Τα κρυμμένα νοήματα πίσω από την άγρια ομορφιά της Emma Stone ως Cruella

ta-krummena-noimata-piso-apo-tin-agria-omorfia-tis-emma-stone-os-cruella
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΜΑΙΟΥ 2021

Στον πιο spooky ρόλο της ζωής της, η ηθοποιός στέλνει πολλαπλά μηνύματα γυναικείας αυτοπεποίθησης.

Καμία «διαβολική» ηρωίδα του σινεμά δεν έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μας, όσο εκείνη της Cruella de Vil, την οποία είχε ερμηνεύσει πρώτη φορά η Glenn Close το 1996, στην ταινία «Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας». Με ένα look που σκόρπιζε τρόμο σε κάθε σκηνή της (κωμικής) ταινίας, η Cruella αποτέλεσε την απόλυτα «κακή» όψη, μιας κατά τα άλλα όμορφης γυναίκας. 

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στη νέα ταινία «Cruella», με το σκηνικό να διαδραματίζεται στο «πανκ» Λονδίνο της δεκαετίας του ’70, και με την πρωταγωνίστρια Emma Stone να μεταμορφώνεται σε ό,τι πιο φοβερό και τρομερό έχουν δει τα μάτια μας από αυτήν.

Ωστόσο, τόσο το μακιγιάζ, τα μαλλιά και τα ρούχα της Cruella- Emma Stone, όσο και η στάση ζωής της ηρωίδας που πηγάζει μέσα από την ταινία, δημιουργεί ένα ισχυρό μήνυμα ομορφιάς. «Είναι η βαθιά ανθρώπινη ιστορία μια νέας επίδοξης σχεδιάστριας μόδας, της Estella de Vil, η οποία βρήκε μέσα από το έντονο, σκοτεινό μακιγιάζ και τα δίχρωμα μαλλιά να αγκαλιάσει τον αληθινό εαυτό της και να χρησιμοποιήσει τόσο το makeup και το styling μαλλιών και ρούχων, ως μέσο έκφρασης», λέει στη Vogue η βραβευμένη makeup artist Nadia Stacey, η οποία συνεργάζεται για ακόμη μια φορά με την οσκαρική Emma Stone.  

«Η εστίαση στο υπερβολικό και σχεδόν τρομακτικό look της ηρωίδας, αποτελεί στην πραγματικότητα την κεντρική ιδέα της ταινίας, επειδή στην ουσία η Estella de Vil αποφασίζει να σπάσει τα συντηρητικά δεδομένα της εποχής -δεκαετία του ’70 στο Λονδίνο- ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια, που πρώτα απ’ όλα αφορούσαν τον ίδιο τον εαυτό της (αλλάζοντας ακόμη και το όνομά της, από Estella σε Cruella). Κάτι που είναι καταπληκτικό, αλλά και αρκετά δύσκολο να επιλέξει κανείς μια τέτοια δημόσια εικόνα σε κείνη τη χρονική στιγμή», λέει η Stacey.

Η makeup artist συνεχίζει: «Επειδή έχω μακρά επαγγελματική σχέση με την Emma, ξέρω καλά τι λειτουργεί πάνω της. Είναι πολύ χαριτωμένη, οπότε δεν ήθελα να την μεταμορφώσω στην Cruella του 1996 με την Glenn Close, επειδή τα ογκώδη μαλλιά “έπνιγαν” το πρόσωπό της. Με πολλές από τις πανκ αναφορές που γνώριζα αλλά και μελέτησα, στο μακιγιάζ της Stone υπάρχει μεν ένα είδος σκληρότητας, αλλά υπάρχει και μια πραγματική ομορφιά. Η αγριάδα του χαρακτήρα του ρόλου -που συνδυάζεται με το συγκεκριμένο μακιγιάζ-, σε πολλά σημεία της ταινίας χαρίζει στην ηρωίδα μια τεράστια αίσθηση γυναικείας αυτοπεποίθησης και ενδυνάμωσης». 

Τα μαλλιά και το μακιγιάζ είναι το επίκεντρο της πλοκής της ταινίας. Και το clue της υπόθεσης είναι πως η Estella γεννήθηκε με αυτά τα δίχρωμα (μαύρα και άσπρα) μαλλιά. Και επειδή αισθάνεται περίεργη και αποξενωμένη, τα βάφει κατακόκκινα με σκοπό να «συμμορφωθεί» με το status quo της εποχής. Αλλά καθώς μεγαλώνει η εσωτερική δύναμή της, επιστρέφει στις ρίζες της. «Και αυτό είναι ένα αληθινά εμπνευστικό μήνυμα για κάθε γυναίκα», λέει η Stacey. «Αληθινή ομορφιά είναι να αισθάνεστε άνετα στο δέρμα σας ή τα μαλλιά σας και να έχετε το εσωτερικό σθένος να τα υποστηρίξετε. Μην σκέφτεστε κάθε πρωί όταν βρίσκεστε μπροστά από τον καθρέφτη “σε ποια θέλω να μοιάσω σήμερα;”. Αγκαλιάστε την πραγματική ομορφιά σας και αναδείξτε την όσο καλύτερα μπορείτε». 

 THE BEAUTY TEAM