Ταξίδι στις πιο όμορφες παραλιακές πόλεις του κόσμου

positano-amalfi-italia
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Επειδή δεν χορταίνουμε θάλασσα τώρα που το καλοκαίρι είναι επιτέλους εδώ, πάμε παραλιακά σε όμορφες πολύχρωμες πόλεις του κόσμου που βρέχονται από το απέραντο γαλάζιο.

Positano, Νάπολι, Ιταλία
Στους απόκρημνους λόφους της Νάπολι, το Positano είναι μια από τις πολλές παράκτιες πόλεις στην ακτή Αμάλφι, άκρως δημοφιλές και τουριστικό. Πρωταγωνιστεί –όχι άδικα- σε πολλές ρομαντικές ταινίες και είναι σίγουρα το τέλειο μέρος για ονειρεμένη απόδραση με το έτερον ήμισυ. Φτάνοντας οδικώς, η θέα είναι εκπληκτική, ενώ μπορεί κάποιος από ψηλά να θαυμάσει την τυπική αρχιτεκτονική της περιοχής. Το Positano φημίζεται για το ότι προσελκύει πλούσιους και διάσημους, που σημαίνει ότι είναι αρκετά ακριβό να το επισκεφτεί κάποιος, με high-end ξενοδοχεία και πολυτελή εστιατόρια. Ακόμη, όμως, κι αν απέχετε από την ακριβή ζωή, η πανσέληνος από την παραλία του είναι πράγματι εμπειρία ζωής.

Sidi Bou Said, Τύνιδα, Τυνησία
Αυτό το μέρος σίγουρα δεν μοιάζει με Βόρια Αφρική, αλλά περισσότερο με Μεσόγειο και Ελλάδα. Ξασπρισμένοι τοίχοι, μπλε παντζούρια, τοποθεσία πάνω σε λόφο, όλα μαζί συνθέτουν ένα γουστόζικο χωριό, που διαφέρει πολύ από την πιο «σκονισμένη» Τύνιδα, με τις αγορές και τα τζαμιά.

Οία, Σαντορίνη
Δεν γίνεται να μιλάμε για θάλασσα και η Ελλάδα με τα νησιά της να μένει εκτός. Κι όσο κι αν η επιλογή ενός μέρους είναι δύσκολη με τόσες επιλογές, η Οία της Σαντορίνης ίσως είναι ακριβώς αυτό που θα φανταζόταν κάποιος σαν μεσογειακός προορισμός: άσπρα εκκλησάκια, κάτασπρα σπίτια, ανεμόμυλοι και στενά σοκάκια, βγαλμένα σαν από καρτ-ποστάλ. Αποτελεί ίσως το πιο κομψό και γραφικό μέρος του νησιού, με υπέροχη θέα σε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα του κόσμου, το οποίο έρχονται να απολαύσουν τουρίστες από όλο τον πλανήτη.

Knysna, δυτικό Ακρωτήρι, Νότια Αφρική
Στην ακτογραμμή της Νότιας Αφρικής, από το Κέιπ Τάουν μέχρι την πόλη-λιμάνι Elizabeth, η Knysna ξεχωρίζει χάρη στα δάση της και τις γαλήνιες λίμνες της. Εκεί βρίσκεται και το πιο ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο στη νότια αφρικανική ακτογραμμή, όπου δυο λόφοι αμμόλιθου σχηματίζουν ένα κανάλι μέσα στο οποίο περνά η θάλασσα μέχρι να συναντήσει την εκβολή του ποταμού. Το μέρος φημίζεται επίσης για τα οστρακοειδή του, που θεωρούνται από τα πιο γευστικά του κόσμου, αλλά και για τη φύση του, όπου στο δάσος μπορεί να συναντήσει κανείς αρχαία φυτά, αλλά και ζώα όπως αντιλόπες και ελέφαντες.

Rovinj, Κροατία
Στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Ίστρια, η πόλη Rovinj είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, με το γοητευτικό και κομψό της ψαρολίμανο και με μια ατμόσφαιρα μεσογειακού ρομαντισμού. Με γραφικές πλαγιές και όμορφους αμπελώνες, απέχει ελάχιστα από την θάλασσα, με τους Κροάτες που κατοικούν εδώ να συνεχίζουν πιστά την παράδοση και τις συνήθειες των παππούδων τους. Τα σπίτια με τα παστέλ χρώματα είναι συγκεντρωμένα κατά μήκος στενών, ανηφορικών δρόμων, που καταλήγουν στο περίφημο βενετσιάνικο καμπαναριό, ενώ το γραφικό λιμάνι περικυκλώνεται από πευκόφυτες παραλίες και από τις δύο πλευρές του. Στην πόλη υπάρχει και μια υπαίθρια αγορά με τοπικά προϊόντα, απ’ όπου μπορεί να εφοδιαστεί κάποιος λιχουδιές για πικ νικ στην εξοχή.