Ποια είναι τα 4 αρώματα που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχολογία σας στο λεπτό

poia-einai-ta-4-aromata-pou-mporoun-na-beltiosoun-tin-psuxologia-sas-sto-lepto-aromata-pou-mporoun-na-beltiosoun-tin-psuxologia-sas-sto-lepto
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Βρείτε τη νότα σας, βρείτε τη στιγμή σας και όλα θα γίνουν καλύτερα.

Κάθε διαφορετική ευωδιά -από τις χιλιάδες που υπάρχουν στη φύση ή μέσα σε ένα μπουκαλάκι αρώματος-, μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά είδη συναισθημάτων, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι προσωπικά για τον καθένα μας. 
«Κάθε άρωμα είναι τόσο υποκειμενικό, επειδή το οσφρητικό μας σύστημα έχει μια άμεση σύνδεση τις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου, που σχετίζονται περισσότερο με το συναίσθημα, τη μνήμη και τη μάθηση. Και με δεδομένο ότι οι οσφρητικοί βολβοί βρίσκονται ακριβώς δίπλα στον εγκέφαλο, είναι αυτό που κάνει κάποια συγκεκριμένα αρώματα λιγότερο ή περισσότερο “λειτουργικά” για την ψυχοσύνθεσή μας», λέει ο, ένας Βρετανός βραβευμένος ψυχολόγος και σύμβουλος ευεξίας, Lee Chambers. Για να μας βοηθήσει να πλοηγηθούμε καλύτερα σε αυτήν τη σύνδεση ανάμεσα στο μυαλό μας και την ιδιαίτερη οσφρητική αίσθηση που προσφέρουν τα αρώματα, ο Chambers τονίζει: «Εκτός από τις ατομικές προτιμήσεις και εμπειρίες, υπάρχουν ορισμένες οικογένειες αρωμάτων που μπορούν να προκαλέσουν πολύ συγκεκριμένα συναισθήματα και να προωθήσουν την ευεξία περισσότερο από άλλα. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν ταξινομηθεί μετά από πολλές έρευνες, ως πρώτα στη λίστα των αρωμάτων, που έχουν τη δύναμη να βελτιώσουν κάθε πτυχή της ψυχολογικής ή σωματικής σας κατάστασης». 

Οι φλοράλ νότες: Η μεγάλη οικογένεια των λουλουδάτων αρωμάτων, είναι εξαιρετική για την προώθηση της ηρεμίας, της θετικότητας και της μείωσης της αίσθησης του άγχους ή τα άσχημα συναισθήματα που οφείλονται σε κάποιο χωρισμό ή πένθος. «Όντας μια τόσο δημοφιλής κατηγορία αρωμάτων, μπορούν επίσης να προσφέρουν μια αίσθηση ευδαιμονικής απόδρασης, αντλώντας αναμνήσεις από αγαπημένες στιγμές του παρελθόντος», λέει ο Chambers.

Οι νότες εσπεριδοειδών: Αν καταλαμβάνεστε από μια αίσθηση ζωντάνιας και αναζωογόνησης κάθε φορά που μυρίζετε ένα λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι ή περγαμόντο, είναι γιατί τα εσπεριδοειδή δίνουν άμεση ανταπόκριση στους οσφρητικούς βολβούς -και από εκεί κατευθείαν στον εγκέφαλο- για μια κινητοποίηση των συνολικής ενέργειας του σώματός μας. «Εκτός από το γεγονός ότι οι νότες εσπεριδοειδών είναι μια κινητήρια δύναμη αφύπνισης, η οποία βοηθά να αντιμετωπίσουμε επικείμενες προκλήσεις και δύσκολες καταστάσεις, είναι ένα εξαιρετικό ελιξίριο για μια σειρά ψυχοσωματικών παθήσεων που οφείλονται στην κατάθλιψη», τονίζει ο ψυχολόγος.

Οι νότες μπαχαρικών: Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή έπειτα από μια απρόσμενη ανατροπή των σχεδίων σας, η οικογένεια των μπαχαρικών έχει το δικό της μοναδικό σύνολο πλεονεκτημάτων για τον εγκέφαλο. Ο Chambers εξηγεί ότι «τα αρώματα με βάση τα μπαχαρικά, όπως το γαρίφαλο, η μέντα, η κανέλα και το τζίντζερ, χαρακτηρίζονται από μοναδικές ιδιότητες που βοηθούν στην εστίαση της εσωτερικής ηρεμίας και της πνευματικής ισορροπίας, αλλά και της μείωσης της αίσθησης σωματικής κόπωσης». 

Οι μοσχώδεις νότες: Ο μόσχος (musk) είναι ένα από τα παλαιότερα ζωικά αρώματα, και στον σύγχρονο κόσμο των αρωμάτων εξακολουθεί να είναι το πιο κοινό και αγαπημένο πολυτελές συστατικό. «Το musk έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχική διάθεση, χαλαρώνει, εξασφαλίζει καλή πνευματική διαύγεια και διάθεση. Γι’ αυτές τις ιδιότητές του ο μόσχος χρησιμοποιείται στην ιατρική και την αρωματοθεραπεία εδώ και αιώνες, ενώ επιπλέον θεωρείται ένα πολύ ισχυρό αφροδισιακό», λέει ο Chambers.

THE BEAUTY TEAM