Ανακοινώθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες 2021 και το καλοκαίρι ξεκινά

paralia-akti-diakopes-kalokairi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2021

Πού θα κάνουμε μπάνιο φέτος; Οι Γαλάζιες Σημαίες μας δείχνουν το δρόμο για τα πιο ασφαλή μακροβούτια και κάνουν την Ελλάδα να ξεχωρίζει ανάμεσα σε 49 χώρες.

Κάθε χρόνο ξέρουμε ότι ξεκινά το καλοκαίρι, όταν ανακοινώνονται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι περίφημες Γαλάζιες Σημαίες, που αποτελούν το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο για τις ακτές.

Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης και απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη Γαλάζια Σημαία, είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα, ενώ η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Φέτος, οι Γαλάζιες Σημαίες «έφτασαν» σε 545 ελληνικές ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, στέλνοντας την Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 49 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 96 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τις Γαλάζιες Σημαίες της Ελλάδας.