Ποιους κινδύνους κρύβει η εφαρμογή λεύκανσης δοντιών στο σπίτι

poious-kindunous-krubei-i-efarmogi-leukansis-dontion-sto-spiti-efarmogi-leukansis-dontion-sto-spiti
ΤΡΙΤΗ, 08 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Μπορεί ακόμη και να χάσετε τα δόντια σας εάν την χρησιμοποιείτε καθημερινά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Με τόσες πολλές διαθέσιμες θεραπείες λεύκανσης δοντιών στο σπίτι, είναι προφανές ότι οι οδοντίατροι -εν μέσω πανδημίας- ακυρώνουν διαρκώς ραντεβού με πελάτες που θα επέλεγαν το ιατρείο για μια τέτοια διαδικασία. Αλλά όπως όλες οι αισθητικές θεραπείες δεν είναι ίδιες για κάθε τύπο δέρματος, έτσι και η λεύκανση των δοντιών δεν μπορεί να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα για όλους, και μάλιστα με προϊόντα που εφαρμόζονται χωρίς την επίβλεψη ενός εξειδικευμένου αισθητικού οδοντιάτρου. 

H celebrity αισθητικός οδοντίατρος Dr. Rhona Eskander, λέει σε πρόσφατο άρθρο της στον επιστημονικό ιστότοπο Healthline: «Εκτός από το  γεγονός ότι οι σπιτικές θεραπείες λεύκανσης δοντιών μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές από μια διαδικασία στο ιατρείο, υπάρχει και το ρίσκο μεγάλης  βλάβης στην υγεία των δοντιών, των ούλων και της στοματικής σας κοιλότητας», λέει η ειδικός, εξηγώντας: «Η οδοντική λεύκανση στο γραφείο συνήθως αφορά στη χρήση υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, το οποίο διασπάται σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, που θεωρείται γενικά ως ασφαλής λευκαντικός παράγοντας. Αυτό, συνδυαστικά με τον συστηματικό έλεγχο που διενεργεί ο οδοντίατρός σας, μπορεί να χαρίσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα λεύκανσης μέσα σε μία συνεδρία, η οποία συνήθως επαναλαμβάνεται ετησίως ή δύο φορές το χρόνο. Είναι επίσης πιθανό, ο οδοντίατρος να σας συστήσει συγκεκριμένα συστήματα λεύκανσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι, αφού όμως έχει αξιολογήσει έγκυρα την γενικότερη κατάσταση των δοντιών και των ούλων σας». 

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όταν χρησιμοποιείτε μεθόδους λεύκανσης στο σπίτι, είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε. Σύμφωνα με την Dr. Eskander, το πιο κοινό συστατικό στα kit λεύκανσης δοντιών είναι το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, το οποίο ενώ θεωρείται ασφαλές κάτω από ιατρική εφαρμογή, η υπερβολική χρήση του στο σπίτι παρουσιάζει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες. «Σε αρχικό στάδιο, η καθημερινή χρήση θεραπειών λεύκανσης δοντιών στο σπίτι θα κάνει τα δόντια σας να φαίνονται ημιδιαφανή και όχι λευκά, ειδικά γύρω από τις άκρες, κάτι που θεωρείται ως μη αναστρέψιμη βλάβη ακόμη και από έναν αισθητικό οδοντίατρο», λέει η Dr. Eskander, προσθέτοντας: «Σε δεύτερη φάση, η  υπερβολική ποσότητα υπεροξειδίου μπορεί επίσης να καταστρέψει το σμάλτο σας, να εξασθενίσει τα δόντια, να ερεθίσει τα ούλα -οδηγώντας σε επιθετική περιοδοντίτιδα- και επίσης να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία σε όλη τη στοματική κοιλότητα, φτάνοντας μέχρι λάρυγγα και τον οισοφάγο». 

Υπάρχουν όμως μερικά «σπιτικά» προϊόντα λεύκανσης που δεν περιέχουν υπεροξείδιο, και τα οποία μπορούν να σας χαρίσουν λευκό χαμόγελο χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες. 

«Η σκόνη ξυλάνθρακα από δέντρα καρύδας, έχει αποδειχθεί κλινικά ότι λευκαίνει απαλά τα δόντια, εξουδετερώνει τις τοξίνες στο στόμα και ρυθμίζει την όξινη ισορροπία», λέει η Dr. Eskander. «Πρόκειται για ένα 100% φυσικό, καθαρό και οξειδωμένο προϊόν άνθρακα, που έχει αναπτυχθεί χωρίς πρόσθετα χημικά με μοναδικό σκοπό την λεύκανση και γυάλισμα του χαμόγελου χωρίς κανένα κίνδυνο, επειδή ο συγκεκριμένος άνθρακας είναι φυσικός αντιμικροβιακός παράγοντας, που απ’ τη μια αποτρέπει τοξίνες ή δυσάρεστες επικαλύψεις και απ’ την άλλη αναζωογονεί και ενισχύει την υγιεινή του στόματος σας».

Παρ’ όλα αυτά, η ειδικός επιμένει: «Ακόμη και εάν ο ξυλάνθρακας είναι ένα δημοφιλές συστατικό στις συνταγές λεύκανσης στο σπίτι, που μπορεί να απομακρύνει τους επιφανειακούς λεκέδες και να παρέχει ένα πολύ πιο ήπιο λειαντικό και λευκαντικό αποτέλεσμα σε σχέση με το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, είναι επιβλαβές για την υγεία της οδοντοστοιχίας σας εφόσον το χρησιμοποιείτε κάθε μέρα. Και αυτό είναι κάτι που μόνο ο οδοντίατρός σας θα το πιστοποιήσει, σύμφωνα με την κλινική εικόνα των δοντιών και των ούλων σας». 

THE BEAUTY TEAM