Πώς να αυξήσετε εντυπωσιακά το κολλαγόνο στο δέρμα σας από αύριο το πρωί

pos-na-auksisete-entuposiaka-to-kollagono-sto-derma-sas-apo-aurio-to-proi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

3 επιστημονικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τονώσετε με φυσικό τρόπο την παραγωγή κολλαγόνου, αντιστρέφοντας το χρόνο.

«Δεν χρειάζεστε επαρκή παραγωγή κολλαγόνου μόνο για να δείχνει η επιδερμίδα σας σφριγηλή και νεανική. Χρειάζεστε περισσότερο κολλαγόνο για να παραμείνετε υγιείς», λέει η δερματολόγος Dr. Shereene Idriss, επιστημονική διευθύντρια της κλινικής Union Square Laser Dermatology, στη Νέα Υόρκη.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το κολλαγόνο παίζει αναπόσπαστο ρόλο στην οικοδόμηση και υποστήριξη ζωτικών ιστών στο σώμα, με σημαντικά οφέλη για τη δομή των αρθρώσεων, την αντοχή των μυών και κάθε άλλη σημαντική λειτουργία του σώματος -όπως για παράδειγμα, η προστασία από φλεγμονές στο γαστρεντερικό σύστημα. Επιπλέον, το κολλαγόνο είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών μας. 
Όμως, καθώς τα χρόνια περνούν, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται με σταθερούς ρυθμούς, κάτι που εκτός των επιπλοκών στον οργανισμό, έχει άμεσο αντίκτυπο στην όψη σας: «Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη περισσότερου κολλαγόνου οδηγεί σε αποτελεσματικότερη εξουδετέρωση των επιπτώσεων της υποβάθμισης του κολλαγόνου στο σώμα, αλλά και στην καταπολέμηση του σχηματισμού ρυτίδων ή στη βελτίωση της ελαστικότητας και της διαρκούς ενυδάτωσης της επιδερμίδας σας», λέει η Dr. Idriss.

Σύμφωνα με την ειδικό, μετά την ηλικία των 30 ετών, η φυσική παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα μειώνεται, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνει λεπτότερο, να χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του και τελικά να δημιουργήσει ρυτίδες που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν με μια τυπική ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας. «Εκτός από τη φυσική μείωση της παραγωγής κολλαγόνου στο σώμα με τα χρόνια, μια άλλη κοινή αιτία που καθιστά αδύναμη την παραγωγή του, είναι η συσσώρευση υπερβολικής ζάχαρης στο σώμα, η οποία εμποδίζει την ικανότητα του κολλαγόνου να αυτοκατασκευαστεί», αναφέρει η Dr. Idriss, προσθέτοντας: «Για τις έγκυες γυναίκες, οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν επίσης το μεταβολισμό του κολλαγόνου για να βοηθήσουν το δέρμα να γίνει πιο ελαστικό, προσαρμοσμένο στην επέκταση της κοιλιάς καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται. Επομένως, αυτό είναι επίσης ένα στάδιο στο οποίο πρέπει να προσθέσετε μια έξτρα ποσότητα κολλαγόνου για να καλύψετε τις ανάγκες σας». 
Παρακάτω, η δερματολόγος εξηγεί με ποιους τρόπους μπορείτε να αυξήσετε την παραγωγή κολλαγόνου. 

1. Η κατάλληλη διατροφή: «Για να σχηματιστεί κολλαγόνο, το σώμα μας παράγει μια πρόδρομη πρωτεϊνική ουσία –το προκολλαγόνο-, που αποτελείται από έναν συνδυασμό αμινοξέων γλυκίνης και προλίνης μαζί με βιταμίνη C. Έτσι, φροντίζοντας να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να υποστηρίξουμε τη δημιουργία κολλαγόνου εν τη γενέσει του. Συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας μενού τροφές όπως ασπράδια αυγού, φύτρο σιταριού, γάλα, μανιτάρια και σπαράγγια (προλίνη), πέτσα κοτόπουλου, βιολογική ζελατίνη σε σκόνη για smoothies, και ζωμός οστών γαλοπούλας ή μοσχαριού (γλυκίνη), συνδυαστικά με εσπεριδοειδή και λαχανικά (βιταμίνη C). 

2. Οι καθημερινές, υγιεινές συνήθειες: «Η συστηματική άσκηση έχει θετικό αντίκτυπο στην παραγωγή κολλαγόνου, χάρη στην αύξηση παροχής οξυγόνου στο σώμα και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό. Αντίθετα, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφών με κρυφή ή ορατή ζάχαρη, δημιουργούν τοξίνες στον οργανισμό, οι οποίες με τη σειρά τους απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτική βλάβη στο δέρμα, περιορίζοντας την παραγωγή κολλαγόνου», λέει η Dr. Idriss.

3. Η στοχευμένη περιποίηση του δέρματος: «Οι μάσκες κολλαγόνου, ειδικά εκείνες με φύλλα χρυσού, είναι πλέον μεγάλη τάση περιποίησης του δέρματος. Επειδή τα μόρια κολλαγόνου είναι πολύ μεγάλα για να απορροφηθούν, οι μάσκες περιέχουν ενεργά δραστικά συστατικά που ενισχύουν την ικανότητα του δέρματος να παράγει κολλαγόνο. Για παράδειγμα, η ρετινόλη και τα πεπτίδια, όταν διεισδύσουν στα κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου. Επίσης, όσες ενυδατικές φόρμουλες περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, νιασιναμίδη, αζελαϊκό οξύ, ρεσβερατρόλη και πράσινο τσάι, αν και είναι απίθανο να διεισδύσουν βαθιά στο δέρμα, εντούτοις λειτουργούν πολύ ευεργετικά στο επιφανειακό επίπεδο για να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύοντας την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, τις πρώιμες ρυτίδες και την πρόωρη απώλεια ελαστικότητας της επιδερμίδας», συμβουλεύει η δερματολόγος.

THE BEAUTY TEAM