι η αποχή και μόνο από τα γαλακτοκομικά μπορεί να μας κάνει καλό.

Η vegan διατροφή, εκτός του να μας απομακρύνει από τα ζωικά προϊόντα, μας κατευθύνει και προς το να γεμίσουμε το πιάτο μας με φρούτα και λαχανικά, κάτι που σημαίνει διπλό όφελος: από τη μία αφαιρούμε επεξεργασμένες τροφές και κορεσμένα λιπαρά από το πιάτο και από την άλλη στη θέση τους προσθέτουμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Αυτό, αυτόματα, επηρεάζει θετικά το δέρμα μας, τόσο χαρίζοντάς του φωτεινότητα και λάμψη, όσο και μειώνοντας το πρήξιμο. Έχω παρατηρήσει πολλές φορές από ασθενείς που κάνουν τη μετάβαση στη φυτοφαγία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στις επόμενες επισκέψεις τους να ακτινοβολούν! Από τη μία η θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών που ενυδατώνουν, μας παρέχουν βιταμίνες και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση, χάρη στα αντιοξειδωτικά τους, από την άλλη η ευεξία που νιώθει κάποιος με την απαλλαγή από βαριές, λιπαρές και μη θρεπτικές τροφές και με την αντικατάστασή τους με τροφές με υψηλή διατροφική αξία, οι οποίες βοηθούν και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να έχει, δεν είναι καθόλου απορίας άξιο η βελτίωση αυτή να αντικατοπτρίζεται και στο πρόσωπο και το δέρμα.

Συν τοις άλλοις, παρατηρείται συνήθως αυτοί που επιλέγουν να κάνουν τη μετάβαση στη χορτοφαγία και τη vegan διατροφή, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να αλλάζουν συνολικά τον τρόπο ζωής τους με επίκεντρο την ισορροπία και την υγεία. Αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερη άσκηση και κίνηση, καλύτερος ύπνος, μείωση αλκοόλ και τσιγάρου, διαλογισμός, διατάσεις, στροφή σε εναλλακτικές θεραπείες, όπως βελονισμός και ομοιοπαθητική, καλύτερη επιλογή προϊόντων φροντίδας… Όλα αυτά συνολικά επιφέρουν σημαντικό αποτέλεσμα στο μικροβίωμα του εντέρου, στη συνολική υγεία και το ανοσοποιητικό, στη διάθεση και κατ’ επέκταση στην επιδερμίδα μας.

Πέραν των φρούτων και των λαχανικών, στη vegan διατροφή καταναλώνουμε πολλούς ξηρούς καρπούς και σπόρους, τροφές επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, αλλά και καλά λιπαρά που βοηθούν στην απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών και σχετίζονται με οφέλη για την επιδερμίδα, τα μαλλιά και τα νύχια. Η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συναντάμε σε καρπούς και σπόρους όπως στα αμύγδαλα, στον λιναρόσπορο, τα καρύδια και τους σπόρους chia, προσφέρουν ενυδάτωση στην επιδερμίδα, προστασία από τις ελεύθερες ρίζες κι επίσης σημαντική προστασία από τις UV ακτίνες.

Επειδή, όμως, κάποιες ελλείψεις μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην επιδερμίδα, είναι άκρως σημαντικό να έχετε σε πρώτη φάση μια σωστή καθοδήγηση για να λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά από τις κατάλληλες φυτικές πηγές. Αν η στροφή στη φυτοφαγία σημαίνει για εσάς πολλά ζυμαρικά, ψωμί και πατάτες, το πιθανότερο είναι να παρουσιάσετε ελλείψεις και το δέρμα σας να μην παρουσιάσει καμία βελτίωση. Απεναντίας, οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε μαύρους κύκλους στα μάτια, ανομοιογένεια στην απόχρωση της επιδερμίδας σας, αδύναμα μαλλιά και νύχια, ωχρότητα, ακόμη και απώλεια μαλλιών. Αν η vegan διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ειδικού για να εξασφαλίσετε επάρκεια σε σίδηρο, Β12, καλά λιπαρά, κάτι που δεν χρειάζεται να σας τρομάζει, καθώς αυτές οι ελλείψεις παρατηρούνται σε κάθε μη ισορροπημένη διατροφή κι όχι μόνο στη φυτοφαγική.

Κι αν ακόμη δεν είστε έτοιμοι γι΄αυτό το πιο σοβαρό βήμα, ξεκινήστε με πιο μικρά. Μπορείτε αρχικά να «κόψετε» το αγελαδινό γάλα και τις επεξεργασμένες τροφές για ένα διάστημα, μέχρι να περάσετε στο επόμενο στάδιο. Οι αλλαγές που θα δείτε και θα νιώσετε θα σας δώσουν ώθηση για να συνεχίσετε, ακόμη πιο λαμπεροί και υγιείς!

Πηγές
https://jandonline.org/article/S2212-2672(12)01923-5/fulltext
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7380694/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/


Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.grwww.notanordinarymum.gr
fb page getactive