Billie Eilish, Pink, Selena Gomez στο πλευρό της UNICEF για δωρεές εμβολίων κατά του COVID

billie-eilish-pink-selena-gomez-upostirizoun-tin-proothisi-tis-unicef-gia-dorees-embolion-kata-tou-covid
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

«Η πανδημία δεν θα τελειώσει ποτέ, μέχρι να τελειώσει από παντού», γράφει μια ανοιχτή επιστολή της UNICEF, υπογεγραμμένη από τους Billie Eilish, Pink, Selena Gomez και άλλους celebrities.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν τον στόχο του Προέδρου Joe Biden για μερικό εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων έως τις 4 Ιουλίου, ο COVID-19 εξακολουθεί να καταστρέφει ορισμένες από τις πιο ευάλωτες χώρες.

Οι Billie Eilish, PinkSelena Gomez και άλλοι έχουν υπογράψει την ανοιχτή επιστολή της UNICEF, προτρέποντας τους παγκόσμιους ηγέτες να εντείνουν και να δωρίσουν εμβόλια COVID-19 όπου χρειάζεται περισσότερο, πριν από τη σύνοδο κορυφής των G7 (Group of Seven) που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η πανδημία δεν θα τελειώσει από πουθενά έως ότου τελειώσει παντού και αυτό σημαίνει τη λήψη εμβολίων σε κάθε χώρα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και δίκαια», γράφει η επιστολή.

Άλλα διάσημοι που έχουν υπογράψει το γράμμα περιλαμβάνουν τους Whoopi Goldberg, Katy Perry, Orlando Bloom, David Beckham, Priyanka Chopra Jonas, Ewan McGregor, Lucy Liu, Olivia Colman, Liam Neeson, Gemma Chan, Alyssa Milano, Liam Payne, Claudia Schiffer, Téa Leoni και τη Sofia Carson.

Αν και ορισμένες χώρες έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν εμβόλια αργότερα φέτος, υπάρχει επείγουσα ανάγκη τώρα. Η επιστολή σημειώνει ότι, παρόλο που η UNICEF είναι ήδη στο στάδιο της παροχής δόσεων μέσω της διεθνούς πρωτοβουλίας COVAX για το μετοχικό εμβόλιο, είναι περίπου 190 εκατομμύρια δόσεις λιγότερο από ό, τι χρειάζεται.

«Ο κόσμος έχει χάσει ενάμιση χρόνο για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, αλλά ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε πολλές χώρες και παράγει νέες παραλλαγές με τη πιθανότητα να πάμε πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε», αναφέρει η επιστολή. «Αυτό σημαίνει περισσότερα σχολεία κλειστά, περισσότερες ελλείψεις στην υγειονομική περίθαλψη και μεγαλύτερη οικονομική πτώση, απειλώντας το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών παντού».

Η Lily Caprani, επικεφαλής των εμβολίων της UNICEF, επεσήμανε την παγκόσμια ανισότητα γύρω από την πανδημία και πώς οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν παιδιά και εφήβους χαμηλού κινδύνου, αντί να δωρίζουν το πλεόνασμά τους. Εν τω μεταξύ, οι λιγότερο εύπορες χώρες έπρεπε να απορρίψουν τα ληγμένα εμβόλια που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εγκαίρως.

«Ως προς έναν βαθμό, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι θα χρειαστεί να εμβολιάσουμε άτομα κάτω των 18 ετών», δήλωσε η Caprani στο BBC. «Αλλά η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθεί στο να διασφαλίσουμε ότι όλες οι ευάλωτες ομάδες σε όλο τον κόσμο θα λάβουν το εμβόλιο».

Η UNICEF προβλέπει ότι οι χώρες της G7 θα μπορούσαν να δωρίσουν το 20% των εμβολίων τους μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου χωρίς να καθυστερήσουν τις προσπάθειές τους για εμβολιασμό, κάτι που θα παρέχει περισσότερες από 150 εκατομμύρια δόσεις σε χώρες που έχουν ανάγκη. 

«Οι ελπίδες του κόσμου στηρίζονται στους ώμους σας. Μαζί, πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση», καταλήγει η επιστολή. «Ας χτίσουμε ένα υγιέστερο, φωτεινότερο και πιο δίκαιο μέλλον για κάθε παιδί και για όλους».