«Army of the Dead»: Ο Zack Snyder χάνει το μέτρο με τα ζόμπι του

army-of-the-dead
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΜΑΙΟΥ 2021

… και μας κουράζει.

Έπειτα από το ξέσπασμα μιας επιδημίας ζόμπι στο Λας Βέγκας, την οποία οι ΗΠΑ κατάφεραν να περιορίσουν γεωγραφικά, έρχεται η δύσκολη ώρα για την αμερικανική κυβέρνηση να πάρει την απόφαση να βομβαρδίσει το μέρος για το δημόσιο καλό. Λίγες ώρες προτού το μέρος βομβαρδιστεί, εισβάλει στην αποκλεισμένη ζώνη μια ομάδα μισθοφόρων με σκοπό να κλέψουν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό.

Αυτό είναι το ζουμί της ιστορίας της τελευταίας ταινίας του Zack Snyder «Army of the Dead», η οποία αν από την σύντομη περίληψη σας έδωσε την εντύπωση ότι έχει συνοχή τότε λάθος σας την έδωσε.

Στο «Army of the Dead» το πρώτο πράγμα που δεν πάει καλά είναι ο έλεγχος, και αυτό γιατί χάνεται από νωρίς, από την δημιουργία της ταινίας. Από το σενάριο μέχρι τη σκηνοθεσία, πρόκειται για μια ταινία βυθισμένη σε ανούσιους χαρακτήρες που κάνουν πράγματα δίχως συνοχή για να φτιάξουν μια ταινία με πολύ αίμα, splatter και κλισέ.

Γενικά αυτά τα στοιχεία δεν μας πειράζουν, ειδικά όταν πρόκειται για ταινία δράσης με ζόμπι. Όμως εδώ μιλάμε για μια τεράστια απογοήτευση στην οποία κάποιος βαρέθηκε ασχοληθεί με τις τρύπες στο σενάριο και φυσικά να κάνει μοντάζ.

Μέσα σε 2,5 ώρες βλέπουμε ήρωες που δεν αναπτύσσονται αλλά πειραματίζονται σε ένα είδος που εναλλάσσει σκηνές μαχών με σκηνές από heist ταινίες και εμβόλιμα κάποια δραματικά πλάνα- οι δραματικές πινελιές παίζει να είναι χειρότερο στοιχείο και από τους ακατανόητους ήρωες.

Έχει τόση διάρκεια στην διάθεσή του και αντί να στήσει προσωπικότητες και ιστορία με συνοχή, ο Snyder δημιουργεί ένα μείγμα κινηματογραφικών ειδών που αν και ενδιαφέρον στην σύλληψη δεν κάνει καν τον κόπο να το εξελίξει και εντάξει με τρόπο πέρα από βαρετό στην κλισέ, δίχως έμπνευση προσέγγισή του.

Την πιο ουσιαστική κριτική, ωστόσο, την διαβάσαμε από χρήστη του imdb. «Το τρέιλερ ήταν καλύτερο. Δεν εννοώ απλώς ότι το τρέιλερ υποσχέθηκε μια καλύτερη ταινία (που ισχύει επίσης), εννοώ ότι το τρέιλερ ως προϊόν ήταν καλύτερο ψυχαγωγικά από αυτήν την ταινία».

* Η ταινία προβάλλεται στο Netflix. 

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ- [email protected]