Αντηλιακά ρούχα: ένα super fashion trend κατά του μελανώματος, σύμφωνα με την επιστήμη

antiliaka-rouxa-ena-super-fashion-trend-kata-tou-melanomatos-sumfona-me-tin-epistimi
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Τα υφάσματα UPF είναι κομψά, και επιπλέον προστατεύουν το δέρμα σας πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε αντηλιακή ρουτίνα.

Αυτά τα ρούχα δεν φαίνονται απλά υπέροχα για όλες τις καλοκαιρινές σας διακοπές, τις μίνι αποδράσεις ή τις όποιες δραστηριότητές σας μέσα στην πόλη, αλλά επιπλέον απορροφούν ή μπλοκάρουν την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία και παραμένουν μια από τις πιο αποτελεσματικές μορφές προστασίας από τον ήλιο και τον καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με τελευταία κοινή μελέτη από το Skin Cancer Foundation και το National Council On Skin Cancer Prevention. 
«Σε αντίθεση με μια αντηλιακή κρέμα (την οποία δεν πρέπει να αμελείτε έτσι κι αλλιώς), τα είδη ένδυσης με σφραγίδα UPF 50 δεν χρειάζονται ...επανάληψη χρήσης, επειδή ένα τέτοιο ύφασμα είναι κατασκευασμένο για να μπλοκάρει το 98% των ακτίνων του ήλιου, την ώρα που κυκλοφορείτε αμέριμνοι κάτω από τον ήλιο. Ακόμη και όταν βρίσκεστε μέσα στη θάλλασα για ώρες», αναφέρει η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό The Scientific World Journal. 

Η Dr. Susan Weinkle,καθηγήτρια δερματολογίας στο πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, λέει στο περιοδικό Women’s Health: «Είμαι από τους λίγους τυχερούς ανθρώπους που έχουν θεραπευτεί από το μελάνωμα. Και σήμερα, ως φανατική λάτρης των υπαίθριων σπορ, βρήκα έναν τρόπο να απολαμβάνω το καγιάκ στις πλωτές οδούς της Φλόριντα, τις πεζοπορίες στα βουνά και τις μακρινές κολυμβητικές μου “βόλτες” κάθε καλοκαίρι, χωρίς να πάθω το παραμικρό έγκαυμα». Το μυστικό της; Τα UPF υφάσματα. Εδώ, είναι ό, τι πρέπει να γνωρίζετε: 

Ένα ύφασμα με ελάχιστη προστασία UPF (30) πρέπει να πληροί τις αυστηρές προϋποθέσεις και τη σφραγίδα σύστασης αρμόδιων εθνικών φορέων ή και πιστοποιημένων ιδιωτικών φορέων καρκίνου του δέρματος. Όσον αφορά στις ΗΠΑ, η κοινή μελέτη του Skin Cancer Foundation και του National Council On Skin Cancer Prevention, ορίζει πως ένα ύφασμα UPF με δείκτη προστασίας από 30 έως 49 προσφέρει πολύ καλή προστασία, ενώ οι τιμές UPF 50+ είναι εξαιρετικές. 

«Το UPF μετρά την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που μπορεί να διεισδύσει στο ύφασμα και να φτάσει στο δέρμα σας», λέει η Dr. Weinkle, εξηγώντας τη διαφορά με το SPF: «Το SPF στα αντηλιακά προϊόντα, βασίζεται κυρίως στον χρόνο που χρειάζεται για να προσβληθεί το δέρμα σας από την UVB ακτινοβολία. Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που αισθάνονται κάψιμο μετά από 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, τότε, μια κρέμα με SPF 15 ίσως είναι ιδανική για εσάς. Αλλά εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, το δέρμα σας θα μείνει απροστάτευτο έως και 15 φορές περισσότερο στις UVA ακτίνες, εκείνες που εισχωρούν ύπουλα και βαθύτερα στο δέρμα, προκαλώντας καρκινογένεση. Τα ρούχα που έχουν πιστοποιημένο UPF, καλύπτουν με ασφάλεια και τις δυο περιπτώσεις, είτε μιλάμε για έγκαυμα, είτε για πιθανό μελάνωμα». 

«Τα UPF ρούχα προστατεύουν από τον ήλιο, αλλά δεν παρέχουν όλα τα υφάσματα και τα χρώματα ίση προστασία», λέει η αναφορά της επιστημονικής μελέτης. Στο δημοσιευμένο άρθρο στο The Scientific World διαβάζουμε τις εξής συμβουλές: 

Χρώμα: Τόσο τα πολύ σκούρα όσο και τα πολύ φωτεινά χρώματα εμποδίζουν τις ακτίνες UV να φτάσουν στο δέρμα σας, επειδή έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία (τα σκούρα) αλλά και να την αντανακλούν (τα ανοιχτά χρώματα)

Ύφανση: Τζιν, καμβάς, μαλλί ή συνθετικές ίνες, είναι πιο προστατευτικά συστατικά από το καθαρό, λεπτό βαμβάκι ή το χαλαρό λινό. Σε έναν πρώτο έλεγχο, παρατηρήστε πόσο οι ακτίνες του ήλιου περνούν το ύφασμα. Το λιγότερο ή το καθόλου είναι το καλύτερο. 

Σύνθεση: Το αλεύκαστο βαμβάκι περιέχει φυσικές λιγνίνες που δρουν ως απορροφητές της UV ακτινοβολίας. Απ’ την άλλη, οι σατινέ πλέξεις και οι λαμπεροί πολυεστέρες μπορούν να είναι εξαιρετικά προστατευτικοί επειδή αντανακλούν την ακτινοβολία. Ωστόσο, τα υφάσματα υψηλής τεχνολογίας επεξεργασμένα με χημικά απορροφητικά UV ή βαφές εμποδίζουν κάθε πιθανή διείσδυση ακτίνων UV. Κατασκευάζονται από ελαστικά συνθετικά υλικά «αυξημένου υφάσματος» (spandex lycra, πολυεστέρα και  πολυαμίδια), αποτελώντας την ιδανική λύση για κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας κάτω από τον ήλιο, ακόμη και για καλοκαιρινά σπορ -τόσο πάνω όσο και κάτω από τη θάλασσα.

THE BEAUTY TEAM