Τι θα λέγατε για μια δροσερή, υγιεινή σούπα με μύρτιλο και γιαούρτι;

soupa-murtilo-giaourti
ΤΡΙΤΗ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Με τον τέλειο συνδυασμό πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών, η παρακάτω κρύα σούπα δεν είναι αυτό που νομίζετε.

Ένας ακόμη τρόπος να αυξήσουμε τα αντιοξειδωτικά και να μειώσουμε τις θερμίδες στη διατροφή μας τώρα το καλοκαίρι, ώστε να «ξεφουσκώσουμε» σταδιακά, είναι και οι κρύες σούπες με φρούτα και λαχανικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά από τη φύση τους είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και όσο περισσότερο τα βάζουμε με διάφορους τρόπους και σε πληθώρα στη διατροφή μας, τόσο περισσότερα θρεπτικά στοιχεία λαμβάνουμε, με τις ελάχιστες δυνατές θερμίδες.

Η εν λόγω σούπα, μοιάζει περισσότερο με γιαούρτι με φρούτα, αλλά σε μια πιο εμπλουτισμένη μορφή, είναι πλήρως αντιοξειδωτική, δροσερή και γευστική και σας παρέχει πρωτεΐνη και βιταμίνες στο φουλ, με 300 θερμίδες ανά μερίδα, που σημαίνει ότι αποτελεί ένα άκρως ελαφρύ και θρεπτικό, καλοκαιρινό γεύμα.

Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε 4 φλιτζάνια μύρτιλα, ¼ του φλιτζανιού μέλι, μισό κ.γ. κανέλα, 2 κουταλιές της σούπας και 1¾ φλιτζάνια γιαούρτι χωρίς λιπαρά, χυμό και ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι, 2 κουταλιές της σούπας μελάσα, για έξτρα σίδηρο.

Ετοιμασία: Κρατήστε στην άκρη μερικά μύρτιλα για γαρνιτούρα και βάλτε τα υπόλοιπα σε ένα μεγάλο τηγάνι με μισό φλιτζάνι νερό. Προσθέστε το μέλι και την κανέλα, ανακατέψτε και αυξήστε τη θερμοκρασία (μέτρια προς υψηλή) μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει, για περίπου 5 λεπτά. Μαγειρέψτε το μείγμα, ανακατεύοντας κάθε λίγο, μέχρι τα μύρτιλα να αρχίσουν να μαλακώνουν και να βγάζουν τα υγρά τους, για περίπου 2 λεπτά. Μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς. Βάλτε το στο μπλέντερ και κάντε το πουρέ. Έπειτα μεταφέρετέ το σε ένα μεγάλο μπολ, καλύψτε το και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά, για περίπου 2 ώρες.

Αναμείξτε 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, χυμό λεμόνι, ξύσμα λεμονιού και μελάσα σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν, καλύψτε και βάλτε το στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρετε, ανακατέψτε το εναπομείναν 1¾ φλιτζάνι γιαούρτι στο μείγμα με τα μύρτιλα και βάλτε τη σούπα σε δροσερά μπολ. Περιχύστε το κάθε ένα με το μείγμα λεμονιού-γιαουρτιού και χρησιμοποιήστε την άκρη του μαχαιριού για να κάνετε τα σχέδιά σας. Γαρνίρετε με τα μύρτιλα που φυλάξατε στην αρχή και σερβίρετέ τη κρύα.

Καλή όρεξη!